Saisonkesä 2019: Moose On The Loose / La Rulles / Bryggeri Helsinki

0 kommenttia
 
Yhdeksän saisonia takana ja tusinaa lähdetään nyt hakemaan täyteen kahden kotimaisen saisonin ja yhden belgialaisen blondin kanssa. Porilaiselta Moose On The Looselta saatiin jo yksi saison ylimpään kategoriaan, La Rulles on aina huippu belgipanimo ja blonden tilasin vieläpä isossa pullossa ja Bryggeri Helsinki yleensä tekee laatuoluen tyylissä kuin tyylissä. Suomen kesä on lyhyt, joten lähdetääs maistelemaan...

Moose On The Loose Spruce Lee
5,5% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva, kuusenkerkkä


Porilaissaison kaatuu lasiin melko kirkkaana ja kultaisena. Tuoksusta lehahtaa heti kuusenkerkkäinen raikas metsäisyys, joka sopii varsin hyvin yhteen kevyen mausteisuuden ja hiivan tuottamien ”belgihedelmäisen päärynänkuorisien” esterien kanssa. Maltainen, jopa orastavasti ainakin saisonien mittapuulla makeahkokin alku kääntyy nopeasti kuivempaan suuntaan ja jälkivetoon kertyy kivasti katkeroakin. Kuusenkerkän metsäinen ja kevyesti kirpakkakin maku sopii hedelmäiseen kokonaisuuteen hyvin ja tekee tästä selkeästi omanlaisensa. Sellainen parhaiden saisonien tietty viimeinen iskevyys ja terävyys jää vähän vajaaksi, mutta kyllä tässä oikein mainion oluen äärellä ollaan. Varsin jees!

La Rulles Blonde
7,0% | Ohramallas, humala, sokerit, hiivaNyt siis siirrytään taas blonden, eikä saisonin pariin. Tyylit ovat kuitenkin lähellä toisiaan. Kirkas kultainen ja vaahdoltaan vitivalkoinen olut. Tuoksussa on raikkaasti ”belgihedelmää”, tuntuvasti ja jopa saisonmaisesti humalaa sekä mausteisuutta ja hieman hunajaisuutta. Tripeleitä nauttiessani huomasin, että ne joissa oli käytetty sokeria tai sokerisiirappia, olivat monesti hunajaisia - tässä on sitä samaa tuntua. Raikas ja miellyttävä tuoksu. Makukin on todella hyvä, joskin tyypillisiä saisoneita selvästi pehmeämpi ja lempeämpi. Mausteita löytyy ja katkero on miellyttävällä tasolla, mutta saisoneista poiketen hunajaista makeuttakin hiipii kehiin ja jälkimaun purenta on lempeä. Mahtava olut kyllä. Taas yksi sellainen, jota voisi autiolla saarella juoda ainiaan - ei yhtään mitään epämiellyttävää mukana, vaan kokonaisuus on kauttaaltaan timanttia. Kunnon saisonit ovat toki iskevämpiä, mutta tässä on silti ”sitä jotain”. Ylimpään kategoriaan ilman muuta. Timanttinen blonde, jossa saisonmaisiakin piirteitä.

Bryggeri Saison
5,5% | Vesi, ohramallas, vehnämallas, humala
 

Kirkas, punertavan kuparinen ja vaahdoltaan niukka olut. Tuoksu karamellisuus ja hienoinen toffeisuus sekä marjaisuus ei tuo saisonia mieleen - ainakaan niin kuin minä asiaa tunnen. Yllättävän pliisukin tuoksu on tyylistä riippumatta, vaikka kyseessä on kuitenkin 5,5% olut. Maku on niin ikään surkea. Makeahkoa maltaisuutta, ei saisonhiivan tykitystä, ei humalaa, ei juurikaan edes hiilihappoja. Kuin amber ale, mutta kehno sellaisenakin. Loppuvedossa on hieman yrttistä mausteisuutta ja pikkuisen kutittelemassa käyvää katkeruutta, mutta ei kuitenkaan edes merkittävää jälkimakua. Yksinkertaisesti huono saison ja huono olut. Vastaavaa rimanalitusta ei ole Bryggeri Helsingiltä aiemmin tullut vastaan. Korkeat odotukset ja todella odottamaton lopputulos latistavat tunnelmaa entisestään. Alimpaan kategoriaan, siitä ei ole kysymystäkään.

Fiilispohjainen ranking

La Rulles Blonde

Varsin jees:
De Dochter van de Korenaar Noblesse Extra-Ordinaire
Moose On The Loose Spruce Lee 

Vähän kehnommat:
Bryggeri Helsinki Saison

Spesiaalit:  
Linden Pi.La 2016 (wanha)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.