Olutarvio: Ruosniemen Viikate Kuu Kaakon Yllä A-olut

0 kommenttia
 

Kuu Kaakon Yllä

Panimo: Ruosniemen Panimo, Pori
Oluttyyli: Vaalea lager / Pils
Alkoholipitoisuus: 5,2%
Saatavuus: Kaupat (Ostopaikka: Prisma, Pori Mikkola)

Keväällä 2017 lanseerattu Pohjoista Viljaa lager sai tänä vuonna jatkoa Kuu Kaakon Yllä A-oluen muodossa. Kyseessä on edelleen kouvolalais-porilainen yhteistyö, sillä oluen valmistuksesta on tälläkin kertaa vastannut porilainen Ruosniemen Panimo. 10 vuotta täyttänyttä Kuu Kaakon Yllä albumia juhlistava juoma on takaetiketin mukaan "perinteisellä saksalaisella Hallerthau Mittelfrüh humalalla humaloitu raikas pils-tyylinen olut". Vahvuutta on ns. A-oluen verran eli 5,2% ja termi on painettu myös etuetikettiin. Vanhat oluen veroluokat poistuivat käytöstä jo vuonna 1994, mutta Viikatteen tapauksessa nelosolutta kuvaavan A-olut termin käyttö vielä suotakoon ja ilman pitkiä hampaita.



Väriltään yllättäen hieman verenpunaisen, eikä niinkään kalpean kuun kelmeä. Toisin sanoen siis tässä tyylissä oluet ovat yleensä vaaleampia. Syvän oranssi ulkonäkö vaalealla vaahtokukalla on toki silti erittäin kaunis. Oluen tuoksu on varsin rehevästi leipäisen maltainen ja humalointi erottuu yrttimäisenä ja hieman kukkaisena. Makukin alkaa täyteläisen maltaisena, antaen vaaleamman leipäisyyden viereen hitusen setsuuriakin. Makeamman puoleisesta mallaspohjasta johtuen humalien katkeruus alkaa kerääntymään kielen takaosiin verkkaisesti terävämmän kertapurennan sijaan. Nielaisun jälkeen sitä on kuitenkin riittävästi ja se kantaa oluen miellyttävään pehmeään jälkimakuun, jossa humalien aromikkuuskin pääsee paremmin esiin.


Selvästi tuhdimpi ja maltaisempi kuin aiempi Pohjoista Viljaa lager ja jos nyt tyyleistä nillitetään, ja niistähän me olutnörtit nillitetään, niin perinteisen pilsin kanssa tällä ei ole paljoakaan tekemistä. Maltaisempi Vienna Lager tai Dortmunder olisi ehkä lähempänä. Olut on joka tapauksessa laatutasoltaan moitteeton, maultaan pehmeä ja täyteläinen sekä juotavuudeltaan hyvä. Varmasti enemmän kuin kohdillaan myöhäisen mökkisaunan jälkeen järven ylle nousseen kuun valossa.

Yhteenveto

Pehmeä, vaivatta kaatuva, maukas
ARVOSANA: 8+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.