Saisonkesä 2019: Beer Hunter's / Õllenaut / De Glazen Toren

0 kommenttia
 
Saisonkesän tiimellyksessä maistetut saisonit/blondet/farmhouse alet nousivat viimekertaisen kolmikon jälkeen jo kokonaislukemaan 33 kpl. Eikä siinä vielä kaikki - lisää nimittäin tulee! Tässä seuraavat kolme.

Beer Hunter's Mufloni Saison de Randonneur
6,0% | Vesi, ohra- ja vehnämallas, kaura, humala, hiiva

Porilainen Mufloni on ainakin minulle se Suomen oma klassikkosaison. Jo pidempään saatavilla ollut ja aina maukas tuote. Join viimeksi ison lasillisen Turku Craft Beer festeillä hanasta ja nyt saisonkesää tahdittaa Alkon verkkokaupasta tilattu pulloversio. Lasiin kaatuu utuinen oranssihtava olut, jonka vaahto on pitkäkestoinen. Tuoksu on tutusti raikkaan päärynänkuorimainen ja hieman tallimainen, eli brettaa sisältävä hiivacocktail on taas tehnyt työnsä hyvin. Villiyrttimäistä mausteisuuttakin nousee mukaan, mutta pääpaino on raikkaalla "belgihedelmällä". Suutuntuma on melko pehmeä ja yllättävänkin täyteläinen. Kauran vaikutus tuntunee tässä nyt selvästi enemmän kuin aiemmin, kuin rutikuivia belgiverrokkeja on jokunen hiljattain maisteltuna. Makeutta ei kuitenkaan liiaksi ole, vaan maku kuivuu melko voimakkaankin katkeron voimasta upeaan tallimaiseen lopetukseen. Hedelmäisyyttäkin on runsaasti. Toimii erittäin hyvin taas kerran ja vaikka tässä on monia hienoja suomi- ja porisaisoneitakin jo maisteltu, niin tuntuu että tämä tuttu Mufloni on silti edelleen keulilla. Kaikki vaan natsaa ja pieni brettaisuus tuo sen pienen raikkaan lisän vielä siihen päälle. Upea olut - kärkipäätä!

Õllenaut Sesoon
5,3% | Sisältää ohra- ja ruismaltaita | Humalat Cascade ja Simcoe


Hieman punertava, vaahdoltaan vain hetken kestävä olut. Tuoksussa on hieman mämmimäistä rukiin tuntua, raikasta saisonhiivan belgihedelmäisyyttä ja sitruksista sekä kukkaista jenkkihumalaa. Erikoinen kombo, jossa mallas yllättävänkin vahvasti mukana - siis tähän oluttyyliin ajatellen. Maku alkaa raikkaana terhakan hiilihappoisuuden ja saisonhiivan hienosti tuottaman mausteisuuden ja hedelmäisyyden kanssa. Ruis tuntuu tuovan mallaspohjaan täyteläistä ja jopa hieman paksuakin tuntua, mutta katkero pyyhkäisee kuitenkin suun nielaisun yhteydessä kohti kuivempaa lopetusta. Tuoksun mämmimäisyyttä ei maussa (onneksi) ole vaan ruis nousee leipäisempänä esiin mausteisessa jälkimaussa. Juotavuus on hyvä ja makukin varsin miellyttävä. Jenkkihumalat eivät nouse erityiseen rooliin, vaan hiivan tuottamat aromit ovat pinnalla, kuten saisonissa pitääkin. Parempaa keskikastia, mutta ei kuitenkaan kärkipään tasoa.

De Glazen Toren Saison d’Erpe-Mere
6,5% | Vesi, ohra- ja vehnämallas, sokerisiirappi, humala, hiiva


Vaalean keltaista ja erittäin runsaasti vaahtoavaa tavaraa kaatuu lasiin. Pullotus on tapahtunut helmikuussa 2019 ja pullossa jälkikäyminen on nähtävästi ollut runsasta. Tuoksu on erityisen houkutteleva, vaikka siinä ei sinänsä olekaan mitään yksittäistä erityisen voimakasta aromia. Kokonaisuudessa on vaan jotain sellaista Tripel Karmelietin mieleen tuovaa pehmeää ja miellyttävän hedelmäistä harmoniaa. Omenaisuuttakin hieman. Hyvä raikkaus, mutta ei juurikaan mausteisuutta vaan enemmänkin sitä pehmeyttä. Ehkä jopa tuoksultaan lähempänä joitakin tässä jo maistelemiani belgiblondeja siis siinä suhteessa. Makukin on erittäin hyvä ja täydellisen tasapainoinen. Ei kovin katkeroinen, vaan pehmeähkö, mutta silti miellyttävän kuivaksi ja korianteriselta mausteisuudeltaan lopulta purevaksikin kääntyvä. Tässä oluessa taikuus löytyykin juuri oikeanlaisesta pehmeästä, raikkaasta ja toki runsaan hiilihappoisesta suutuntumasta. Makeutta ei ole liiemmin, mutta tarpeeksi ettei vahvuus tunnu läpi. Palaset loksahtavat täysin kohdalleen ja kokonaisuus on vain ja ainoastaan erittäin miellyttävä. Harmoninen olut. Ei hyökkää millään osa-alueella, mutta toimii kaikilla. Melkoista tajunnanvirtaa tulee nyt, mutta olut on siis saisonmaisen mausteinen, blondemaisen pehmeän hedelmäinen, vehnäoluen hiilihappoinen ja tripelmäisen runsasmakuinen. Ainut miinusmerkki tulee ehkä tällä kertaa liiankin runsaasta hiilihappoisuudesta, joka varsinkin pullon alkupäässä pisti kovastikin röyhyttämään. Ison pullon kesto on jalkapallo-ottelusta noin yhden puoliajan ja tauon verran. Kärkipäähän ehdottomasti.

Fiilispohjainen ranking

Beer Hunter's Mufloni Saison de Randonneur
De Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

Varsin jees:
Õllenaut Sesoon

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.