Alkon jouluoluet 2015: Nøgne Ø God Jul

4 kommenttia
 

God Jul

Panimo: Nøgne Ø, Norja
Oluttyyli: American Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alkon joulun kausivalikoima (6,97€ / 0,5l)

Tämä norjalaisen Nøgne Ø:n jouluolut valittiin tänään Olutoppaan marraskuun 2015 kuukauden olueksi, joten lienee paikallaan täräyttää reittausvihkoon noin viikko sitten tallennettu arvio tiskiin. Panimon oluita on tullut tässä viime kuukausien aikana reitattua muitakin, kun veljeni Timon onnistui roudata panimovierailulta mukaan saamansa India Pale Ale ja Double IPA #500 minulle tänne Raumalle. Aiemmin kesällä kaivelin kellaristani myös yli 5v ikäisen #100:n, joka sekin oli vielä timanttisessa iskussa. 

Nämä aiemmat maistelut olivat tietysti boostanneet tämänkin oluen odotusarvot pilviin, mutta ihan hienostihan se niihin vastasi. Alkon sivuilla on pieniä outouksia oluen raaka-aineisiin liittyen, siellä on nimittäin aivan eri matskut kuin panimon kotisivuilla...

Alko kertoo:
Maris Otter-, ruis-, special b- ja turvesavustetut maltaat, paahto- ja kahvimaltaat, melanoidmaltaat. Humalina Cascade, Columbus ja Bobek.

Panimo kertoo: 
Lager, Munich, caramel, black, and chocolate malt; Chinook, Columbus, and Centennial hops; English ale yeast,  and our local Grimstad water.

Maahantuoja toimittaa raaka-ainetiedot Alkolle, joten Alkoa ei tästä voi syyttää. Joko Alkolle on lipsahtanut väärät tiedot tai sitten resepti on elänyt ja panimon kotisivut päivittämättä. 

 
Tummanruskea, melko runsasvaahtoinen olut. Hyvältä näyttää IPA-lasissa, kuten aina. Tuoksu on paahteinen, hieman toffeemaisen pähkinäinen ja runsaan humaloinnin johdosta pihkaisen havuinen - greippiäkin löytyy. Mallasta on tonneittain, mutta aromipuolellakin tykitetään. Suussa olut on täyteläinen ja ei kovin voimakkaan, mutta pitkäkestoisen katkera. Maussa on paahteisuutta, pähkinäisyyttä, pihkaa ja greippiä. Pähkinäisyys antaa itselleni mukavia brittiviboja ja maltaisuudessa tuntuu muutenkin olevan ns. "kerroksia" vaikka muille jakaa - välillä paahdetta, välillä suklaata, välillä kahviakin. Mausteita ei ole käytetty, mutta anismaisuutta nousee ilmeisesti vahvan alkoholipitoisuuden myötä, ainakin minun mielleyhtymissäni, makuun asti. Yleisilme on makeahko ja täyteläinen - pehmeät hiilihapot korostavat jykevää tunnelmaa ja vahvuus lämmittää. Olut jonka äärelle voi hiljentyä pitkäksi aikaa nautiskelemaan istuu hyvin joulun tunnelmaan.

Yhteenveto

Lämmittävä sesonkiolut
ARVOSANA: 8½

4 kommenttia:

 1. Minulle tämä on yksi parhaista oluista koskaan, ainakin pari vuotta kypsytettynä. Reilusti tummaa mallasta muttei kovin vahvaa paahteisuutta. Moniulotteisuutta ja mausteisuutta ilman varsinaisia mausteita. Myös viskitynnyrikypsytetty versio toimi hienosti!

  VastaaPoista
 2. Hauska lukea kommentteja. Itse totesin, että ainakin parina viime vuonna jouluvalikoimassa olleet pullot on olleet omasta mielestä melkein pelkkää paahteen dominointia, enkä ole saanut oikein mitään muuta irti. Valitettavaa, koska ensimaistolla hanasta tämä oli todella monipuolinen ja timanttinen nautinto. Johtuisikohan siitä, etten kahvia juo, niin paahteisuus (varsinkin kahvinen) erottuu selvemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eihän tämä olut ole ollut jouluvalikoimassa Alkossa kuuteen vuoteen? Sen sijaan parina viime vuonna on ollut kyllä Nøgne Ø:n toinen jouluolut, Underlig Jul.

   Poista
  2. Olet aivan oikeassa. Viime- (tai toissa-) vuotinen taisi olla siis Systemin valikoimasta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.