Battle of IPA: Oma reseptini - Hayke's IPA

0 kommenttia
 
Battle of IPA panotaistelussa homman nimi on yksinkertainen - pitäisi onnistua valmistamaan parempi IPA kuin Tuopin Ääressä -blogikollega Arto Halonen, joka taannoisen IPA-juttuni seurauksena otti ja heitti haasteella.

Arto on valmistanut oman oluensa tänään, joten minunkin pitää tässä lähiaikoina aktivoitua,  eli tempaista vierre pönttöön ja hiiva perään. Arton itärannikon reseptissä on mm. kauraa ja klassisia jenkkilajikkeita - tavoitteena jotain pehmeämpää ja silkkisempää mitä oma brutaali ryöpytykseni tulee olemaan.

Aion lisätä humalaa jokaisessa vaiheessa. Ensin mäskiin, sitten ensivierrehumalointina, sitten keittoon ja lopuksi vielä kuivahumalana käymisastiaan. Selitin nämä vaiheet aiemmin tekstissäni Täydellisen IPAn metsästys osa 1. Tavoitteena siis mallaspohjaltaan vaalea, armottoman katkera ja hedelmäisyydeltään runsas sekä terävä West Coast IPA. 
  

Hayke's IPA

Eräkoko ~13 litraa 
OG: 1.064
FG: ~1.008
Alc. 7,0 - 7,5%

Mallaspohja:
Pilsner 4275g (95%)
Cara Pale 225g (5%)

Mäskäys 60 minuuttia 65 asteessa.

Humalat:

Mäskiin 16g Citraa ja 11grammaa Mosaicia.
Ensivierrehumalointina 16g Citraa ja 11 grammaa Mosaicia.

Ihan vaan siksi, koska mulla on 32g jämäpussi Citraa ja 22g jämäpussi Mosaicia.

Keitto 90 minuuttia, jonka aikana seuraavat:
90min 40g Warrior
20min 10g Citra, 10g Centennial, 10g Cascade
10min 10g Citra, 10g Centennial, 10g Cascade
5min 10g Citra, 10g Centennial, 10g Cascade
0min 10g Citra, 10g Centennial, 10g Cascade, 10g Amarillo

Varsin simppeli humalointiohjelma, joka sopii yksinkertaiselle miehelle. BrewMaten mukaan näistä pitäisi tulla 169 IBUa, mutta epäilen sitä suuresti - kelpaisi, jos oikeasti olisi 100+.

Viimeisen humalalisäyksen jälkeen laitetaan kansi päälle ja jäähtymään. Minun jäähdytysmenetelmässäni kattila lasketaan käymisastian päälle kahvoistaan roikkumaan ja käymisastiaan laitetaan kylmä vesi kiertämään. Tällainen satsi jäähtyy tällä menetelmällä noin 40 minuutissa hiivauslämpöön. 

Hiiva & käyminen: 
1pss Safale US-05 kuivahiivaa heräteltynä hyvin (nostelemalla) ilmattuun vierteeseen. Hiivauslämpö alle 25 astetta ja käymislämpö 18-19 astetta. Vähintään 2vko ja sitten kuivahumalat viikoksi pönttöön, jonka jälkeen pullotus. 

Kuivahumalat: 
Kuivahumalointi 7 vuorokauden ajan 15g Citra, 15g Centennial, 15g Amarillo ja 10g Cascade.
...Cascadea 5g vähemmän kuin muita, koska minulta ei tällä hetkellä löydy enempää. 

Kokonaisuutena tähän mielipuoliseen touhuun menee 279 grammaa humalaa ja olutta pitäisi siis valmistua 13 litraa, eli 26 kipaletta nollavitosia pottuja. Näillä eväillä siis tekemään. Innolla odottelen jo maistamaan pääsyä - tiedän Arton oluesta tulevan todennäköisesti erittäin hyvän, kun taas itselläni on tässä pari kokeilevampaa prosessivaihetta, joiden lopputuloksesta en osaa oikein sanoa. Luotto on kuitenkin kova, läksyt on luettu ja prosessi on hanskassa. 

Let the games begin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.