#AvoinOlut resepti: Maistila Saison de Patio

0 kommenttia
 
#AvoinOlut -haasteen merkeissä tipahti vielä ainakin yksi uusi resepti. Tällä kertaa asialla Oulusta ponnistava Maistila oluellaan Saison de Patio. Pidemmittä alustuksitta "puheenvuoro" Maistilan Riku Harjulle, joka kirjoitti mittavan saatteen reseptin tueksi. Suuret kiitokset tästä Maistilalle!

Kuva: Maistila

Morjens,

hetkosen kesti, mutta tässäpä yksi resepti tuotannostamme - - - - - >

Tämä resepti on vanha housebeerimme, eli useampaan otteeseen ollaan pantu koto-oloissa omaan käyttöön ja erinäisiin kissanristiäisiin. Saisonit ovat omaan makuun kivoja juotavia siinä, että niistä
löytyy monimuotoisuuden ohella mukava juotavuus. Vuodenajalla ei ole väliä, aina maistuu.

Saison de Patio ollaan kaupallisesti pantu nyt kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran 2014 keväällä Kuninkaankartanon panimolla ja toisen kerran omalla panimollamme tämän kesän lopuilla. Reseptit ovat kutakuinkin samat. Ainoat muuttujat omalla verstaalla oli hiiva ja vähän kepeämmäksi haettu alkoholiprosentti. Makuprofiili toki muuttui hivenen em. muutosten vuoksi. Sun laitteet ja mun laiteet, on niissä eroa.

Oluen nimi ja visuaalisuus kumpuavat vanhasta Michael Jackson pätkästä (ei se Moonwalk-Michael, vaan se toinen:), jossa leikataan kuvaa belgialaiselle toriaukiolle. Siinä mummeli, tai mahdollisesti useampi, nautiskelee päiväoluitaan tyylikkäästi tulppanilasista. Miten hienoa olutkulttuuria! Meillä tässä kohtaa pohjoista terassit on patioita, siitä siis nimi. Etiketin typykät ovat myös aavistuksen vetreämpiä, mutta pohjaidea sama; hyvä olut on ilon asia.

Patio onnistuu mainiosti ihan kotimaisilla maltailla. Weyermannin acidia ollaan lisätty runkoon mäskäys-pH:n säätöön.

Batchin koko n. 20 L

OG: 1.054 - FG: 1.007

Maltaat:

- Pilsner (V) = 74,6 %
- Wheat (V) = 9,1 %
- Munich (V) = 6,9 %
- Vienna (V) = 5,5 %
- Acid malt (W) = 3,9 %

Humalat:

IBU = n. 36

60 min - 12 g - Chinook (12,3 %)
30 min - 12 g - Saaz (3,00 %)
30 min - 12 g - Styrian Goldings (4,50 %)
10 min - 12 g - Saaz (3,00 %)
10 min - 12 g - Styrian Goldings (4,5 %)
05 min - 15 g - Saaz (3,00 %)
05 min - 25 g - Styrian Goldings (4,50 %)

Hiivana joko WLP565 tai Belle Saison. Whitelabs tuottaa enemmän neilikkaa tässä käymislämmössä, mutta molemmat hoitavat homman komiasti. Molemmat hiivat ovat aika monstereita käymään. Mäskäys: 67 C = 60 min. Ulosmäskäys 76 C = 15 min.

Pääkäyminen 20 asteessa.

Tässä vielä hyvä vinkki kotopanohommiin: Eli tarvitaan jämäkkä rosteriputki, rosterinen ruuvi jonka päähän rosterinen lukkomutteri ja pari melaa, jonka askartelussa voi käyttää mielikuvitusta
ja saatavilla olevia tarveaineksia. https://www.youtube.com/watch?v=FUaFxUBVl6E


n. 5 min porakoneella tasaista pyörittelyä vierteen käymispönttöön laskemisen jälkeen, niin olut käy mukavasti siten kuin on suunniteltukin (jos muut asiat ovat kuosissa:)

Riku Harju
Maistila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.