Olutarvio: Laitilan Pale Ale

1 kommenttia
 

Laitilan Pale Ale

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi (Laitila)
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 3,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Citymarket Rauma, 1,99€/0,44l)

Laitilan uutuusolut tulee poikkeuksellisessa 0,44-litraisessa tölkissä. Vahvuutta vain 3,5% ja aromihumalat Cascade ja Equinox muodikkaasti tölkkiin painettuna. Nämä humalalajikkeethan ovat jo pitkään olleet tulossa pakkauksiin, hieman samalla tavalla kuin rypäleet ovat viineissä. Tölkin päiväys on näinkin kevyelle oluelle aika roisisti vuodeksi eteenpäin, 22.11.2016, mutta onpahan ainakin tuoretta nyt. 

 
Panimon kotisivut kertovat:
"Laitilan Pale Ale on session ale -tyyppiseksi olueksi poikkeuksellisen täyteläinen ja tukevasti humaloitu suodattamaton täysmallasolut. Mäskäys jättää vierteeseen paljon käymiskelvottomia sokereita, jolloin oluen runko jää sopivan tukevaksi. Karamellimaltaat ja runsaasti flavoreita tuottava hiiva tuovat makuun hedelmäisyyttä ja makeutta. Amerikkalaistyyliin toteutetussa humaloinnissa hallitsee Equinox-humalan trooppisten hedelmien aromi."
Raaka-aineiksi mainitaan: Vesi, OHRAmallas (Pilsner, Cara Pale, Carared), humala (Columbus, Equinox, Cascade), hiiva. Katkeron ilmaisevia IBU-yksiköitä peräti 50. 


Suodattamaton tosiaan, nyt muutakin kuin mainoslauseissa, nimittäin lasiin kaatuu sameaa olutta. Vaahto kestää kotvasen, mutta katoaa sitten jättäen jälkeensä vain pieniä vaahtolauttoja nesteen pinnalle. Tuoksu on saippuaisen sitrusmainen, hieman havuinen ja kevyesti hiivaleipäisen hapan. Sameus syö tietysti terävimmän raikkauden. Maku on terävän katkera ja runkoakin on hyvin 3,5% olueksi. Sitrusmaisuus on hieman saippuaista. Greippinen happamuus yhdistyy hiivan mausteiseen happamuuteen ja yleisilme muodostuu kuivahkon happaman katkeroiseksi. Humalan aromit pääsisivät puhtaammin esiin jos ei hiivaisuus olisi näin korostunut, mutta toisaalta hiiva runsauttaa suutuntumaa, eikä olut nyt tunnu rungoltaan 3,5% vahvuiselta. Hiukan sekavat tunnelmat, periaatteessa ihan OK, mutta ei nyt varsinaisesti houkuttele ostamaan uudelleen.

Yhteenveto

Samea, terävä ja kuivakan katkera
ARVOSANA: 7-

1 kommentti:

  1. Eihän tuota tavaraa saa ulos tölkistä. Oli jääkaappikylmä tai lämpimämpi niin kuohuu älyttömästi lasiin kaadettaessa. Vaikka varovasti reunoja pitkin niin 1/3 on olutta ja 2/3 vaahtoa.
    Maku on hyvä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.