Alkon jouluoluet 2015: Vakka-Suomen Prykmestar Vahva Joulubock

0 kommenttia
 

Prykmestar Vahva Joulubock

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi (Uusikaupunki)
Oluttyyli: Doppelbock
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alkon joulun kausivalikoima (5,00€ / 0,5l)

Olen odotellut saksalaistyyliset oluet taitavalta Vakka-Suomen Panimolta hauiksennäyttöä aina haastavassa doppelbock kategoriassa ja nyt sellainen Alkon kausivalikoimaan saatiinkin. Ihan reinheitsgebotin merkeissä ei mennä, vaan oluessa on käytetty mausteena neilikkaa, joka on Alkon sivujen mukaan lisätty keiton loppuvaiheessa. Raaka-aineina: Ohramaltaat, Magnum- ja Hallertauer-humalat, neilikka, vesi.


Kirkkaanlainen, punertavan ruskea olut melko maltillisella vaahdolla. Tuoksussa on limppuisen leipäistä maltaisuutta, kepeää paahteisuutta ja vehnäoluisen neilikkainen taustavire. Hyvä maltaisuus. Maussa neilikkaisuus tulee varsinkin aluksi omaan makuuni jopa häiritsevän paljon etualalle. Ei se dominoi, mutta se kuitenkin vie huomiota pois taustalla toimivasta doppelbockin maltaisuudesta. Makeutta kertyy alkuun sopivasti, sitten limppuisuutta ja pieni paahteisuuden vire. Hyvä meininki ja hyvä runko, mutta loppuvetoon siirryttäessä onkin hämmentävästi neilikkaa siinä missä pitäisi olla pieni ruohoinen puraisu ja leppoisa jälkiliuku. Sesongin oluessa ymmärrän kyllä mausteen ja onhan toisaalta perinteiset saksabockitkin jo vähän nähty, mutta en voi välttyä ajatukselta, että mallasherkku olisi parempi ilman. Joulupiparin parina tämä voisi kyllä upota varsin kauniisti, mutta tässä kotaympäristössä kasslerin ja kyrsän tiristessä perinteisempi tulkinta kieltämättä uppoaisi paremmin. Ehkä tarinani tämän kanssa ei jää vielä tähän, vaan tiemme kohtaavat vielä pyhien hartaudessa. Tällä kertaa arvosanaksi näissä tunnelmissa varovainen kasi miinus. 

Jos toiveita saa esittää, ja miksi ei saisi, niin syksysesonkiin ottaisin ensi vuonna mielelläni maustamattoman version. Jos ei muuten niin reinheitsgebotin 500-vuotisjuhlien kunniaksi.

Yhteenveto

Maltainen ja neilikkainen doppelbock - pipariolut?
ARVOSANA: 8-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.