Olutarvio: To Øl Raid Beer

0 kommenttia
 

Raid Beer

Panimo: To Øl, Tanska
Oluttyyli: Premium Lager
Alkoholipitoisuus: 5,2%
Saatavuus: Alko (3,59€ / 0,33l)

Tanskalainen vuonna 2010 perustettu To Øl tekee tuloaan Alkon hyllyille - joitakin viikkoja sitten saataville tuli tämä Raid Beer ja lähiaikoina on tulossa jykevä Goliat Imperial Coffee Stout. Raid Beer on voimakkaasti humaloitu lager, jonka nimi lausuttaessa tarkoituksellisesti kuulosta Ratebeeriltä. Oluella on jopa oma reittaussivustonsa, Raidbeer.com, joka automaattisesti reittaa kaikki maistamasi oluet. Armotonta kurmotusta arviosivujen aina niin arvaamattomille ja toisinaan niin itseään toistavan geneerisille olutarvioille - juuri niille, joita tässä itsekin teen. 

5,2% oluella on katkeruutta Alkon mittauksissa 50,3 EBUa ja raaka-aineina: Pilsner-, cara pils- ja melanoidmaltaat, kaurahiutaleet, Amarillo-, Nelson Sauvin-, Citra- ja Simcoe-humalat. To Øl on sopimuspanija, eli heillä ei ole omaa panimorakennusta, vaan oluet valmistetaan muissa panimoissa. Raid Beer on valmistettu De Proefilla, joka lienee vuokrapanimoista tunnetuin eikä vähiten Mikkellerin ansiosta. Korkkiin merkitty oluen päiväys on 24/08/17, joka lienee 2 vuotta pullotuksesta eteenpäin. Kohtalaisen tuoreena nyt siis tarjolla.


Kirkas, kultainen olut, jonka vaahto on melko runsas ja kestävä. Tuoksu on esterisyydeltään lagermaisen neutraali ja humalointi hyökkää yksipuolisesti tiukan sitrusmaisena ja greippisenä. Ei herätä tässä vaiheessa vielä sen suurempaa hekumaa - kärki on terävä, mutta runsaus uupuu. Maistetaanpa. Suussa tiukka katkero iskee heti kielelle ja kitalakeen. Greippinen ote tarttuu eikä päästä irti - nyt ei ole kuulkaa kukkaa säästetty katkeropuolelle. Aromikkuuttakin löytyy - greippiä, havuisuutta, kukkaisuutta ja raakaa humalan pihkaista turboahdettua IBU-konsentraattia.  Armotonta vyöryä, mutta kapealla kaistalla edeten - kovin moniulotteiseksi en pysty kehumaan. Kyllä tällainen humalointi vaan jotenkin tuntuu sopivan aromikkuudeltaan monipuolisempaan ale-olueen. Nyanssit tuntuvat uupuvan ja suu puutuu yksipuolisen tykityksen alla. Balanssi menee rungon kepeyteen peilaten ylikatkeran puolelle, ainakin omaan makuuni, ja se verottaa juotavuutta, joka on yksi hyvän oluen perusominaisuuksista.

Yhteenveto

Turhankin katkera - vain fanaatikoille!
ARVOSANA: 7½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.