Olutarvio: De Dochter van de Korenaar Extase Double IPA

0 kommenttia
 

Extase

Panimo: De Dochter van de Korenaar, Belgia
Oluttyyli: Double IPA
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Netistä (Ostopaikka: Saveur-Biére)

Nyt maistossa pitkänimisen belgipanimon Double IPA, jonka tilasin Arde Juntusen suosittelemana. Pakkauskokona sopivat 0,66 litraa. Pullon kaula näyttää siltä, että pystyn hyödyttämään sitä vielä kotioluttouhuissakin - eli korkitin käynee tähän. Panimon sijainti, kuten Arde hienosti kirjoittaa, on mielenkiintoinen: 
"Panimo näyttää sijaitsevan mielenkiintoisesti keskellä Hollantia, mutta Belgiassa. Kotipaikka siis Belgialle kuuluva Baarle-Hertogin enklaavi, jota Hollanti piirittää Lesotho-tyyliin."
Täytynee perehtyä tähän enklaaviin ja sen syntyyn myöhemmin, kiinnostava tapaus. Oluessa humalaa ilmeisesti lisättynä hieman jokaisessa vaiheessa, mäskäyksessä, first wort hoppingina ennen keittoa, keitossa ja kuivahumalointina. Pullossa ei pellettiä sentään lillu. Olut lienee pullotettu huhtikuussa, mikäli APR 2016 päiväystä käytetään maamerkkinä pullotuspäivää ankkuroitaessa.

 
 
Kullankeltainen, oranssivivahteinen, hieman utuinen ja vaahdoltaan ilmava, kestävä ja pitsikäs. Näyttävää menoa ilta-auringon paistaessa. Tuoksu on viljavan maltainen - ei siis karamellimainen - ja voimakkaasti kuivan ruohoisen, yrttisen ja kukkaisen humaloitu. Trooppishedelmäistä, hieman sitrusmaista otetta on, mutta kokonaisuus tuntuu omaan suuhuni enemmän mannermaiselta kuin jenkkiläiseltä. Hyvä, vahva tuoksu. Jotain samaa kuin Chouffe Houblonissa ja sehän on upea asia se. 

Maku on huikea, siis huikea - ei olisi tuoksusta tätä täysin odottanut. Onkohan nenässä tänään jotain häikkää. Humalointi on aluksi runsaan kukkaista, kuin belgiblonde steroideilla, sitten sitruspuraisu ja nautinnollinen greippiliuku, joka jatkuu pitkään vielä nielaisun jälkeen. Katkero kerryttää voimia yrttisen pippuriseen, jokseenkin tosiaan Chouffe Houblonmaiseen voimakkaaseen puraisuun, joka sekin jää päättymättömällä kasetilla jälkimakuun soimaan. 

Suutuntuma on vehnäisen kuohkea ja raikas. Mallas on vaaleaa, makeaa karamellia ei tästä löydä ja siitähän humalointi tykkää - nyt on tilaa rellestää! Hiiva on puhdasta kantaa, eli jenkkiläistä. Belgihiivaa ei tässä ole, mutta humalakattauksessa on mannermaista otetta. Ei pelkkää jenkkisitrusta vaan vähän jotain muutakin, vähän jotain enemmän. Herkullinen belgo-jenkki DIPA ja mikä parasta, kun lasi on tyhjä pullosta saa vielä toisenkin annoksen! Joskin isoilla hiivapartikkeleilla tulevan hieman pehmeämmän variantin, mutta saa kuitenkin. I love it!

Yhteenveto

Herkullinen belgo-jenkki DIPA!
ARVOSANA: 9+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.