Olutarvio: Buxton Axe Edge IPA

0 kommenttia
 

Axe Edge

Panimo: Buxton Brewery, Englanti
Oluttyyli: India Pale Ale (IPA)
Alkoholipitoisuus: 6,8%
Saatavuus: Verkkokaupoista (Ostopaikka: Saveur-Biére)

Nyt sitten Saveur-Biérestä tilaamani satsin kimppuun! Ensimmäisenä lasiin tietysti eniten tuoreudesta hyötyvä IPA-tyylin edustaja Buxton Axe Edge, jota olisi turha istuttaa jääkaapissa yhtään pidempään. Panimo on brittiläinen ja sijaitsee Buxtonissa (hahaa!). Ratebeerin tyylipisteet tälle ovat 99, joten kohtalaisen tiukkaa kamaa pitäisi olla. Netistä kun tilaa, niin pullojen tuoreudesta ei voi mennä aina takuuseen, mutta nyt kävi hyvä säkä, sillä oma pulloni on pullotettu 12.5.2015 eli tasan 2 kuukautta sitten.

Oluella on vahvuutta 6,8% ja mallaspohjassa on ohramaltaiden lisäksi kauraakin - hiutaleita vai maltaita, sitä ei etiketti erottele. Etiketissä mainitaan humalia olevan Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Uudesta-Seelannista, mutta kotisivut kertovat kattaukseksi Amarillo (US), Citra (US) and Nelson Sauvin (NZ) - toki joku näistä voi olla Euroopassa kasvatettu, vaikkei lajike alunperin täältä olekaan. Toisaalta tänä päivänä ei ole mitenkään tavatonta, että panimoiden kotisivut laahaavat perässä reseptien eläessä jatkuvasti. Todelliset lajikkeet jäänevät siis hämärän peittoon, mutta ei anneta sen estää oluesta nauttimista. Ensimmäinen asia muuten, kun panimon kotisivuille menee, on otsikko "Buy direct from Buxton Brewery", niinpä... kunpa onnistuisi Suomessakin.

Utuinen, kultaoranssi ja näyttävältä vaahdoltaan erittäin tiivis ja tiheäsyisen pitsinen. Tuoksu on hyvin kukkainen, jopa hieman parfyymimäinen ja greippisen sitruksinen. Todella huumaavan kova intensiteetti - tuoksu nousee lasista voimalla! Todella raikas, hieman jopa mannermaisen kukkainen tuntu, vaikka pääpaino onkin jenkkivetoisella greipillä. Suutuntuma on yllättävänkin täyteläinen (kauran ansiosta?), mutta humalointi iskee silti raivokkaasti. Ensipuraisusta toivuttuaan voi todeta, että kielenpäälle jäi mukavan kukkean greippinen jälkimaku. Seuraavilla siemauksilla nyanssit alkavat hahmottumaan paremmin tiukan katkeron alta. On pihkaa, neulasmaisuutta ja pehmeämpääkin tropiikin hedelmää. Lisäksi hienoista maltaan makeutta, joka on tässä katkerotykityksessä ihan toivottavakin tasapainottaja. Ulottuvuuksia siis löytyy, mutta yleisilme on turpaanvetävän katkera - kuten pitääkin. Erinomainen.

Yhteenveto

Erittäin hyvä IPA
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.