Olutarvio: Lapin Voima Vaalea Tykinkuula

0 kommenttia
 

Vaalea Tykinkuula

Panimo: Lapin Voima / Olu Bryki Raum, Suomi (Rauma)
Oluttyyli: Bitter
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Kahvila Wanha Kasarmi Kuuskajaskarissa (10,80€ / 0,5l)

Tein edellispäivänä nuorimman poikani (3v) kanssa hetken mielijohteesta kesälomaretken Kuuskajaskarin saareen, joka on Rauman edustalla sijaitseva entinen linnakesaari. Vanhemmat lapset ovat isovanhempien kanssa vielä mökillä ja vaimo töissä, joten saatiin mennä ihan äijien kesken. Yllätys oli suuri, kun saaren kahviossa myytiin Lapin Voiman, sen muinaisoluistaan tunnetun mikropanimon,  valmistamaa Vaalea Tykinkuula olutta.

Etiketti kertoo oluesta seuraavaa: 
"Rauman edustalla sijaitseva Kuuskajaskarin saari tunnetaan siellä toimineesta rannikkolinnoituksesta ja merisäätiedoituksesta: "Kuuskajaskari, ohutta yläpilveä". Muistona menneestä ovat jäljellä rannikkotykit, ampumaradat ja kaksi kasarmirakennusta. "Kuusia kajastavan karin" monivivahteinen luonto on elämys itsessään.

Vaalea Tykinkuula olut kunnioittaa 1800-luvun lopun bitter -oluiden perinnettä. Suurten nälkävuosien vuoksi vuosina 1866-1868 oluiden valmistuksessa alettiin käyttää vain vähän viljaa, eikä viljan määrä oluen valmistuksessa palannut enää ennalleen. Vaalea Tykinkuula on lievästi humaloitu elävä olut."
Nyt reissun jälkeen vierailin Kuuskajaskarin Facebook-sivuilla, jossa ensimmäinen maininta oluesta on reilu viikko sitten (21.7) tullut ilmoitus, että olut on saatavilla. Myyntihetkelläkin tiskin takana puhuttiin "siitä uudesta kaljasta", joten tavara tosiaan lienee varsin tuoretta. Takaetiketin päiväys on 30.5.2016. Facebookissa mainitaan, että löytyy myös tummana, mutta sitä ei nyt ainakaan tämän reissun ajankohtana kylmäkaapissa näkynyt. Lapin Voima on ainut paikallinen pienpanimo ja sain sen tuotteisiin ensikosketuksen vasta tämän vuoden Rauman SOPP:ssa, vaikka panimo on paikalla ollut jo vuosikausia. Toiminta on vaan niin pienimuotoista, ettei olutta käytännössä myydä kuin erilaisissa tapahtumissa ja näemmä nykyään myös Kuuskajaskarissa. Suurella mielenkiinnolla maistoon.


Patenttikorkilla suljettu pullo poksahtaa iloisesti avattaessa. Lasiin kaatuu vaaleaa, utuista ja vaahdoltaan tiivistä olutta. Tuoksussa on vehnäolutmaisia banaanin ja neilikan vivahteita sekä katajaisuutta. Jotenkin viljainen maltaisuus - olisiko käytetty maltaan lisäksi mallastamatontakin viljaa. Maku on raikas, vehnäolutmainen. Jälleen löytyy sahtimaisen katajaista taustavirettä - mikäli muinaispanija todella käyttää puisia astioita, eikä ole syytä epäillä etteikö käyttäisi, niin sahtimaiset vivahteet voivat tulla niistäkin "kaupanpäällisinä". Hienoista banaania ja neilikkaa siis maussakin - hiivan käymisaromeita. Katkeruus on hyvin kevyttä ja hiilihappoja on melko maltillisesti. Raikas kokonaisuus ja omaa tosiaan hieman samansuuntaisia makuja kuin panimon muinaisoluetkin. Suutuntumassakin on samaa "öljyisyyttä". Hintansa arvoinen? No tuskin, jos järjellä ajatellaan. Tunnepuolelta sen sijaan tukea ostopäätökselle löytyy. Hyvä kevyt ja raikas olut.

Yhteenveto

Raikas kepeä "muinaisale".
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.