Maistelussa Gauloise Brune - Alkon valikoimissa vuosikausia pysynyt dubbel

0 kommenttia
 
Nappasin Rauman keskustan Alkoon ilmestyneen Gauloise Brunen heräteostoksena koriin. Olutta ei ole Rauman myymälöissä näkynyt vuosiin, vaikka se on roikkunut Alkon listoilla jo pitkään. Olutwiki listaa Alkon uutuudet vuoteen 2007 asti, eikä Gauloisea listoilta löydy, joten päättelisin sen tulleen valikoimaan jo tätä aiemmin. Olen itse maistanut tätä olutta pari kertaa, tiettävästi viimeksi vuonna 2011. Olikin jo aika päivittää mielipide.

Gauloise on belgityylinen brune/bruin/dubbel/"luostariolut". Vahvuutta 8,1% ja pullokokona 0,75 litraa. Hintaa Alkossa 8,99€ / plo.

 
Tumman punertava, hieman rusehtava ja vaahdoltaan mittava belgiolut. Pullo poksahti iloisesti avatessa. Tuoksu on luumuinen, karamellisoituneen sokerinen, hieman mansikkahillomainen, raikkaasti kuivatun hedelmäinen ja hieman belgihiivaisen mausteinen. Aivan tyypillistä belgibrunen tuoksua. Lämmettyään kehittää rusinaisuuttakin. Melko moniulotteinen, oikein miellyttävä tuoksu. Belgit, nämä vahvemmatkin, ovat mielestäni jotenkin hyvin kesäisiä. Ei nyt ehkä helteisiin, mutta näin auringon laskettua. Maku on raikas, mutta lämmittävä - niin kuin vain belgit osaavat. Tuoksun osa-alueet toistuvat - kuivattuja hedelmiä, luumuja, mausteita, hieman kandisokeria ja hiivan mausteisuutta. Alkumaku on raikas, mutta jälkipotkussa lämmin alkoholin "noste" nousee mukaan. Se on kuin Suomen kesä, kylmä ja lämmin yhdessä hetkessä, yhdessä siemauksessa. Ei tässä mitään valittamista ole, tasapainoinen, miellyttävä ja melko monipuolinen brune. Näitähän voisi yrittää kellaroidakin. Hinta ei loppupeleissä ole turhan kova - sekin on ominaisuus, mikä lienee pitänyt tuotteen monopolin hyllyillä näinkin pitkään. Rentoon lomafiilistelyyn enemmän kuin paikallaan. Arkirytmin tiukassa reittaushekumassa tällaisten nauttiminen tuppaa unohtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.