Kotiolutta: Kouvostoliiton WIPA (Wit meets IPA)

0 kommenttia
 
Kouvostoliiton Oluen Arto "Tuopin ääressä" Halonen, joka vastaa mm. erinomaisen Kansan Kaiku oluen reseptistä, vieraili Raumalla heinäkuun alkupuolella ja suoritimme samalla pientä kotiolutvaihtoa.  Artolta minulle tuli mm. aiemmin mainitsemani Kansan Kaiku ja tämä WIPA. Minun Artolle antamista oluista voit lukea Tuopin ääressä blogista, tästä näin. Itsekin olen maistanut Arton oluita aiemminkin, tässä ehkä kovin toistaiseksi - Imperial Black Ale II.

Speksisheettinä Arto jätti minulle pienen käsinkirjoitetun lappusen, jossa lienee ne tärkeimmät. Tämä WIPA, eli Wit meets IPA on witbieriä, mutta IPA-humaloinnilla. Pohjana vehnämallas + hiutale, Pale Ale jne. Humalina Magnum, Mosaic, Citra, Amarillo. Pullotettu heinäkuun alkupuolella, eli nyt absoluuttisen tuoretta.Utuinen, lasin alaosasta läpikuultava kultaoranssi olut. Vaahtoa muodostuu maltillisesti, mutta toisaalta olut on ollut vasta reilut pari viikkoa pullossakin. Absoluuttisen tuoretta siis ja tuoksu vahvistaa havainnon - raikasta on! Speksilapusta puuttunee mausteet, joita ilman muuta epäilen käytetyn. Sen verran witbiermäinen tuoksu on, että ilman muuta korianteria ja appelsiininkuorta on pelissä. Sitruunaruohoisuutta tuntuu myös ja pippurisuutta, olisiko Arto tähänkin mustapippurit tempaissut? Todella raikas, sitruunaruohoinen, korianterinen, hedelmäsekoitusmainen ja yleisilmeeltään terävän iskevä tuoksu.

Maussakin witbierin mausteisemmat ominaisuudet jylläävät, mutta jälkimaku kuivuu katkeron voimasta miellyttävään pitkään liukuun. Sitruunaruohoisuutta, korianteria ja hyvin runsas sekahedelmäinen mix siinä päällä. Erittäin kesäinen. Pehmeä ja runsaan kuohkea suutuntuma lienee hiutaleiden perua, en tiedä, mutta toimii hyvin. Täyteläistäkin on, mutta kuivaa ennemmin kuin makeaa. Hemmetin hyvää ja tuoretta, kiitettävään arvosanaan ilman muuta. Kun pullon pohjalta kaataa hiivat mukaan pyöreytyy profiili entisestään, terävyys pysyy silti ja raikkauskin kohtuullisella tasolla.

Mielenkiintoista olisi kuulla käytetyistä mausteista - onko peräti jotain hedelmääkin mukana vai onko aromi- ja mahdollisesta kuivahumaloinnista saatu näin paljon irti. Sitruunaista vibaa on niin paljon ja niin herkullisesti, että olen ilman muuta hekumallisessa tilassa juuri nyt. Upea olut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.