Reinheitsgebot 500 vuotta - Kilpailun voittajat ja voittaneet teokset

2 kommenttia
 
Reittausblogin kautta aikojen ensimmäinen kilpailu on tullut siihen pisteeseen, että on aika julkistaa voittajat ja voittaneet teokset!

Kilpailun säännöt olivat yksinkertaiset: 
Luo missä tahansa taidemuodossa (kuva, piirros, maalaus, video, runo, laulu, haiku, origami, veistos, näytelmä jne...) saksalaista olutkulttuuria ja/tai reinheitsgebotia kuvaava teos. 

Teoksia kilpailuun lähetettiin yhteensä 27 kappaletta, joista olen nyt seulonut kolme olutlaatikon voittajaa. Tehtävä oli vaikea, sillä kärkipäässä erot olivat mitättömän pieniä. Mielelläni olisin useammallekin laatikon suonut vaivannäöstä ja heittäytymisestä kilpailuun. Valintaperusteina pidin ensisijaisesti sitä, että teos miellytti tai viihdytti tuomaristoa, eli minua ja tietysti sitä, että se vastasi tehtävänantoa. Massiivista bonusta sai siitä, mikäli teos oli varta vasten kilpailua varten tehty ja siitä huokui se, että sen eteen on nähty aikaa ja vaivaa - oluthan pitää ansaita. Näillä perusteilla mm. vanhat lomakuvat saksasta, vaikka olivatkin hyviä, putosivat heti kärkijoukon ulkopuolelle (joskin yksi niistä tulee saamaan erityismaininnan ja lohdutuspalkinnon, mutta siitä lisää myöhemmin). 

Kolme voittajaa, joita en rankkaa paremmuusjärjestykseen (koska siinä ei olisi mitään pointtia) ovat (aakkosjärjestyksessä): 

  • Belzebul -elektroduo (Aleksi Leskinen ja Teemu Nordlund), kappaleellaan "Puhtaus On Puoli Juomaa"
  • Julius Paananen, piirroksellaan "Prost 1516" 
  • Ville Kiviniemi, sarjakuvallaan "Yllättävä vierailija" 

Voittajateokset ja perustelut teoksittain: 

Belzebul -elektroduon "Puhtaus On Puoli Juomaa" (päävoitto)

PUHTAUS ON PUOLI JUOMAA -SAATE 
Kerran oli aika jolloin tarkemmin määrittelemättömään saksalaiseen kylään kerääntyneet uskon miehet onnistuivat puhtauslakia soveltaen luomaan oluen, jonka puhtaus ja kirkkaus oli niin täydellistä, että luojansa kokivat sitä nauttiessaan transsiin verrattavia olotiloja.
"Puhtaustranssin" kerrotaan olleen voimakkaimmillaan yhdessä koettuna, joten eräänlaiseen lahkoon vertautuva yhteisö alkoi pitää säännöllisiä kokoontumisia oluen ja yhdessäolon merkeissä. Äänekkään ja iloisen juhlan sijaan kokoontumisista muodostui tyyneyden ja hartaan tunnelman vahvistamia seremonioita. Kenties tämä oli yhteisön uskonnollisen taustan ansiota.
Ajan kuluessa erikoisista kokoontumisista muodostui legenda, josta moni oli kuullut, mutta kukaan ei tuntunut tietävän mitä niissä todella tapahtui. Tosiasiat tapaavat värittyä, joten täsmällinen dokumentaatio aiheesta on ollut äärimmäisen harvinaista - aina tähän asti.
Hiljattain edesmenneen, syvällä rakkaudella olueen suhtautuneen harrastajan jäämistöstä löytyi tuntemattomalla salakielellä laadittu laaja, mutta osin tuhoutunut dokumentti, joka myöhemmissä tutkimuksissa osoittautui salaisen lahkon "puhtaustranssissa" esittämäksi ylistyslauluksi.
Ohessa on kuultavissa teoksen säästyneiltä osiltaan tarkasti, tieteellisissä olosuhteissa rekonstruoitu jäljennös. Kukaan ei tiedä tarkalleen, miltä teos kokonaisuudessaan kuulostaisi, tai miksi se muistuttaa erehdyttävästi 70-luvun saksalaista elektronista musiikkia - tai varsinkaan sitä, miksi salakielinen sanoitus muistuttaa hätkähdyttävän paljon suomen kieltä.
Entä olut itsessään? Sitkein legenda väittää, että laulu on tosiasiassa salakielinen arvoitus, joka oikein tulkittuna paljastaa tarunhohtoisen juoman reseptin. Mikäli joku kunnianhimoinen taho joskus onnistuisi luomaan juoman uudelleen, tulisiko sen siltikin säilyä salaisuutena - joka väistämättä on enemmän kuin osiensa summa - äärimmäisenä aatteen ja omistautuneisuuden symbolina? Voiko yhdellä juomalla olla niin suunnaton vaikutus?
Näiden näkemysten ja ajatusten valossa kappale tulisi kuunnella. 


Hypnoottinen biitti. Onhan se huikeaa, että joku tai jotkut tekevät tällaisen oodin puhtauslain kunniaksi minun kilpailuni vuoksi, varsinkin kun aikaa oli vain viikko. Suomenkielisen laulun alkaessa tulee mielleyhtymiä melodian osalta johonkin vanhaan Kotiteollisuuden kertsiin, mutta en saa päähäni mihin. Aikaa, vaivaa ja oluttakin lienee käytetty teoksen valmiiksi saattamisessa - olutlaatikko on ilman muuta ansaittu!

Julius Paananen ja teos "Prost 1516" (päävoitto)

 

Teoksen graafinen tyyli vahvoine linjoineen miellyttää suuresti - tämähän sopisi vaikka tulostettavaksi kodan seinälle. Prost, eli "Kippis" ja reinheitsgebotin syntyvuosi 1516, toimivat teoksessa ylistyksenä sekä saksalaiselle olutkulttuurille isoine tuoppeineen, että itse puhtauslaille.

Ville Kiviniemen sarjakuva "Yllättävä vierailija" (päävoitto)


Kolmas voittaja on sarjakuva, jota nauroin vedet silmissä heti ensisilmäyksellä. Teoksesta paistaa perehtyminen Reittausblogin syvimpään (mutta tuskin kuitenkaan synkimpään?) olemukseen. Tyylillisesti teos kirjoitusvirheineen on jostain hätäisesti MS Paintilla kyhättyjen nettimeemien ja "oikean sarjakuvan" (mitä se ikinä onkaan) välimaastosta. Juuri sellaista humoristista otetta, jota kisaan toivoinkin. Aivan huikea.

Pitkään pähkäilin, ottaisinko kolmen joukkoon "Prost 1516" piirroksen sijaan Santeri Happosen erittäin tyylikkäästi ja ammattitaitoisesti toteutetun videon, mutta piirros veti lopulta pidemmän korren, siinä vaan on sitä jotain. Taustalla paikkaa kärkkyi pitkään myös Juho Mannisen vesiväri/tussi/lyijykynä -teos "Brauer von Bayern", joka sekin on erittäin hyvä. 

Santeri Happonen "Bier" (lohdutuspalkinto)


Santeri Happonen palkitaan hienosta videostaan pienimuotoisella kotiolutlähetyksellä, jonka pistän matkaan jahka saan täällä kotipanimossa jälleen pienehkön kesälomaseisakin (ei ole jaksanut...) jälkeen tuotannon käyntiin. Otan yhteyksiä kun hyvää lähetettävää taas löytyy. Eihän tuota nyt vaan voi jättää palkitsematta. 

Juho Manninen "Brauer von Bayern" (5€ lahjakoodi Biershop-Bayerniin)

Kolmen pääpalkinnon ja Santeri Happosen bonuspalkinnon lisäksi annan 5€ alennuskoodin Biershop-Bayerniin Juho Manniselle teoksesta "Brauer von Bayern" ja erikoislisänä 5€ alennuskoodi samaiseen kauppaan myös Pekka Luukkaiselle, jonka valokuva saksalaisesta lasten kuvakirjasta, vaikka olikin "vain lomakuva" viime keväiseltä Münchenin matkalta, puhutteli suuresti.

Pekka Luukkainen "kuvakirja" (5€ lahjakoodi Biershop-Bayerniin)


Pekka Luukkaisen lomakuvassa on saksalainen lasten kuvakirja, jonka nimen Pekka muistaisi olleen "Mein erste Bayern Buch" tai jotain sinne päin. Tässä kiteytyy oleellinen saksan ja baijerin olutkulttuurista. Itsekin kolmen lapsen isänä olen lapsille aikoinaan noita kuvakirjoja "lukenut" - "katso, siinä on auto, osaatko sanoa auto?". Baijerissa isät voivat lukea lapsilleen kirjaa "katso, siinä on olut, osaatko sanoa olut?", tai bratwurst, eikä siinä ole mitään ihmeellistä, se on niin kiinteä osa kulttuuria.

Kiitos kaikille osallistuneille ja onnittelut voittajille!

2 kommenttia:

  1. Pakkohan se on kommentoida tähän: kyllähän nyt "lapsikin tietää", että lastenkirjan kuvassa oikealla on baijerilainen weisswurst eikä bratwurst ;)

    VastaaPoista
  2. Suomalainen kolmekymppinen "lapsi" ei tiennyt, koska vastaava kulttuuri puuttuu täältä ankeuttajien maasta :)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.