Pari Alkon uutuutta ja asiaa valikoimaan-otosta

11 kommenttia
 
Käsityöläisoluiden vanavedessä Alkon valikoimiin laskeutui kolme muutakin uutuusolutta. Kaksi vehnäistä ja yksi mielestäni varsin kyseenalainen Quadrupel, eli vahva "luostariolut". Ne vehnäiset ovat:
 • Ettaler Benediktiner Weissbier (3,48€/0,5l), vaikuttaisi olevan perushyvä vehnäolut ihan kohtalaisella hinnalla. Vehnäoluiden ystävänä ottanen testiin myöhemmin.
 • Erdinger Pikantus, (4,09€/0,5l), tyyliltään Weizenbock, eli vahvempaa vehnäistä. Tämä on ollut Alkossa aiemminkin ja on täten minulle tuttu tuote.

Tuo kyseenalainen Quadrupel on Ridgeway Quadruple Strong (5,04€/0,33l). Kyseenalainen siinä mielessä, että kyse on jo ties kuinka monennesta Ridgewayn tuotteesta Alkon valikoimassa suht lyhyen ajan sisällä. On Ridgeway IPA, Imperial Porteria ja viimeisimpänä Imperial Russian Stout, joka kuuluu edellämainittuun käsityöläisolutsettiin. Lisäksi aiempina vuosina Lump Of Coal, Oxforshire Blue, Foreign Export Stout ja kausivalikoimissa useita erinäisiä Bad Elfejä. 

Näistä sekä Imperial Porter, että tämä Quadruple Strong, ovat sellaisia, että niitä ei ennen Alkoon tulemista ole löytynyt edes Ratebeeristä, eli käytännössä kyse on aivan uusista tuotteista. Ihan kiva, että Alkoon tulee uusia tuotteita, mutta Quadia Englannista? Belgiassa olisi, uskallan väittää maistamatta, parempiakin vaihtoehtoja. Tämän Quadin tuotehaussa kriteerinä oli yli 12% vahvuus - tämä herättää epäilyksiä ns. "täsmähausta", sillä vahvuus menee tunnetuimpien (ja parhaiden) belgialaisten quadien vahvuuden yli. Tämä ilmiselvä Ridgewayn suosiminen syö mielestäni Alkon valikoimaan-otto ohjeessa mainittujen tasapuolisuutta korostavien periaatteiden uskottavuutta:
Tuotteet valitaan pyydettyjen näytteiden perusteella tasapuolisuutta noudattaen ja käyttäen joko sokko- ja/tai avointa arviointia. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota tuotteen laatuun sekä muihin kuluttajalle lisäarvoa tuoviin näkökohtiin. Lisäksi tuotteen saatavuuden varmuus ja materiaalivirran toimivuus arvioidaan, jotta asiakaspalvelulliset vaatimukset voidaan täyttää.
En niuhottaisi tai kyhäisi salaliittoteorioita, jos Ridgeway olisi kansainvälistä mainetta niittänyt huippupanimo, mutta kun nämä oluet tuppaavat kovin usein olemaan - ja nyt seuraa reittauspiireissä kirosana - hyvinkin keskinkertaisia.

Tällaista tällä kertaa, mietäänpä jälleen hetki monopolin mielekkyyttä ja muistetaan seuraavissa äänestyksissä vapaamielisemmin alkoholipolitiikkaan suhtautuvia edustajia (onko heitä?).

11 kommenttia:

 1. On siellä alkossa muitakin panimoita, joilla on useampi tuote hyllyssä ja tuotteiden vaihtuvuus tiheää.
  Kun et ole maistanut Ridgewayn Quadrupelia ja Imperial Stoutia, niin ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraa faktatietoa Ridgewayn tuotteiden tasosta. Mittarina Olutoppaan tyylipersentiili, joka kertoo kuinka pidetty olut on muihin samantyylisiin verrattuna Olutoppaassa. Asteikko on 0-100. 0 on tyylin paskin ja 100 parasta mitä maa päällään kantaa.

   Foreign Export Stout 25
   Imperial Porter 4
   Imperial Russian Stout 21,3
   IPA (Premium Bitter / ESB tyylissä) 92,6
   Lump Of Coal 16,7
   Insanely Bad Elf 19,2
   Criminally Bad Elf 5,5
   Bad King John 31,1

   Näistä kun lasketaan keskiarvo, saadaan 26,925. Ridgewayn Alkossa viime aikoina olleet oluet sijoittuvat siis keskimäärin omissa tyyleissään selvästi keskimääräistä alempaan kastiin. Quadrupelia nyt ei ole kukaan vielä maistanut, mutta näihin faktoihin peilaten ei vaikuta hääviltä.

   Poista
  2. En lähtisi sokeasti luottamaan muiden pisteytyksiin, sillä omaan makuun huonot pisteet saanut tuote voi sopia erittäinkin hyvin ja muille maistuva tuote voi olla itselle epämieluisa, niin kuin on varmaan sinunkin kohdalle joidenkin tuotteiden kohdalla käynyt.

   Miksi sinä sitä Rochefortia sinne alkoon niin kovasti hingut, sullahan on sitä kellarissa laatikot täynnä ja saat tarvittaessa ulkomailta lisää.

   Poista
  3. Nuo persentiilit ovat useiden kymmenien pisteiden keskiarvoista laskettu, joten yleisen tason niistä näkee paremmin kuin mistään muualta. Omaan makuun sopiminen onkin ihan toinen juttu. Itsehän pisteytän monet oluet keskiarvon yläpuolelle, en ole siis mikään kriitikko, vaan pidän itseäni enemmän nautiskelijana. Niistä keskinkertaisistakin pyrin aina löytämään jotain hyvää, josta nauttia.

   Olisi kaikkien etu, jos Alkon hyllyille pääsevät oluet olisivat mahdollisimman hyviä. Kärkipään oluita omissa tyyleissään. Valikoima on kuitenkin rajallinen ja hinnat joka tapauksessa kohtuuttomat. Olisi se kiva poimia "maailman paras olut" Rochefort 10 lähikaupasta, siellähän se Alkokin on. Ridgewayta tai muita keskinkertaisuuksia haluavat voisivat tilailla sitten netistä omansa :)

   Poista
 2. En usko, että Ridgewayn oluella on mitään tekemistä belgilaisten vahvojen/tummien oluiden kanssa. Kyse on varmasti aivan eri tyylin oluesta.

  Quadrupel oli alunperin La Trappen vahvimman tuotteen nimi, luonnollisena jatkumona sarjaan (enkel), dubbel, tripel. Jenkit sitten alkoivat jossain vaiheessa käyttää quadrupelia tyylinimenä belgialaisille vahvoille ja tummille oluille.

  Briteillä on ollut myös aikoinaan käytössä samanlainen tapa nimetä oluita, esim. single stout, double stout, triple stout. Eli uskon, että Ridgeway on jatkanut tätä perinnettä antamalla oluellensa nimen Quadruple Strong.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Validi pointti ja voi hyvin ollakin näin. Kuitenkin, jos hakukriteerinä on Quadrupel, niin varmasti "kaikki" odottavat valitun oluen olevan belgityylinen. Sama jos haettaisiin tripeliä ja valikoimaan otettaisiin Olvilta Trippelpukki.

   Poista
  2. Mutta, kun hakukriteerinä ei ollut quadrupel vaan strong ale. Oluen nimessä nyt vaan sattuu olemaan quadruple (huom. ei quadrupel), joka viittaa oluen vahvuuteen.

   Poista
  3. En pääse nyt ostosuunnitelmaa tsekkaamaan, mutta uskon kyllä. Olutoppaassa oli syksyllä keskusteluissa, että haussa on nimenomaan quadrupel. Silloin spekuloitiin R10:n paluulla. Oletus oli, että tämä olisi ilman muuta se. Mahtaakohan sellaista ostosuunnitelmassa enää näkyäkään? Valikoimiin ei ainakaan ole tullut.

   Poista
  4. Ostosuunnitelmassa on helmikuulle tämä ridgewayn täsmähaku (strong ale vähintään 12 %). Nimenomaan quadrupelia en löytänut, mutta tammikuulle oli haussa belgialainen strong ale (Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer).

   Toki, kun oluen nimessä on sana quadruple, niin monelle olutharrastajalle tulee Belgia ensiksi mieleen (sanan kirjoitusasusta huolimatta). Näitä on ollut ennenkin, esim. joku on tripeliä halunnut on saattanut pettyä ostettuaan Brakspear Tripleä.

   Poista
  5. No niin, kyselin hieman ja homma menikin niin, että Alko palvelee -sivustolla Facebookissa oli kyselty, että onko valikoimaan odotettavissa quadrupelia. Alkosta vastasivat kyselyyn, että alkuvuonna on tulossa. Nyt sitten tuli tämä Ridgeway... Alkosta oletettiin tietysti, että tämä Ridgeway on Quadrupel, lukeehan se (melkein) nimessäkin. Kysyjä taas oli melko varmasti belgityylisen perässä ja siksi se foorumillakin tulkittiin, siitä siis tämä sekaannus.

   Marraskuussa 2014 kuitenkin tulossa ostosuunnitelman mukaan Quadrupel / Abt, ehkäpä sekin Ridgewayltä ;)

   Poista
  6. Kävin vielä kaivamassa tämän keskustelun facebookista esiin:

   Q: Milloin saadaan vakiovalikoimaan joku hyvä vahva Belgialainen Quadrupel, kuten Rochefort 10 tai vastaava? Eipä ole tuon tyylisiä Belgejä valikoimassa näkynyt aikoihin.
   A: Välitin toiveesi osto-osastollemme.
   Viimeistään helmi-maaliskuulle olemme hakemassa quadrupelia ja toivotaan, että saamme tarjontaa siihen!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.