Alkon käsityöläisoluet 2014: Ridgeway Imperial Russian Stout

1 kommenttia
 

Russian Imperial Stout

Panimo: Hepworth, Englanti
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 10,0%
Saatavuus: Alkosta rajoitetun ajan (4,51€ / 0,33l)

Alkossa niin usein nähtävän englantilaisen Ridgewayn uusimpiin oluisiin lukeutuva Imperial Stout on maistelussa tänään. Hinta on kotimaisiin verrokkeihin nähden jopa halpa. Neljä ja puoli euroa 10% oluesta, verrattuna lähes kuuden euron hintaisiin laitilalais- ja helsinkiläisoluisiin. Vedetäänkö isommalla kapasiteetillä vai ovatko raaka-aineet, työvoima ja energia jotenkin halvempia Englannissa, niin että merimatkan jälkeenkin olut on yli euron halvempaa kuin kotimaassa tuotettu? Mene ja tiedä. Tämän Russian Imperial Stoutin pullot ovat oikein numeroituja, omani on numero 1085. Pullojen kokonaismäärästä ei tietoa. Etiketti kertoo, ettei varsinaista parasta ennen päivää ole, vaan tätä voisi hyvin ikäännyttää kellarissa loputtomiin. Maistetaan ja todetaan onko toisen pullon ostamiseen tarvetta.


Musta olut, jonka vaahto tarrautuu pitsiä jättäen lasin reunoihin ikuisiksi ajoiksi. Tuoksu on tymäkän lakritsainen, voimakkaan paahteinen ja kovahkon alkoholinen. Pehmeän suklaisia ominaisuuksia ei oikein löydy, mutta hieman suolaisuutta nousee esiin oluen lämmettyä. Maku on voimakkaan paahteinen ja lakritsaisuus on tuoksun tavoin pinnalla. Sen verran yksipuoliseksi maku jää, että alkoholisuus nousee jo keskivaiheilla makuun ja voimistuu loppua kohti jo lähes polttavan viinaiseksi. Loppuvedossa on lämmittävyyden rinnalla kuivahkon kitkerää kahvisuutta ja runsasta katkeruutta. Jättää liian paahteisen, viinaisen ja ylihumaloidun fiiliksen - jos tässä Siperiaa yritetään kloonata, niin alkoholisuutta pari pykälää alas ja katkeron rinnalle aromihumalaakin. Kellarointiin tätä en ehkä laittaisi, sillä jos tämä vähäinen makeus tästä vielä kypsytyksellä ohenee, niin alkoholisuus ja katkeruus nousevat aivan liiaksi esiin. Nytkin se on jo siinä nautittavuuden rajoilla. Turhan kulmikas viritelmä tähän tyyliin. Kaipaa pehmeyttä ja sitä kautta saavutettavaa nautittavuutta. Ei huono olut, mutta omassa genressään korkeintaan keskitasoa, jos sitäkään.

Yhteenveto

Keskitason Imperial Stout
ARVOSANA: 8

1 kommentti:

  1. Ridgeway, "The Ridge Way", eli suomeksi "Ridgen tapaan". Nomen est omen, eli "nimi on enne" ei pidä tämän panimon kohdalla paikkaansa.
    Tämä on kyllä kaukana Ronn Mossin karismaattisuudesta. Tylsää tasapaksua imperial stouttia ilman yllättäviä käänteitä. Tämä olut ei ole hakenut vaikutteita oluttyylin lähipiiristä - on vaan pantu jotain satunnaista. Ei jatkoon.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.