Alkon käsityöläisoluet 2014: Pyynikin Presidenttisahti

2 kommenttia
 

Presidenttisahti

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Suomi (Tampere)
Oluttyyli: Sahti
Alkoholipitoisuus: 9,5%
Saatavuus: Alkosta rajoitetun ajan (5,90€ / 0,33l)

Hattu pois päästä ja kiitos sekä kumarrus - Pyynikin suuntaan tietysti. Jotkut kumartavat mekkaan päin, minä Pyynikkiin. Ovat nimittäin Pyynikissä tehneet sahtia. Sahtihan on suomalainen perinnejuoma ja juhlajuomista jaloin. Tämä Presidenttisahti poikkeaa perinteisestä sahdista siinä mielessä, että se on humaloitu ja sitä on hieman käsitelty paremman pullosäilyvyyden takaamiseksi (keittäminen, hapen poisto pullosta jne.). Perinteinen sahtihan vaatii jatkuvan kylmäketjun tai se pilaantuu, eikä se kylmässäkään välttämättä säily kuukautta pidempään. Sahti on minulle lähellä sydäntä jo historiansakin vuoksi ja entistä rakkaammaksi se tuli viime marraskuun lopussa, jolloin polkaisin onnistuneet joulusahdit tulemaan mehumaijan kanssa kotona. Mielenkiinnolla Pyynikin sahdin kimppuun, tutusti grillikodan lämmössä ja poikkeuksellisesti jalallisesta lasista. Isompi pullo olisi kaatunut kunnon kolpakkoon, mutta pikkupullosta ei vaan riitä.


Kaadan koko pullon kerrallaan hiivoineen, näin se sahdin tapauksessa kuuluukin - kaikki parhaus kerralla lasiin. Sameaa, ruskeaa ja vaahdotontahan tämä on, kuten sahdin kuuluukin. Tuoksu on katajainen ja banaaninen - ehtaa tavaraa! Aventinusmainen weizenbock-fiilis ja lisäksi katajaa höysteeksi. Tällä tyylillä ei voi mennä vikaan. Maussa on katkeroa enemmän kuin sahdeissa on totuttu. Sitä voisi pitää jopa sahtikulttuurin rienauksena, mutta tosiasiassa se vie sahdeille ominaisen makeuden sopivasti mennessään ja tekee kokonaisuudesta entistä toimivamman. Makuprofiili noin muuten on banaaninen ja runsaan katajainen. Jälkimaussa kataja ja humala purevat tasapäisesti. Suutuntumaltaan tämä on täyteläinen ja käytännössä hiilihapoton, kuten pitääkin. Humalointi toimii tässä kokonaisuuden eduksi ja käytännössä tämä onkin eräänlainen Sahti 2.0 - nykyaikaan tuunattu, mutta perinteitä kunnioittaen pantu kokonaisuus. Upea tuote, jossa se tärkein, eli juotavuus, on kunnossa. 

Yhteenveto

Erinomainen sahti 2.0
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

 1. Hmm, mielenkiintoista tuo "koko pullo kerrallaan hiivoineen" -- itse kun olen aina ajatellut, että sahdin tapauksessa hiivat olisi parempi jättää pulloon (tai kanisteriin tai mistä nyt kaataakin). No, täytyypä ensi kerralla kokeilla!

  Ja mitä itse Presidenttisahtiin tulee, niin hyvää tavaraa tosiaankin. Kylmäketjuttomuudesta ja muista "modifikaatioista" huolimatta tuote on selvästi sahdiksi tunnistettavissa. Itse olisin tosin kaivannut hieman paksumpaa suutuntumaa, mutta eiköhän tuo ollut ihan taiteilijan valinta eikä valmistusprosessin rajoite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä pullossa ei niin hirvittävästi hiivoja ollut, joten annoin mennä huoletta sekaan sen suuremmin asiaa pohtimatta. Hyvin ainakin toimi :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.