Olutarvio: Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw

8 kommenttia
 

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw

Panimo: Het Anker, Belgia
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 11,0%
Saatavuus: Alko (12,11€ / 0,75l)

Servaalin Larkio sai tarjottua todellisen "talvijytkyn" Alkoon. Tämän oluen punainen versio, Keizer Rood, oli Alkon jouluolutvalikoimassa 2012 ja nyt tämä sininen, tummempi versio, tuli saataville 4000 kappaleen kertaeränä tässä helmikuun alkupuolella. Hinta on kova, mutta toisaalta pullokin on iso, vahvuutta on viinin verran ja makukin on parempi kuin yhdelläkään maistamallani viinillä - ja isolla marginaanilla. Olut on panimon kotisivujen mukaan vahvempi ja hieman tuunattu versiointi Gouden Carolus Classicista ja sitä valmistetaan vain kerran vuodessa. Minun kirjoissani tämä sininen on lukuisista Gouden Caroluksista toistaiseksi omaan suuhuni se kaikkein maistuvin, eli en voi muuta kuin suositella sitä kaikille belgioluiden ystäville ja miksei muillekin.Tummanruskea, vaahdoltaan melko vähäinen, mutta sitäkin kestävämpi - kestää nimittäin isältä pojalle ja nyplää pitsit lasin reunoille siinä samalla. Tuoksu on tukeva. Tummaa kuivattua hedelmäisyyttä, paahtunutta sokeria, pirteämpää aprikoosia ja anislakritsaista mausteisuutta Het Ankerin tapaan. Todella voimakas, iskevä ja herkullinen tuoksu. Maku on makea ja aluksi sokerinenkin. Makeus meinaa kampittaa koko nautinnon, kunnes keskimaussa iskee silmään kuivempi ja hedelmäisempi vaihde, joka jatkuu pitkään ja lämmittävään loppuun asti. Onpa herkullinen tasapaino. Gouden Caroluksille tyypillinen anismaisuus ei tässä lyö yli, vaan asettuu kuivattujen hedelmien kanssa timangiin harmoniaan. Lopussa lämmittävyys iskee Chuck Norrisin roundhouse-kickin voimalla, mutta onnistuu ohittamaan viinaisuuden. Pelkkää lämmön hehkua ja hedelmää. Tässä on sitä tiettyä taikaa.

Yhteenveto

Taianomaisen hyvä kokonaisuus
ARVOSANA: 9½

8 kommenttia:

 1. Olen pahoillani jos olet maistellut vain surkeita viinejä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut ihan viini-tastingissäkin :) http://www.reittausblogi.info/2012/12/olutoppaan-vuosiaanestysten-tulokset.html

   Joo, mutta näin tosiaan on. Yksi Kopken portviini pääsi kyllä kerran nostamaan levelit hekumallisiksi, ollen aluksi todella haastava, mutta aueten sitten pullon loppua kohti todella upeaksi kokonaisuudeksi.

   Portviinejä en ottanut laskuihin mukaan, kun tuota lausahdadusta kirjoitin.

   Poista
  2. Hoho, ei vielä yhdellä viini-tastingilla kuuhun päästä. :D Ja kyllä niistä viineistäkin rupeaa enemmän irti saamaan kun rupeaa saamaan perspektiiviä, plus todennäköisesti viinipuolelta löytyy ne oikeasti upeimmat, moniulotteisimmat ja mykistävimmät esitykset. Eivät kaikki huippuviinit ihan perusteetta maksa satoja tai tuhansia euroja (vaikka mielestäni todella monet kylläkin)! :)

   Poista
  3. Aika surkeeta, jos niihin mykistävimpiin esityksiin vaaditaan se tuhannen tai sadan euron viini. Taidan jatkossakin pysytellä vain oluessa. Jätetään ne viinit porvareille. Mulle riittää tarvittaessa Se 7 euron Hardy's ruuan kanssa silloin harvoin, kun tulee viiniä juotua.

   Poista
  4. Tarkoitus ei ollut mitenkään nostaa oluita viinin edelle noin yleisesti. Kerroin vaan miten asian itse olen kokenut. Paraskaan maistamani viini ei ole yltänyt Nokian Elowehnän tasolle nautittavuudessa, näin se nyt on. Voisi sanoa, etten taida olla viini-ihmisiä, eikä ole siitä kiinni ettenkö olisi kokeillut, mutta kun ei vaan tunnu oikealta. Kaipaanko juomaani sitten hiilihappoja, en osaa sanoa

   Poista
  5. Ehkä ihmiset vaan jakautuvat olut- ja viini-ihmisiin. Itse olen säännöllisesti viinejä maistellut - aina niistä 7 euron kyykkäviineistä palkittuihin vuosikertaluksusviineihin. Satoja viinejä on tullut maisteltua, mutta eivät ne vaan tuota samanlaisia makuelämyksiä kuin oluet. Hinta-makuelämyssuhde on vaan oluiden kohdalla paljon parempi mielestäni. Ravintolassa paskakin viinipullo maksaa 30 euroa ja halvemmalla saa esim. AleSmithin isoja pulloja. Ei tarvitse kahta kertaa miettiä.

   Poista
 2. Portiviinit - nuo viinimaailman eisbockit eli puolitisleet poislukien tästä oluesta pitävänä voisin suositella Alkon valikoimasta vaikka viiniä Flagstone Writer's Block Pinotage, joka oli alusta loppuun suuntäyttävä tumma hekumaa viime vuonna, jolloin hinta oli jostain syystä jopa 5€ korkeampi, jolloin hinta-laatusuhde oli myös suosituksen arvoinen.
  http://www.alko.fi/tuotteet/495557/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Writer's Block kuulostaa hyvältä jo nimensä perusteella. Kiitos suosituksesta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.