Mont des Cats - Chimaylla pantu trappist-olut

2 kommenttia
 

Mont des Cats

Panimo: Mont des Cats, Ranska (pantu Chimaylla Belgiassa)
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 7,6%
Saatavuus: Ostopaikka: Saveur Biére

Mont des Cats on ranskalainen trappist-luostari. Luostari on hiljattain aloittanut oluen valmistuksen, mutta heillä ei kuitenkaan ole omaa panimoa, vaan oluet valmistetaan trappist-panimoista kenties tunnetuimmassa, eli Abbaye Notre-Dame de Scourmontissa, jonka tuotteet tunnetaan nimellä Chimay - luostarihan sijaitsee Chimayn kunnassa Belgian länsiosassa. Mont des Catsin luostarissa oli omakin panimo vuoteen 1918 asti, mutta se tuhoutui ensimmäisen maailmansodan yhteydessä. 

Munkit keräämässä humalia Mont des Catsissa ennen pommituksia (kuva: Mont des Cats)
Luostarin tuhoja pommitusten jälkeen (kuva: Mont des Cats)
Chimayn ja Mont des Catsin luostareiden väliin mahtuu Belgian ja Ranskan maaperää yhteensä vain noin 180 kilometrin verran, eli loppujen lopuksi nämä trappist-veljet asuvat aika lähekkäin. Mont des Catsin kotisivuilla painotetaan, että olut on ihan omansa, eikä siis pelkkä etikettimuunnos jostain jo olemassa olevasta Chimayn oluesta. Oluella ei vielä ole "Authentic Trappist Product" -logoa, mutta se luultavasti saa sellaisen lähitulevaisuudessa. Mont des Catsin valmistamilta juustoilta tämä merkki löytyy, kuten tietysti Chimayn oluiltakin, eli molemmat luostarit siis täyttävät merkin kriteerit. Melko mielenkiintoinen maistelu tulossa, sillä kyseessä on minulle aiemmin maistamaton trappist-olut ja sen lisäksi se on valmistettu Chimaylla, jonka oluista suuresti pidän. Tässä on ainakin nettitietojen mukaan selvästi aistittavissa tiettyä "Chimayn vibaa". Hiivakanta voi ainakin hyvinkin olla sama ja vaikka reseptiä muutoin vaihdeltaisiinkin, niin oluessa käytetty hiivahan on merkittävä osa oluen kokonaisuutta.Ensimmäinen lasillinen on melko kirkkaalta vaikuttava, väriltään kauniin meripihkainen ja vaahdoltaan ikuinen. Tuoksu on hyvä, siinä on kuivattuja hedelmiä ja aprikoosimaista pirteää hedelmäisyyttä. Tuoksun lopun mausteisuudessa on sitä tiettyä Chimayn vibaa - pikkuisen pippuria ja lakritsaa. Varsin raikas, vaikka tuhtia maltaisuuttakin taustalla tuntuu. Maku on aluksi hieman makea, mutta kääntyy nopeasti kuivempaan suuntaan. Keskivaiheilla rusinaisuutta ja kuivattuja hedelmiä pienellä sokerikuorrutteella varustettuna ja sitten lopussa kohtuullisen tiukka katkeron ja purevan mausteisuuden yhteisvaikutus, joka kuivattaa paletin tripelmäiseen jälkimakuun. Varsin miellyttävää siemailtavaa. Ei tahmaa, ei töki, mutta on tukevaa ja silti kohtuullisen raikasta. Suutuntuma on runsaan hiilihappoinen ja melko täyteläinen. Kyllähän tämän ilokseen kitusiinsa kippaa! Hiivojen mukaan kaataminen pullon lopusta muuttaa maun luonteen radikaalisti mausteisemmaksi - hedelmäisyys jää täysin jalkoihin. Ilman muuta parempi ilman hiivoja. Jään mielenkiinnolla odottelemaan mitä tuleman pitää ja mihin suuntaan maku kehittyy, jos pykäävät oman panimon luostariinsa Ranskaan.

Yhteenveto

Tumman ja vaalean belgin välimaastossa tasapainotteleva olut
ARVOSANA: 8½

2 kommenttia:

  1. Huomasin nyt kun katselin pullon korkkia, että siinä on vuosiluku 2012. Olut oli siis jo tovin ikääntynyttäkin. Päiväykseksi oli pistetty vain vuosiluku 2015.

    VastaaPoista
  2. Saveur Biérelle plussat! Sieltä olen itsekin vähän tyyriimpiä, harvinaisempia stoutteja ja yllätyksiä tilannut. Hyvää palvelua kerta kaikkiaan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.