Kotiolutta: Sly Cat Brewing Czech Mate

0 kommenttia
 
Kotiolutta arvioinnissa jälleen. Tällä kertaa jälleen Espoosta, sieltä Kosoolan Panimon naapurustosta Sly Cat Brewingilta. Sly Cat on olutfoorumeilla ja blogiskenessä suregork nimimerkillä vaikuttavan henkilön kotipanimo. Hänen laitteistoistaan ja muista voit lukea lisää tästä heinäkuun lopulla kirjoitetusta jutusta

Tänään lasissa on hänen valmistamansa tsekkityylinen pils Czech Mate. Hauskasti sanaleikillä shakkiaiheiseen etikettiin nivottu kokonaisuus. Lagertyylisten oluiden valmistus vaatiikin kotipanimolta hieman enemmän, pelkkä kattila ja käymispönttö ei riitä, vaan olut pitää saada käymään viileässä ja lageroitumaan vielä viileämmässä. Jonkinlainen lämpötilakontrolloitu ympäristö pitää siis olla. Kotioloissa se tarkoittaa usein säädettävää jääkaappia. Tämä on ensimmäinen kotitekoinen lager jota maistan, mielenkiinnolla kiinni. Tässä arviossa käytetään Olutoppaasta tuttua pisteskaalaa, kuten Olutsieponkin kotioluiden arvioissa taannoin. Humalina tässä katkeroinnissa Magnum ja aromipuolella sekä Saaz että Hallerthauer Mittelfrüh. Valmistuksessa oli kuulemma pieniä ongelmia, lageroinnissa ollut kegi oli jäätynyt ja se todennäköisesti vaikutti hieman sekä oluen runkoon, että humalointiin. Eihän sen ongelmatonta kuulukaan olla, muutenhan tekisimme sitä kaikki, eikö niin?



Czech Mate
(Pils, 5,4%)

Kullankeltainen, hieman utuinen ja vaahdoltaan runsas pils. Näyttää siltä miltä pitääkin. Tuoksussa on runsaasti aromaattista kukkaista humalointia sitrusvivahteella. Välillä humalointi kääntyy hieman saippuaiseksikin. Maltaisuutta tuntuu kevyesti taustalla. Todella läheltä nuuhkiessa erottuu myös hiivan hedelmäisiä käymisestereitä ja diasetyylia, mutta vaimeasti. Muistuttaa tuoksultaan enemmän Left Hand Polestar Pilsneriä kuin esim. Stallhagenin juuri arvioimaani Pilsneriä. Puhtoinen, aromaattisen humaloitu tuoksu. Ei erottaisi kotiolueksi sokkotestissä. Maku on myös aromaattisen humaloitua sorttia. Siinä on tuoksun kaltaista kukkaisuutta. Tuo tuoksu muistuttaa oikeastaan melkoisesti ruusupuskaa, huomaan sen nyt kun maistoin olutta ja nuuhkaisin sitten uudelleen. En ole ruusupuskaa sentään maistelemaan mennyt (vielä), joten maun osalta en kommentoi. Mutta muuten maku on tosiaanpuhdas ja humalapainotteinen - kukkaisuutta, hienoista saippuaisuutta ja hienoista sitruksisuutta. Yleisilme on hienoisesti makea ja hienoisesti diasetyylinen. Katkeruus on pilsiksi melko maltillista. Maltaisuus tuntuu keksimäisenä (mariekeksejä) ja se luo tarvittavan rungon jonka päälle humalointi rakentuu, mutta samalla antaa kuitenkin humalille tilaa loistaa. Kyllä maailmaan tällaisia aromaattisiakin pilsejä mahtuu. Suutuntuma on kevyen ja keskitäyteläisen väliltä ja keskivertoa hieman maltillisemmin hiilihappoinen. Puhdas, hienosti tehty pils. Lisää katkeruutta ja runkoa, niin tämä nousisi vielä tasoa ylemmäs. Ehkä tämän oli tarkoitus sellainen ollakin, mutta se kegin jäätyminen teki kolhun kenties juuri noihin ominaisuuksiin.

Pisteytys
  • Tuoksu 6 - Puhdas tuoksu, jossa varsin hyvä aromaattinen humalointi.
  • Ulkonäkö 4 - Tältä tyylin oluen tuleekin näyttää
  • Maku 6 - Hyvät aromihumalat, mutta kaipaisi lisää katkeruutta omaan makuuni.
  • Suutuntuma 3 - Voisi olla täyteläisempi, hiilihapot miellyttävällä tasolla.
  • Yleisvaikutelma 14 - Puhdas, varsin hyvä aromaattisempi pils. Kaupallista tasoa.
Aistiarviot
  • Makeus 4
  • Katkeruus 3
  • Happamuus 2
  • Täyteläisyys 3,5
Kokonaispisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.