Alkon jouluoluet 2012: Stallhagen Pilsner Christmas Edition

4 kommenttia
 

Stallhagen Pilsner Christmas Edition

Panimo: Stallhagen, Suomi (Ahvenanmaa)
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 5,5%
Saatavuus: Alko (2,78€ / 0,33l)

Tässä jälleen yksi klassinen esimerkki suomalaisen alkoholimonopolin toiminnasta. Tämä olut on nimittäin sama olut kuin Stallhagen Export (tunnetaan myös nimellä Stallhagen Pilsner), mutta jouluolutvalikoimaan päästäkseen on panimon täytynyt muuttaa oluen nimi ja etiketti jouluisempaan muotoon. Viime vuonna tämä sama juttu oli oluiden Laitila Kievari Talvi-Savuruis (norm. Savuruis) ja Stallhagen Winter Porter (norm. Baltic Porter) kohdalla. Alkohan ei näistä sano mitään, mutta panimoilta itse kysyessä homma yleensä selviää, kuten tämän Pilsner Christmas Editioninkin tapauksessa. Oluen takaetiketissä on tismalleen sama kuvaus kuin panimon kotisivuilla Pilsnerin kohdalla, eli perinteinen saksalaistyylinen pils pitäisi olla kyseessä. 


Christmas Edition. Kirkasta, kullankeltaista ja reilusti vaahtoavaa olutta. Aivan tyylinmukainen ulkonäkö. Vaahto jättää runsaasti pitsiä lasin reunoille. Tuoksussa on viljavan leipäistä maltaisuutta, hyvin kevyesti diasetyyliä (voin aromia) ja keskirunsaasti yrttisenruohoista humalointia höystettynä kevyellä kukkaisella vivahteella. Aivan perinteisen pilsin tuoksu, puhdas ja raikas, mutta ei erotu massasta. Maku on pehmeähkö ja leipäisen maltainen. Maltaisuutta on itseasiassa varsin mukavasti ja runko muodostuu sen ansiosta keskitäyteläiseksi. Kuivakan ruohoinen humalointi on keskivertoa pils-tasoa, eli sopivan rapsakkaa, mutta ei kuitenkaan liiaksi, niin että olut pysyy helposti nautittavana. Humalointi saa maun loppupuolella hieman metallisiakin sävyjä, mutta vain hieman. Jälkimaussa on hieman diasetyylia, joka kuuluu asiaan. Varsin tyylipuhdas pils, ei enempää eikä vähempää.

Yhteenveto

Tyylipuhdas pils
ARVOSANA: 8-

4 kommenttia:

 1. Tästä on varmaan paria erää liikkeellä (tai muuten osa pulloista pilalla) sillä omassa (ja kaverin) pullossa oli vahva epämiellyttävä vihanneksinen sivumaku joka ei todellakaan tyylipuhtaaseen pilsiin kuulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei ollut mitään epäpuhtauksia. Voi hyvin olla, että eri eriä on liikenteessä.

   Poista
 2. Omakin äskettäin maistamani oli Stallhagenin olueksi yllättävän epäpuhdas. Vihannesta ja metallia oli joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon tulee muuallekin nettiin ristiriitaisia arvioita, toiset pitävät puhtaana ja toiset löytävät selkeitä virheitä. Melko varmasti siis ainakin kahta erää liikkeellä ja toisessa on ongelmia. Se on oikeastaan pahinta mitä panimolle voi tapahtua. Huonon pullon jälkeen ei enää kovin herkästi huvita saman panimon tuotetta ostaa, koska ei voi olla varma laadusta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.