Alkon jouluoluet 2012: La Trappe Bockbier

3 kommenttia
 

La Trappe Bockbier

Panimo: De Koningshoeven, Hollanti
Oluttyyli: Dunkler Bock
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alko (3,69€ / 0,33l)

Maailman ainut trappist lager, eli trappistiluostarin valvonnassa valmistettu pohjahiivaolut. Yleensähän mokomat valmistavat pintahiivaoluita ja pirullisen maukkaitakin sellaisia. Kaikenlisäksi tämä on pullokäyvää, eli pullossa on hiivasakkaa. Varsin epätyypillinen ratkaisu bockiksi ja ehkä siksi sanovatkin tätä maailman ainoaksi pullokäyväksi bockiksi, mutta tiedä häntä. La Trappea valmistava De Koningshoeven on seitsemästä trappistpanimosta ainut belgian ulkopuolella sijaitseva, se sijaitsee Hollannissa.


Tummanruskea, valoa vasten punertava väri. Vaahto on mittava, beigevivahteinen ja melko kestävä. Tuoksussa on maltaisuutta, joka muistuttaa paahdettua limppua. Lisäksi löytyy aromaattista belgityylistä kuivattua hedelmäisyyttä, päärynäisyyttä ja hunajaisuutta. Hedelmäinen, belgityylinen, mutta selkeästi kuitenkin bockmaisen maltainen tuoksu. Maussa maltaisuus ei pääse samalla tavalla esiin, siitä miinusta. Muuten maku on hedelmäinen, hieman lakritsainen, anismainen, belgihiivainen ja hienoisesti alkoholinen. Lopussa on mukavaa katkeron puraisuakin. Kaipaisi ilman muuta sitä runsaan maltaisuuden tarjoamaa runkoa, joka tuoksusta löytyi. Mihinköhän se nyt katosi? Suutuntuma on "vain" keskitäyteläinen, ja melko runsaan, jopa liiallisen hiilihappoinen tähän tyyliin. Ei löydy balanssia, ei harmoniaa.

Yhteenveto

Pintahiivaolutmainen pohjahiivaolut, runko kateissa.
ARVOSANA:

3 kommenttia:

 1. Tämä olikin mielenkiintoinen. Hyvä, että löytyy panimolta uskallusta kokeilla jotain uutta.

  Tosiaan aikamoinen trappisti-bock -sekoitus. Kyllä sen bockin tunnistaa, mutta jotenkin silti trappisteille tyypillinen maku (hiiva?) ei kuitenkaan toimi tässä.

  Olin myös löytävinäni lievää vehnismäistä banaanisuutta.

  VastaaPoista
 2. Mulle tää uppos täydellisesti. Tää oli jotenkin mielenkiintoisella tavalla hyvä. Itse antaisin kouluarvosanaksi 8½. Voisin ostaa uudestaankin.

  VastaaPoista
 3. Itselläni myös tässä tökki juuri se, ettei maku riittäny kannattamaan tuoksua alkunkaan. Periaatteessa ihan toimiva olut hintaisekseen, mutta joku säväys jäi uupumaan + taas tuntuu siltä, että De Koningshoeven panee järkiään köyhimmät trappistioluet.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.