Olutarvio: Suomenlinnan Helsinki Portteri

4 kommenttia
 

Helsinki Portteri

Panimo: Suomenlinnan Panimo, Suomi (Helsinki)
Oluttyyli: Portteri
Alkoholipitoisuus: 5,6%
Saatavuus: Alko (4,96€ / 0,5l)

Uuden pullotukseen kykenevän panimon tänä kesänä pystyttänyt panimoravintolana pitkän historian omaava Suomenlinnan Panimo on saanut ensimmäisen oluensa Alkoon. Siitä aplodit. Maistelin reilu kuukausi sitten Suomenlinnan uudessa panimossaan valmistamia maitokauppavahvuisia oluita ja pidin niistä varsin paljon, joten kynnys sijoittaa vitonen tähän portteriin oli varsin matala. Tämä on myös Alkossa jouluoluiden ulkopuolelta valikoimaan tullut erikoiserä, mutta ostettu pullomäärä on peräti 10000, eli ei lopu ihan heti ja hyvä niin - uusi suomalainen pienpanimotuote on aina hieno asia monopolin hyllyillä.Näyttävän musta olut, jonka vaahto on melko vähäinen, mutta väriltään kauniin mokkainen. Sitä silmäkarkkia ei tosin kauaa saa nauttia, koska vaahto katoaa aika nopeasti. Tuoksu on oikein mallikas, siinä on suolaista lakritsia, voimakasta paahteisuutta ja sokerista maitokahvia. Hieman Imperial Stoutmainen tuoksu, vaikkei toki yleisilmentään läheskään niin voimakas. Enemmän kallellaan esimerkiksi Sinebrychoff  Porterin kuin balttiportterien suuntaan. Maku on voimakkaan paahteinen, lakritsainen, hieman suolaisen hapan ja hieman sokerisen makea. Humalan katkeruutta on kevyesti, mutta kuitenkin selkeänä tuntuvasti lopussa. Suutuntumassa tällä oluella on mielestäni suurimmat puutteet, sillä se on lämmettyään hädin tuskin keskitäyteläinen ja hieman kylmempänä jopa hieman vetinen. Odotin ilman muuta täyteläisempää otetta. Toki etiketissäkin mainitaan oluen olevan maultaan kevyt, joten kenties ominaisuus on tavoiteltu. Omaan makuuni kuitenkin sopisi paremmin täyteläisempi ja mikä ettei hieman voimakkaammin humaloidumpikin kokonaisuus. Maukas olut kuitenkin, erittäin miellyttävä ja yllätyksellisesti Imperial Stoutmainen makuprofiili. 

Keveys saattaa olla harkittuakin, sillä suurelle yleisölle Kehä III:n ulkopuolella pitkän historian omaava Suomenlinnan Panimo on uusi tuttavuus ja markkinaosuutta saa parhaiten mahdollisimman laajalle joukolle maistuvilla oluilla. Silloin makeahko, kevyehkösti humaloitu, kevyt ja oikein maukkaan makuinen portteri onkin varmasti paikallaan ja ajaa oman asiansa.

Yhteenveto

Erittäin maukas, miellyttävä ja kevyt portteri
ARVOSANA: 8+

4 kommenttia:

 1. Itsekin maistoin Suomenlinnan Portteria männä sunnuntaina Helsinki-Vantaan tiedät/arvaat-kyllä-missä pubissa. Reittasin tuotteen korkeammalle kuin muut maistamani Suomenlinnan panimon tuotteet, mutta silti Höpken Pils jäi mieleen jotenkin onnistuneempana tuotteena. Jännää tämä reittaaminen. Ehkäpä kyse on siitä että portterit vaan nappaavat pilsejä enempi omalla kohdallani.

  Joka tapauksessa on hienoa että tämänkin pienpanimon tuotteita saa vihdoin Alkoista ja marketeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma rahikaisella. Perstuntumalta heitettynä Höpken on sellainen jota herkimmin ostaisin uudelleen, vaikka Helsinki Portteri saikin hieman paremmat pisteet Olutoppaassa. Siinä oli sitä jotain, ja se jotain oli tasapainoa, jota olen huomannut arvostavani.

   Poista
 2. "Enemmän kallellaan esimerkiksi Sinebrychoff Porterin kuin balttiportterien suuntaan." Rb luokittele myös Sinebrychoffin (toki väärin) baltic porteriksi, mutta mitä tarkoitat tuolla? Yhdistätkö balttiportereihin hieman makeamman otteen ja tämä on siis kuivemman puoleinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tuon suuntaista. Balttiportterit ovat usein ruskeita tai punertavia, enemmän mallaspainotteisia ja vähemmän humaloituja. Tämä oli täysin musta, voimakkaammin paahteinen, lakritsinen, ylipäätään enemmän stoutmainen, vaikka toki hieman makea myös.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.