Kotiolutta: Sly Cat Unexpected Predator

0 kommenttia
 
Espoolaisen Sly Cat Brewingin, eli tuttavallisemmin suregorkin kotiolutta maistelussa. Tyylilajina on American Strong Ale tai IPA. Alkoholipitoisuutta on 7,6% ja katkeruutta 70 IBUn edestä. Uskoisin oluen nimen tulevan valmistusvaiheessa sattuneesta odottamattomasta tilanteesta. Tästä piti kuulemma alunperin tulla noin 5% pale ale, mutta suregorkilla oli jotain ongelmia maltaiden punnituksessa ja loppujen lopuksi maltaita olikin tuntuvasti enemmän kuin oli tarkoitus. Siitä johtuen, kenties, nimi Unexpected Predator. Tämä odottamaton saalistaja niittaa varomattoman nauttijan vaaka-asentoon, jos ei ole varuillaan. Katkerohumalina tässä on Magnum ja aromipuolella Amarillo, Cascade ja Simcoe. Unexpected Predator
(American Strong Ale / IPA, 7,6%, 70 IBU)

Todella upeannäköinen olut. Tummahkon kuparinen ja valoa vasten punainen väri, sekä mukavan runsas, tiivis, kestävä ja pitsinen vaahto. Tuoksu valloittaa humalaisuudellaan - Simcoen mäntyisyys on selkeästi esillä heti kärkeen ja sen alla Anchor Liberty Alen mieleentuovaa sitrusmaista Cascadea. Lisäksi löytyy karamellimaista maltaisuutta ja jonkinlaista karviaismarjaista vivahdetta sekä aromaattista eksoottista hedelmäisyyttä. Virhearomiton, puhdas, täysin kaupallisen tuotoksen tasoinen tuoksu. Maku on makeahko, pehmeä ja aromikkaasti humaloitu. Karamellinen mallaspohja on tuhti, Double IPAmaisen tahmaisa ja sen päälle hiljalleen rakentuu loppua kohti voimistuva humalan katkeruus. Katkeruus on lopussa jo melko runsasta ja se pyyhkiikin suurimman makeuden ja tahmeuden suusta, jättäen miellyttävän tunteen jälkeensä. Maku muuten on hedelmäinen, siinä on sitruksisuutta ja greippistä liukua. Lisäksi hieman yllättävää marjaisuutta, joka ainakin minulle tuo mielleyhtymiä brittioluisiin, lähinnä ehkä Fuller'sin vahvempiin tuotoksiin, joista pidänkin paljon. Alkoholi lämmittää miellyttävästi lopussa, mutta ei nouse makuun. Todella maukas olut ja tuoksun tavoin puhdas sekä virheetön. Suutuntuma on lähes täyteläinen, hieman tahmaisa ja maltillisesti hiilihappoinen. Kokonaisuutena tämä muistuttaa itseasiassa jopa hieman Stadin American Barley Winea, vaikkei aivan niin täyteläinen ja aromikas olekaan. Pääpiirteet ovat kuitenkin samat, makeutta, karamellisuutta ja runsaasti humalaa. 

Tykkään, todellakin. Ei voi muuta sanoa. Nyt kun näitä erinomaisen hyviä kotioluita on saanut nauttia jo useammalta eri kotipanijalta, niin mieleen nousi väistämättä yksi asia. Se on harmitus. Harmitus lainsäädäntöä kohtaan. Pienpanimoystävällisemmällä lainsäädännöllä näistäkin kavereista joku saattaisi pykätä oman panimon pystyyn ja kohta laajempikin yleisö saisi osansa tästä hyvyydestä. En minä sitä sano, etteikö siihen joku pystyisi nykyiselläänkin, mutta kynnys on valtava, todella valtava.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 - Aromaattinen, puhdas, miellyttävä tuoksu.
  • Ulkonäkö 4 - Kaunis, hyvävaahtoinen.
  • Maku 8 - Pehmeä, makea, DIPAmainen, maukas.
  • Suutuntuma 4 - Melko täyteläinen, pehmeä ja tahmaisa, hitaaseen nautiskeluun.
  • Yleisvaikutelma 16 - Maukas, tasapainoinen.
Aistiarviot
  • Makeus 6
  • Katkeruus 5
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.