Alkon jouluoluet 2012: Haandbryggeriet Nissefar

2 kommenttia
 

Nissefar

Panimo: Haandbryggeriet, Norja
Oluttyyli: Portteri
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alko (6,59€ / 0,5l)

Kaikkien "käsityöläismiesten" lempipanimo Haandbryggeriet on myös mukana Alkon jouluolutvalikoimassa. Nissefar, eli tonttu-ukkeli, on oluen nimi ja tyylinä on jonkin sortin portteri. Ainesosaluettelossa on yksi mielenkiintoinen artikkeli, Alkon sivuilla lukee "panimon oma erikosvillihiiva", mutta epäilen heidän tarkoittavan erikoisvillihiivaa. Typottaa ne monopolitkin näemmä, mutta ei se mitään. Haandbryggerietiltä olen maistanut kaksi olutta ennen tätä. Ne ovat Norwegian Wood, josta diggailin aivan simona ja Dobbel Dose tupla-IPA, joka oli myös varsin hyvä. Odotuksia on siis tätäkin kohtaan. 

Hyvin tumma, ruskeasävytteinen ja mittavalta sekä kermaiselta vaahdoltaan beige olut. Upeassa tuoksussa on runsaan paahteista maltaisuutta, savua, tummaa suklaata, kuivaa puuta, katajanmarjaa, havuisuutta ja hiivaisuutta. Olut on suussa pehmeä, kermainen ja melko täyteläinen. Ai niin - ja maistuu myös erinomaisen hyvälle. Maku on paahteisen maltainen, savuinen sekä katajanmarjainen ja havupuinen. Ennen jälkimakua mukaan tulee myös miellyttävää suklaisuutta ja keskirunsasta humalan katkeruutta. Yleisilme on kuiva ja puinen, tässä ei ole tahmaavaa makeutta - loistavaa! Suutuntuma on keskitäyteläinen ja nipistävän hiilihappoinen. Todella hyvää, sellaista "erämaa ja avotuli"-tyylistä olutta, kuten saman panimon Norwegian Woodkin.

Tätä pitää ostaa lisääkin, vaikka hinta onkin kova. Korvaa samalla kertaa sekä Norwegian Woodin että Malmgård Arctic Circle Alen, jotka eivät tällä hetkellä kuulu Alkon vakiovalikoimaan. Katajaiset oluet ovat meikäläisen makuun!

Yhteenveto

"Erämaa ja avotuli"-tyylistä olutta.
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

 1. Tervehdys!

  Artic Circle Ale tuli muuten juuri tilausvalikoiman puolelle. Kannattaa käydä a-marketista kyselemässä.

  Jokkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tere! Arctic Circlen tulo tilausvalikoimaan on havaittu länsirannikollakin. Samassa rysäyksessä tuli myös erinomainen X-Porter samalta panimolta. Tilausvalikoiman huono puoli on se, että tavaraa on tilattava laatikoittain, jolloin hinnaksi tulee yli satku. Jotkut myymälät, kuten Jokkeri yllä tietää, saattavat kauniisti pyytäessä ottaa laatikon tai kaksikin jotain tilausvalikoiman tuotetta ja pistää sen hyllyynsä myyntiin, jolloin voi ostella yksittäiskappaleitakin.

   Näitä tilausvalikoiman oluiden saldotietoja ei näe Alkon sivuilta, mutta Olutoppaasta näkee. Selaimeen www.olutopas.info ja sieltä haun kautta oluen sivulle. Saatavuus välilehdeltä näkee mistä Alkon myymälöistä ja lisäksi mistä ravintoloista olutta löytyy (ravintoloiden saldotiedot käyttäjien lisäämiä, Alkon saldotiedot Alkon järjestelmistä). Tällä hetkellä näitä ei ainakaan vielä näyttäisi olevan yhdessäkään Alkon myymälässä.

   Hyvä juttu, että tuli edes tilausvalikoiman puolelle, kun ei jouluolutvalikoimaan syystä tai toisesta nyt päässyt. Itselläni ei ole vielä akuuttia tarvetta, koska kellarissa on 3-4 pulloa viime vuoden erää vielä jäljellä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.