Alkon jouluoluet 2012: Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas

5 kommenttia
 

Hoppy Lovin' Christmas

Panimo: Mikkeller, Tanska
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 7,8%
Saatavuus: Alko (5,23€ / 0,33l)

BrewDogin tavoin myös Mikkeller, eli Mikkel Borg Bjergsø:n "lentävä panimo", puskee IPA-tyylistä olutta joulunviettoa ryydittämään - ja kelpaahan se. Suurin osa Mikkellerin oluista valmistetaan belgialaisessa De Proefbrouwerij:ssa, sillä miehellä ei ole omaa panimoa. Pullon mukaan myös tämä on valmistettu siellä. Belgialaista tanskalaista siis. Tämä IPA on kertaluokkaa mielenkiintoisempi tapaus jo valmistusaineidensa osalta: Pale ale- ja melanoidinmaltaat, humalina Magnum, Amarillo, Columbus, Centennial ja Citra, mausteina inkivääri ja mänty, hiiva ja vesi. Mausteena siis todellakin mänty. Ei käy selväksi onko kyseessä yksi kokonainen mänty, vai kenties osia männystä, mutta mäntyä kumminkin. Useinhan tämäntyylisissä oluissa on mukana mäntyistä vivahdetta, mutta se on humalien aikaansaannosta. Inkivääri nostattaa toisaalta taas puistatuksia, sillä aiemmin nauttimani inkiväärillä höystetyt oluet ovat olleet aivan ylilyödyn inkiväärisiä. Kuten aiemmassa BrewDogissakin, on tässäkin Alkolla sekava tilanne oluen todellisen nimen suhteen. Alkossa tämä on nimellä Happy Lovin' Christmas ja toden totta Alkon sivuilta löytyvässä pullon kuvassa niin myös lukee. Ostetussa pullossa sen sijaan lukee Hoppy Lovin' Christmas, jolla nimellä olut myös internetin sivustoilla tunnetaan. Ihmeellistä sählinkiä, mutta väliäkös tuolla - nimet on nimiä, etiketit etikettejä ja oluet oluita, näillä mennään. Mikkelleriin löytyy luottoa, maistetaanpa miten äijä on onnistunut. 


Oranssivivahteisen kultaista, kirkasta ja mittavasti vaahtoavaa olutta. Vaahto on tiivistä, kestävää ja jättää runsaasti paksua pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on hyvä ja voimakas. Siinä on runsaasti neulasmaista, mäntyisen havuista humalointia. Lisäksi aromaattisempaa kiisselinomaista eksoottista hedelmäisyyttä, josta voimakkaimmin esiin nousee persikkaisuus. Vaikuttaa tuoreelta, humalointi on iskevää - I love it! Maku on huikea. Se alkaa heti kuivahkon katkerana ja pihkaisen mäntyisenä, keskivaiheilla esiin nousee aromaattisempi hedelmätykitys eksoottisine paratiisin hedelmineen ja greippisen happamassa jälkimaussa esiin nousee vain pieni, mutta riittävä häivähdys inkiväärin tunnistettavan raikasta otetta. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa - todella nautittavaa olutta. BrewDogin aiemmin arvioimaani tuotosta selvästi puhtaampi ja raikkaampi kokonaisuus, tässä ei ole mitään ylimääräistä. Suutuntuma on keskitäyteläinen, runsaan katkera ja melko maltillisen hiilihappoinen. Tätä lisää, hinnasta viis.

Yhteenveto

Upean tasapainoinen, katkera ja hienoisen inkiväärinen IPA
ARVOSANA: 9

5 kommenttia:

 1. Ei ole koko mäntyä, neulaset pelkästään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajattelinkin. Rupesi vaan eilisessä fiiliksessä naurattamaan tuo "Mausteina mänty..." kun kuvittelin männyn telkänpönttöineen ja oravineen siellä keittokattilassa.

   Poista
 2. Maista nyt se Red/White vielä ennen kuin hehkutat... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleehan sekin maistettua jossain vaiheessa, mutta jos hehkutettavan hyvää olutta on lasissa niin sitten annetaan palaa, eikä jäädä odottelemaan tulevia maistoja :)

   Poista
 3. Tämä oli kyllä sen verran kova olut, että pakko käydä ostamassa lisää, vaikka kova hinta onkin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.