Olutarvio: Westmalle Dubbel

0 kommenttia
 

Westmalle Dubbel

Lokakuussa Alkon vakiovalikoimaan paukahti Westmalle Tripel ja nyt marraskuussa tältä samalta trappist-panimolta saatiin jouluolutvalikoimaan myös Dubbel, jota saa isossa 0,75-litraisessa pullossa. Jouluolut tämä ei ole, vaan ympärivuotinen tuote, mutta hyvä kumminkin että tuote saatiin edes jouluolutvalikoimassa Alkon hyllyyn. Dubbelissa on Tripeliä matalampi alkoholipitoisuus, kuitenkin 7,0% ja sen tumma väri tulee tummasta nestemäisestä sokerista, eikä paahdetuista maltaista. Olen juonut tätä pari kertaa aiemminkin ja vuonna 2009 annoin tälle olutoppaassa 44/50 pistettä, eli erinomaisen arvosanan. Nyt oli takana lähes parin vuoden tauko tästä oluesta alla, joten suurella mielenkiinnolla tuli nautittua.


Synteettinen viinipullon korkki aukeaa pienen poksauksen saattelemana vaivatta. Ilahduttavasti pullossa mainitaan pullotuspäivä, se on 24/8/2011, eli melko tuoretta tavara on. Parasta ennen on asetettu tästä kaksi vuotta eteenpäin ja säilynee pidempäänkin jos olosuhteet ovat kunnossa. Ulkonäöltään olut on dubbelille tyypillinen - punaruskea, melko kirkas ja isolla beigellä vaahdolla kaatuva. Tuoksu on voimakkaasti kuivatun hedelmäinen, hieman makeuttakin ja aromaattista, lähinnä päärynäistä belgihedelmäisyyttä. Sopivasti myös happamuutta ja hiven yrttisyyttä tuoksun lopussa. Maku on kuivahko, ei juuri makeutta vaan reilusti kuivattuja hedelmiä, hieman kirsikkaisuutta ja suklaatakin voi havaita, mutta niukasti. Lisäksi hieman belgityylistä happamuutta ja päärynäisyyttä. Todella paljon hedelmäisempi kuin parin vuoden takaisissa muistikuvissa. Lopussa on melko tuhti yrttisävytteinen humalointi, joka kuivattaa makua lisää ja tuo tietysti sopivan katkeruuden myös. Jälkimaku on kuivan yrttinen ja pitkä. Suutuntuma on melko reilun hiilihappoinen, mutta kuitenkin reilun keskitäyteläinen.

Todella erilainen olut kuin mitä muistelin, vuoden 2009 arviossa olen maininnut rusinaisuutta, luumuisuutta ja mämmisyyttä, joita tästä ei kyllä löytynyt. Tosin silloin pullo oli vuoden ikäinen ja nyt hyvin tuore, eli ehkä tässä kehittymisen varaa on kellarissa. On myös mahdollista, että olut on parissa vuodessa muuttunut tai makuni on kehittynyt. En osaa sanoa, mutta hyvää oli edelleen vaikka laskinkin olutoppaassa antamiani pisteitä 44 -> 39.

Yhteenveto: Voimakkaan hedelmäinen ja kuivahko dubbel.
Nautintasuositukset: noin 12-asteisena.

ARVOSANA: 8½

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.