Olutarvio: N'Ice Chouffe

3 kommenttia
 
N'Ice Chouffe

Tänä vuonna saatiin Achouffelta jouluolutvalikoimaan ihka aito talven kausiolut N'Ice Chouffe! Aiempina vuosina on tyytyminen ollut perus La Chouffeen, joka on year-round belgi, eikä sesonkiolut, vaikka etiketissä tonttu onkin (kuten kaikissa muissakin Achouffen oluissa). Itse La Chouffe on kuitenkin tulossa maahantuojan mukaan Alkon vakiovalikoimaan marraskuun lopulla valikoimasta jo löytyvän Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripelin kaveriksi. Kaikki panimolta maistamani oluet ovat olleet hyviä, ellei peräti erinomaisia, joten otan ne mielelläni valikoimiin. Maistuvat kaikille belgien ystäville takuuvarmasti. 

N'Ice Chouffessa on alkoholia lämmittävästi 10% ja mausteina on käytetty appelsiinia (curaçao) ja timjamia. 0,75-litrainen pullo irtoaa vieläpä kohtuulliseen 9 euron hintaan, joten talvikauden kestosuosikin merkit ovat ilmassa. Pullo on tuore,  parasta ennen päiväys 15/9/14 on kolme vuotta pullotuksesta, mutta kestää tämä varmasti ikäännytystä paljon pidempäänkin. Perus La Chouffen olen todennut olevan erinomainen juuri parasta ennen päiväyksen tuntumassa, eli kolme vuotiaana. Kruunukorkki avautuu sihauksen saattelemana ja pullosta pössähtää aromikkaan appelsiininen tuoksu. Lasissa olut on punertavan ruskeaa ja sen päälle muodostuu iso höttöinen vaahtokukka, joka kestää pitkään. Tuoksu on belgihedelmäisen päärynäinen, myös tummaa hedelmäisyyttä, hieman mausteisuutta ja erittäin pirteän säväyksen tuovaa aromaattista appelsiininkuorisuutta. Houkutteleva tuoksu. Maku on tumman, hieman kuivatun hedelmäinen ja tuoksun tavoin herkullisesti, mutta ei yliampuvasti, appelsiininkuorinen sekä yrttisen mausteinen. Ilahduttavasti joihinkin aiemmin testattuihin jouluoluisiin verrattuna mausteita on käytetty maltillisesti.  Loppu on kuivahko ja alkoholi lämmittää taustalla tuntuvasti, kuten pitääkin. Jälkimaku on pitkä ja yrttisen mausteinen. Suutuntuma on runsaan keskitäyteläinen ja keskiverrosti hiilihappoinen. Nautittava ja herkullinen olut, eikä ollenkaan niin raskas juotava kuin alkoholipitoisuus antaisi olettaa. Ikäännytys kun tuo todennäköisesti vielä hieman lisäpehmeyttä palettiin niin avot! Appelsiini on hienosti esillä niin tuoksussa kuin maussakin. Good stuff!

Yhteenveto: Herkullisen appelsiininen, kevyesti mausteinen ja lämmittävä talvibelgi.
Nautintasuositukset: Hieman viilennettynä

ARVOSANA: 9-

  3 kommenttia:

  1. Ihan en allekirjoita tuota kohtuullista 9 euron hintaa, kun vastaava tuote länsinaapurin rajan takana on ~6,25 euroa :) Todella hieno olut kylläkin, siinä ollaan samoilla linjoilla.

   - Fantti

   VastaaPoista
  2. Tarkoitan aina blogissa hintaa ja hinta-laatusuhdetta Suomen hintatasoa ajatellen. Siinä mielessä iso, alle kympin maksava, 10% alkoholia sisältävä olut on kohtuuhintainen. Vituttamaanhan se rupeaisi jos aina ulkomaan hintoihin vertaisi :)

   VastaaPoista
  3. Tuo perus La Chouffe on vähän makuasia. Itse nautin sen mieluummin tuoreena. Kypsytettynä siitä tulee ehkä pehmeämpi ja täyteläisempi, mutta hedelmäisyys väistyy ja viljaisuus korostuu.

   -Ohrapirtelö

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.