Olutarvio: Mikkeller Not Just Another Wit

1 kommenttia
 
Not Just Another Wit

Tanskalaisen "Gypsy-panijan", eli eri panimoita kiertelevän panimomestarin Mikkel Borg Bjergsøn näkemys belgialaiseen witbier tyyliin. Witbierit ovat vehnäoluita, eli ohramaltaan rinnalla käytetään myös jonkin verran vehnää. Alkoholia tässä on enemmän (7,6%) kuin peruswitissä (~5-6%) ja humalaa myös. Humalina käytetty brittiläistä Goldingsia, jenkkiläisiä Amarilloa ja Cascadea sekä tsekkiläistä Saazia. Olut on pantu Belgiassa De Proefin panimolla, kuten useat Mikkellerin muutkin oluet. En ole tätä ennen maistanut, mutta Mikkellerin oluita on tullut jokunen kipattua ja ne ovat usein olleet loistavia, joten ennakko-odotusten peitsi kovana ja kohti kattoa seisten tulta päin.


Oranssihtava olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Vaahto on tiskinpesuainemaista, runsaasti pitsiä jättävää ja pieni kerros kestää oluen pinnalla lasin loppuun asti. Tuoksultaan tämä muistuttaa pitkälti loistavaa Schneider-Weisse TAP 5 Hopfenweissea, jota sai Alkosta keväällä. Hyvin runsaan ja aromaattisen humaloitu ja vehnäisen hapan tuoksu Etiketissä mainitaan käytetyn korianteria ja appelsiininkuoria, joita käytetäänkin usein witbiereissä ja varsinkin appelsiini on tässä hyvin esillä. Jenkkihumalat tuovat sitruksista kirpeyttä ja greipin happamuutta tuoksuun. Kokonaisuutena voimakas ja runsas tuoksu. Maussa runsas humalointi on pinnalla ja sen taustalla kulkee loppuun asti vehnäinen happamuus. Humalat tuovat eksoottista hedelmäisyyttä ja greippistä happamuutta makuun. Katkeruuttakin on tuntuvasti, mutta suussa olut tuntuu kuitenkin pehmeältä ja juotavuus on huippuluokkaa. Kokonaisuutena muistuttaa aika paljon jo aiemmin mainittua TAP 5 Meine Hopfenweissea, joten jos pidit siitä niin pidät varmasti tästäkin. Itse tykkäsin, mutta Alkon hinnoittelulla maisteluni saattavat jäädä vähiin.

Yhteenveto: Runsaasti humaloitu erinomainen witbier.
Nautintasuositukset: Pullo kannattaa korkata hyvin viilennettynä.

ARVOSANA: 9

  1 kommentti:

  1. Vaahtoa, vaahtoa ja vielä kerran vaahtoa. Juoma kaatui lasiin täyteläisellä vaahtohunnulla suojattuna. Maku jossa suosikkini Cascade ja Amarillo pistävät parastaan, hyväilevät makuhermoja. Suoraan sanottuna rakastan tätä vehnäistä juomaa. Maku on jotain suurta ja mahtavaa, mutta niin on myös Monopoli kuninkaan Alkon hintakin. Itse olen Amarillon ja Cascaden suuri "fanittaja", mutta hinta jolla tämä pullo irtoaa, niin on hurja.
   Tykkäsin juomasta enemmän kuin mistään vehnäisestä tähän mennessä, mutta näillä hinnoilla ei tätä suurta herkkua viitsi joka ilta maistaa. En osaa hienoilla sanoilla kuvailla oluita, mutta sen sanon, että anytime voisi jättää vaikka bulkkimäyriksen ostamatta, että tätä loisteliaisuutta voisi maistaa uudelleen. Itse kuitenkin olen jättänyt muutenkin bulkit menneisyyteen ja tulen luultavasti kokemaan tämän hienon juoman seuraavan kerran, kun makunystyräni sitä vaativat. Suosittelen kaikille! Tämän jälkeen kun heitti naamaan seuraavat herkut, niin voi tätä täydellisyyttä: Goose Island IPA, St Pete’s Cream Stout, Franziskaner Weissbier Dunkel, puteli Koffin Portteria, niin eipä tässä pysty muuta sanomaan, kun et hienoa on kun makuaisti pelaa ja jotkut jaksaa tehdä juomia joilla tätä tärkeintä aistia voi treenata.Pääasia, että olut maistuu ja mielipiteet lentää.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.