Olutarvio: Van Steenberge Gulden Draak

0 kommenttia
 
Panimo (kuva: Van Steenbergen kotisivuilta)
Gulden Draak

Tätä keraamiseksi naamioitua valkoista pulloa on saanut Alkosta viimeisen kuukauden ajan. Kyseessä on itsenäisen belgipanimon Van Steenbergen ns. lippulaivatuote. Alkoholia jykevästi 10,5% ja tyylinä vahva belgiale. Gulden Draak tarkoittaa kultaista lohikäärmettä ja sellainen tässä hyvännäköisessä pullossa komeileekin. Hinta on Alkon keskitasoa. Aiemmin olen tältä panimolta maistanut Bornem Dubbelin, joka ei vakuuttanut ja Gulden Draakin Vintage version, joka oli viime vuonna jouluolutvalikoimassa. Vintage versio sai minulta vaatimattomat 29/50 pistettä olutoppaassa, eli blogissa käyttämälläni asteikolla (4-10) se olisi about kutonen. Tämän nyt käsillä olevan normiversion pitäisi kuitenkin olla parempi. Olut on pullossa jälkikäyvä, eli pullon pohjalla on hiivaa. Van Steenbergen kotisivuilla mainitaan pullotuksessa lisätyn viinihiivaa (wine yeast) ja sokeria. Aurinko hiljalleen laskee, mutta pieni tuulenvire pitää itikat loitolla, varsin hyvä ilma vahvan belgin nauttimiseen. Kamera valmiiksi ja pullo auki...


Olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Melko suurikuplaisesta vaahdosta suuri osa katoaa melko nopeasti, mutta jää oluen pinnallekin vielä pieni kerros. Väriltään tämä on punertavan ruskea. Tuoksu on makeahkon hedelmäinen, marjainen, hieman paahteinen ja ikävästi astianpesunestemäinen. Toki myös alkoholi tuntuu taustalla, kuten tällaisessa oluessa pitääkin. Maku on todella makea, sokerinen ja voimakas. Monesta tummasta vahvasta belgistä tuttu kuivattujen hedelmien maku on tässäkin läsnä, mutta sokeroituina versioina. Suullisen loppupuolella makeus tuntuu yllättäen katoavan, paahteisuus ja alkoholi kuivattavat humalien avustuksella suutuntuman ja pitkä kuivahkon yrttinen, anismainen ja mausteinen jälkimaku pääsee esiin. Suu jää nielaisun jälkeen hieman nahkeaksi ja sokeriseksi. Maku on tuoksua miellyttävämpi ja melko monipuolinen, vaikka sokerinen makeus voikin olla joillekin liikaa. Alkoholisuutta ei juodessa noteeraa kuin lämmittävyytenä. Suutuntuma on melko täyteläinen ja aluksi runsaahkon hiilihappoinen. Pyörittely pehmentää ja loppua kohti nautittavuus paranee. Pullon kahdeksan celciusasteen nautintasuositusta ei kannata noudattaa, sillä olut on parempi ja moniulotteisempi hieman lämmettyään.

Ei hullumpi, huomattavasti Vintage-versiota parempi ja sopii varmasti hyvin myös kellaroitavaksi. Belgien ystäville varma valinta, mutta jos kammoksut makeutta niin harkitse kahdesti. Ei huippuluokan olut, mutta ihan laatukamaa.

Yhteenveto: Sokerisen makea, nautittava jälkiruokaolut.
Nautintasuositukset: Viilennettynä

ARVOSANA: 8

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.