Olutarvio: Fuller's London Porter

3 kommenttia
 
London Porter

Tätä London Porteria on tullut nautittua useampikin pullo, mutta ne hienot hetket olivat vuoden 2009 puolella, aikana jolloin en vielä olutarvioita juuri kirjoitellut. Silloin, vuonna 2009, myös edellisen kerran maistoin tätä. Muistaisin olleen todella hyvää ja uskoisin, että muistikuviin voi luottaa, sillä tämä tuntuu keikkuvan jokaisella olutarviosivustolla portereiden kärkijoukoissa. Syy miksi tämä on nyt kädessäni ja kohta lasissani johtuu siitä, että Alko otti sen takaisin valikoimiinsa tässä pari viikkoa sitten. Hinta on puolen litran pullolle kohtuullinen ja jos tämä on sellaista herkkua kuin muistelen, niin kyllä tästä kärsii sen vajaat neljä euroa maksaakin.


Lähes sysimusta olut, tiivis vaalean mokkainen vaahto. Näyttää tuopissa siltä, miltä kunnon porterin pitääkin. Pieni kerros vaahtoa jää oluen pinnalle pitkäksi aikaa ja hieman jättää hieman pitsiäkin. Se on aina laatuoluen merkki jos tuoksu paljastaa koko runsautensa heti ensimmäisellä nuuhkaisulla ja tässä tapauksessa asia on juurikin niin. Mitään ei joudu etsimään vaan kaikki on heti esillä, kaikki kortit on paljastettu ja tästähän löytyy koko pakallinen. Todella runsas tuoksu, jossa sopusoinnussa rinta rinnan esiintyy lähes palanut voimakas paahteisuus, herkullinen suklaisuus ja hyvin tumma kahvisuus. Tätä trioa tukee vielä tuntuva brittihumalan kuiva puumaisuus. Suussa olut tuntuu todella pehmeältä ja kunnolla täyteläiseltä. Pari ensimmäistä siemausta menevät suutuntumaa ihastellessa, parhautta. Maku on kuin tuoksun toisinto, se on voimakas, se on runsas, mutta pehmeä, niin pehmeä. Paahteisuutta, suklaata, kahvia, lakritsia ja lopussa tuntuvasti kuivattavaa ja tasapainottavaa puumaista humalaa, sekä katkeroa, että aromaattisuutta. Jälkimaku on pitkä, kuivuva ja paahteinen. Täydellinen balanssi, uskomaton harmonia ja mikä monimuotoisuus. Tämähän meni ihan hekumoinnin puolelle, mutta ei voi mitään, tämä on sen ansainnut. Kokeilkaa nyt ihmeessä jos ette ole kokeilleet, mutta ei sitten viilennetä, vaan lähes huoneenlämpöisenä ja tietysti lasista.

Yhteenveto: Yksi maailman parhaista portereista.
Nautintasuositukset: Lähes huoneenlämpöisenä hekumoiden.

ARVOSANA: 9½

  3 kommenttia:

  1. Kunnon hehkutusta.

   Ai etta klasista...

   ---DeGarre

   VastaaPoista
  2. Itse maistoin tätä olutta ensimmäistä kertaa viikko sitten. Fuller's -panimon oluista varsinkin ESB on tutuksi tullutta taattua tavaraa omassa lajissaan. Hyväksi havaitusta panimosta huolimatta oletin tämän silti olevan "taas yksi Porter", joista kyllä tosi paljon tykkään, useimmista, mutta harvoin tulee enää mitään upeita yllätyksiä vastaan.

   Tämän kohdalla tuli: Aivan uskomattoman hieno olut. Nimesin tämän jo samana iltana parhaaksi englantilaiseksi olueksi, jota olen nauttinut (paikallisten markettien/Alkon kokoelmasta ei parempaa ole vielä vastaan tullut), enkä ole hanastakaan montaa britti-olutta elämäni aikana tainnut saada (asun Kajaanissa ja matkustan nykyään todella harvoin - ja täällä peruslagereista poikkeavia oluthanoja ei taida olla kuin yhdessä baarissa ja sielläkin lähinnä tsekki- tai irkku-oluita), saati koskaan paikan päällä briteissä käynyt, joten ylistykseesi on helppo yhtyä :)

   Vielä pitää mainita, että oma "makukokemus", joka tämän kohdalla korostui oli suklaisuus. En yleensä edes etsi tai pyri löytämään mitään erityisiä makuja tai tuoksuja, vaan nautin oluesta ihan puhtaalla fiilispohjalla, mutta tässä tuo suklaa tuli kyllä todella vahvasti mieleen - ja kieleen :)

   Koff Porter on aiemmin ollut ylhäisessä yksinäisyydessään portereiden valtaistuimella, mutta London Porter kiilasi nyt jakamaan sen. Suunnitteilla onkin pitää jossain vaiheessa talven kylmien iltojen aikana tietynlaisia makustelu-kaksintaisteluita ja tässä on yksi oiva pari (toisena varmana parina Belgia-suosikkini Duvel ja Chimay Blue)...

   VastaaPoista
  3. Ei mennyt turhaksi hekumoinniksi. Itsekin ihastuin portterin tasapainoiseen ja laadukaaseen makuun.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.