Olutarvio: Brewdog Hardcore IPA (9,2%)

3 kommenttia
 
Hardcore IPA

Alkoon viime viikolla paukahtanut skotlantilainen Double IPA. Ehkä omalla kohdallani odotetuin tämän kesän uutuusoluista, ainakin niistä jotka toistaiseksi ovat Alkon valikoimiin tulleet. Olen tätä maistanut ennenkin, mutta se oli aiempaa versiota tästä oluesta. Resepti pistettiin jossain vaiheessa uusiksi ja nyt lasiin on kaatumassa tämä uudempi versio. Aiempaa 9,0% versiota sai Alko Arkadiasta vielä viime vuonna, sen erottaa alkoholipitoisuuden lisäksi tummemmasta etiketistä. Tämä uusi versio on nyt Alkon vakiovalikoimassa, eli tilattavissa mihin tahansa Alkoon. Käykäähän pistämässä tilausta vetämään. Hardcore IPA:ssa mainitaan humaloinnissa ja kuivahumaloinnissa käytetyn Centennial, Columbus ja Simcoe humalia. Katkeruutta on 150 IBU:n voimin, eli tismalleen saman verran kuin porilaisessa Beer Hunter's Intianpässissä. Katkeruutta on siis luvassa, mutta toivottavasti tämä uudempi versio olisi tasapainoisempi ja alkoholi paremmin piilossa kuin aiemmassa versiossa.

Lasiin kaatuu tumman kuparista olutta, jonka vaahto on kermaista, lähes beigeä. Tiivis ja kestävä vaahtokukka. Tuhdisti humaloiduille oluille ominaisesti jättää runsaasti pitsiä laskiessaan. Tuoksu on makeahkon karamellinen ja hyvin aromaattinen. Eksoottista hedelmäisyyttä, yksilöimään pystyy ainakin mangon, lisäksi mäntyisyyttä. Jenkkihumaloille tyypillistä greippistä happamuutta on tuoksun loppupuolella myös runsaasti. Voimakas tuoksu. Maku on tuoksun tavoin makeahkon karamellinen. Siinä on kypsää, sellaista lämmintä hedelmäisyyttä, mäntyisyyttä, greippistä happamuutta ja runsaasti katkeroa. Jälkimaku muuttuu voimakkaan humaloinnin toimesta yrttiseksi ja yrttisyys pinttyy ikeniin soiden päättymättömällä kasetilla. Humalointi vie makeuden mennessään lähes kokonaan. Muistikuvien perusteella tasapainoisempi kuin aiempi versio tai sitten makutottumukseni ovat muuttuneet. Joka tapauksessa tämä on hyvin nautittava, ei pahasti, mutta hieman överiksi vedetty (eli hardcore!) humalapommi. Suutuntuma seilaa keskitäyteläisen ja täyteläisen välillä ja hiilihappoisuutta on melko maltillisesti, alkoholipitoisuutta ei mausta aisti. Jylhän katkera, nautittava tupla-ipa!

Yhteenveto:  Helvetisti humalaa, isosti katkeroa. 
Nautintasuositukset: Kylmänä aloittaen.

ARVOSANA: 9

  ps. Tsekkaa panimon HC IPA video Vimeosta.

  3 kommenttia:

  1. Katkeruutta mäkin oottelin, kun kävin kyseistä olutta maistelemassa. Pettymys oli kuitenkin valtava, kun katkeroita ei ollutkaan nimeksikään, päällimmäiseksi jäi lähinnä makeus sekä mänty. Kyllä, hyvä olut, mutta petyin. En tiedä sitten, onko makuaistissa jotain vikaa, vai oisko ollu pullo jo pitemmän aikaa lojumassa varastossa. Miten lie, jos sitä uskaltautus alkosta ostamaan.

   VastaaPoista
  2. Alkon erä ainakin tuntui tuoreelta. BBE 18-06-12. Eihän tämä Intianpässin tai H.O.D.A:n tuntuisiin katkeruuksiin pääse, koska makeus peittää osan.

   VastaaPoista
  3. Vanhana punkkarina arvostin kovasti tätä bisseä punkkareille ja hieno meininki oli tuossa videossakin :)

   Itsellä on vielä tämän "arvostelu" vähän kesken, pitää ensin kumota pari lisää, että uskaltaa sanoa, pääseekö tämä omaan kärkioluiden kastiin, mutta IPA-oluita rakastava kaverini on kyseisen panimon touhuja hehkuttanut ja tätä "harkkoa" (ei pidä sekoittaa Olvin litkuun) hehkuttanut ja tykästyin kyllä kovasti parin pullon maistelulla, vaikka en muistakaan juuri mitään muuta mausta, kuin että oli helvetin hyvää :)

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.