Kotiolutta: Apinko Brewing Dubbel

0 kommenttia
 
Lappeenrannassa pussimäskäämällä operoivan Apinko Brewingin tarjonnasta seuraavaksi aukeaa Dubbel, eli belgityylinen vahvahko pintahiivaolut, jollaista jotkut saattavat jopa luostariolueksikin nimittää.

Dubbel 
8%, pullotettu 16.7.2016
Maltaat: Pale ale, Munich, Crystal 100, Carafa II, lisäksi panimosokeria
Humalat: Northern Brewer, Saphir
Hiiva: Mangrove Jack's Belgian Ale M27
Tekijän kommentit: "Oikein soiva dubbel, mukavasti lakritsia maussa. Tykkään."

Pullotettu viime heinäkuussa, eli olut on saanut rauhassa kypsyä useita kuukausia, mikä monesti tekee näin vahvalle belgityyliselle oluelle hyvää.Tumman punertavaa, kauniisti läpikuultavaa olutta kaatuu Chimayn goblettiin. Päälle muodostuu ikuisesti kestävä vaahtokukka - Chimayn gobletin erikoisuus on pohjaan kaiverrettu panimon logo, joka irrottaa juomasta jatkuvasti hiilihappoja ja pitää vaahtoa yllä. Tuoksu on herkullisesti aidon belgityylinen - kuivattua hedelmää trappistimaisen runsaasti. Runsasta mausteisuutta, mutta raikkaalla belgialaisella tavalla ja lisäksi tuntuvaa lakritsaisuutta. Ehkä hieman anistakin. Ei mitään tunkkaisuutta vaan huumaavan aito belgioluen tuoksu. 

Carafa II, joka on miltei mustaksi paahdettu mallas, eikä mielestäni ihan tyypillinen valinta tähän tyyliin, tuonee tuon lakritsaisuuden makuunkin ja erityisesti loppuvetoon, joka on erittäin herkullisen makuinen. Maku alkaa kuivatun hedelmäisenä, hieman banaanimaisena ja maukkaan maltaisena, mutta kuivuu nopeasti kohti mausteista ja lämmittävää lakritsaista loppuhuipennusta. Runkoa on juuri sopivasti; olut on yleisilmeeltään kuivaksi käyneen oloinen, mutta ei millään tavalla ohutrunkoinen ja kuitenkin erittäin juotava - ihan siihen aidon kuohkeaan belgityyliin. Vahvuus tuntuu vain lämpönä rintakehässä. 

Tästähän paljastui toistaiseksi yksi alkuvuoden päräyttävimmistä oluista. Sitä aina jaksaa hämmästellä, miten aidon belgityylisen kotona voikaan saada aikaiseksi ja tässä tapauksessa ei pelkästään makua, vaan myös juuri sitä tiettyä suutuntumaa myöden. Siis todella erinomainen. Hieno reseptiikka ja täydellinen toteutus. Hattua ylös!

Teimme tällä samaisella Mangrove Jack's M27 hiivalla vahvan belgiblonden eräällä kotiolutkurssillani täällä Raumalla ja sekin onnistui todella hyvin. Nyt kuitenkin hiivan valmistus on lopetettu, eikä sitä edes mainita Mangrove Jack'sin kotisivujen repertuaarissa. Tilasin itse juuri viime viikolla saman valmistajan M41 Belgian Ale hiivan kokeiluun, toivotaan, että se tuottaisi jotain saman suuntaista.

 LISÄYS:

Olin tekijän kanssa yhteyksissä maistamisen ohella ja hän kertoi reseptiikan tulleen Mastering Homebrew kirjasta. Löytyy sivulta 310. Niille joilla ei kyseistä huippukirjaa ole, liitän kuvan tähän alle. Klikkaa isoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.