Maistelussa Pyynikin Big4Sun monipakkaus

0 kommenttia
 
Pyynikin Käsityöläispanimo ja Maku Brewing toivat eri oluita sisältävät tölkkipakkaukset kauppojen hyllyille lähes samalla kellonlyömällä. Tuusulalainen Maku taisi ehtiä Makustelusetillään ensin, joten sanotaanko Pyynikin Big4Sunin olevan sitten Suomen toinen eri oluita sisältävä tölkkimonipakkaus. 

Kuva: mushimalt (Nikolas Areva)


Maku Brewingin Makustelusetti sisältää panimon neljä perusolutta; Golden Ale, Amber Ale, Pale Ale ja Vehnä. Pyynikillä ollaan liikkeellä palkitulla Ruby Jazz Alella, Cloudberry Saisonilla, Dammer Pilsillä ja American IPAlla. Monipuolista tarjontaa molemmissa pakeissa. Huomattavaa on, että Pyynikin tölkit ovat kooltaan puolilitraisia ja Makun 0,33 litraisia, mutta ne maksavat melkein saman verran - noin 11 euroa kumpainenkin. Pyynikki voittaa siis selvästi litrahinnassa ja lisäksi sen oluet ovat 4,7% vahvoja kun Makulla ne ovat 4,5% - jos 0,2% nyt jollekin jotain merkitsee. 

Pyynikki lähetti minulle boksin maistettavaksi, joten eiköhän käydä hommiin... 

Cloudberry Saison
Saison, 4,7%, 30 EBU
Maltaat: Pils, Vehnä  
Humalat: Saaz
Muuta: HillaaVaalean kultaista, kauniin utuista ja vaahdoltaan vitivalkeaa olutta. Hilla tulee heti tuoksussa kauniin pirteästi esille - nyt on raikasta! Lisäksi löytyy sitruunaisuutta, kevyttä happamuutta ja pientä belgihiivan mausteisempaa taustalakanaa. Maku on kuin tuoksun toisinto. Hillainen marjaisuus, hienoinen sitruunainen happamuus ja belgihiivan mausteisuus pelaavat hyvin yhteen ja lopussa maltillinen katkero nivoo paketin kasaan. Jälkimaku on hieman sitruunainen ja mausteinen. Kokonaisuutena raikas, laadukas ja tasapainoinen olut. Kesäjuomaa!

Arvosana: 8/10

Sessio American IPA
Session IPA, 4,7%, 45 EBU
Maltaat: Pale ale, Pils, Cara, Crystal  
Humalat: Cascade, Amarillo, CitraKirkas, kultainen olut, joka vaahtoaa keskiverrosti. Tuoksussa on kevyttä sitrushedelmää, hieman ruohoisuutta, greippiä ja kevyttä maltaisuutta. Ei kovin voimakkaan hedelmäinen tuoksu. Maku on varsin suoraviivaisen yrttinen, melko katkera ja hieman ruohoinen - hedelmäisyys on pliisua, eikä sellaista IPA-tyylistä hedelmähuumaa pääse tämän kanssa kokemaan. Katkero on kuitenkin hyvä ja yleisilme sen myötä varsin terhakas, joten kyllä tätä ihan mielellään juo, vaikkei se suuria elämyksiä tarjoakaan. Grillauksen kylkeen makkaralla tai ilman.

Arvosana: 7/10

Dammer Pils
Pils, 4,7%, 22 EBU
Maltaat: Pils, Munchener
Humalat: Northern Brewer, Saaz

 
Kirkas kultainen olut, jonka vaahto on tiivis ja kestävä. Tuoksu on puhtaan maltainen, viljava sekä hieman ruohoisen kukkainen. Hyvin neutraali, kliinisen lagerin tuoksu. Aavistus sitrushedelmääkin löytyy. Maku on kuiva ja rapsakasti katkeroitu kuten pilsin pitääkin. Käymisaromit ovat hyvin neutraalit, ei diasetyyliä, ei mitään. Alkumaussa maltaisuutta ja hyvä täyteläisyys, sitten terhakka katkerointi ja tyylikkäästi kuivuva loppuveto, jossa hieman ruohoisuutta. Kyllä se Pyynikiltä näemmä luontuu tyylipuhtaan lagerinkin teko. Peruspils taiten pantuna maistuu aina - tärkeimmät on kunnossa; riittävä runko ja riittävä katkeruus. Hyvä!

Arvosana: 8+/10 


Ruby Jazz Ale
Pils, 4,7%, 50 EBU
Maltaat: Crystal 100, Black, Sahti, Vehnä 
Humalat: Target, EKG, Amarillo, Citra
Muuta: Pihlajanmarjaa


Tämän oluen olen arvioinut jo vuonna 2013. Mielipide tuolloin oli sama kuin nykyäänkin:  "Maku on kuivahko ja runsaan katkera - oikein kunnollinen pitkän greippinen loppuveto. Alkumaku on keveän paahteinen, sitten katkerovyöry, sitrusmaista puraisua, greippiä ja jälkimaussa vasta hapanta pihlajanmarjaa. Todella maukas, runsasmakuinen olut." 

Olut voitti viime vuonna World Beer Awards kisassa Mild Dark Ale sarjan ja voiton siivittämänä tämä uusin erä on valmistettu hieman isommalla eräkoolla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Maku on hieman kirkkaampana nyt jopa parempi kuin aiemmin maistamissani pulloversioinneissa. Tölkki poikkeaa pakkauksen muista tölkeistä sen verran, että se on painettu. Muut tölkit on pakattu Pyynikin uudella tölkityskoneelta ja niissä etiketti on liimattu. Harva kauppavahvuinen tarjoaa näin runsasta ja moniulotteista makua - ja hei, riittävällä katkeruudella, ei pliisuilua!

Arvosana: 9-/10 

Näin siis Pyynikin Big4Sun boksista 3/4 oikein mainioita ja American IPA sitten maitokaupan keskitasoa. Sekin läpikotaisin laadukas, mutta hedelmäisempiä ja täten maukkaampiakin oluita tuosta suositusta tyylistä kyllä löytyy. Kokonaisuutena siis melko hyvän hintainen ja monipuolisesti oluita esittelevä boksi. Voisin kuvitella ostavani johonkin illanviettoon tai reppuoluiksi kesäretkelle - niihin hetkiin, jolloin olutarvioijakin voi rentoutua ja ihan vaan juoda hyvää olutta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.