Kotiolutta: Lalli & Karvinen Tumma Vehnä ja Red Lager

0 kommenttia
 
Rauman kotipanoskenessä vaikuttava Lalli & Karvinen duo valmistaa olutta kotona mahdollisimman ammattimaisesti. Braumeister hoitaa varsinaisen valmistuksen ja lämpötilaohjatussa käymiskaapissa onnistuu kaikentyylisten oluiden käyttäminen. Nykyään suuri osa oluista myös kegitetään ja nautitaan kotona hanasta laskettuna. Miettikää nyt - omaa laadukasta olutta, hanasta, kotona, aina. Edeltävä lause kannattaa lukea ääneen ainakin kaksi kertaa. Herättänee ajatuksia. 

Sen verran kaksikon oluita näyttää päätyvän vielä pulloonkin, että blogistille kiikutettiin muutama puteli maistiaisiksi, mikä on tietysti hieno juttu, sillä kaksikon oluet ovat aina olleet hyviä. 

Ensimmäisenä maistoon Tumma Vehnä, jonka reseptistä vastuun ottaa Karvinen ja sen jälkeen Red Lager, joka on Lallin käsialaa.

Tumma Vehnä
5,4%. 17 IBU, 32 EBC

Maltaat: Viking Pilsner, Weyermann Dark Wheat, Weyermann Carawheat, Weyermann Chocolate Wheat
Humalat: Hallerthau Mittelfrüh
Hiiva: Wyeast 3333 - German WheatTumman kuparista ja kegistä pullotettuna kirkkaanlaista. Vehnässä toki hiivaa saisikin olla jonkin verran mukana. Vaahtoa kertyy lasin ylle mukavasti. Tuoksu on neilikkaisen vehnäolutmainen ja kevyen suklaamaltainen sekä aavistuksen paahteinen. Hieman banaania tulee siihen tykö. Maku on myös maukas ja hyvärunkoinen. Kuohkeaa vehnäisyyttä, yllättävästi keskivaiheilta loppuun asti jatkuvaa suklaisuutta ja tutut neilikkaisuudet sivujuonteena pelissä. Raikas ennemmin kuin paahteinen. Sopusuhtainen katkeruus ja varsin pehmeä suutuntuma. Nyt on kyllä hyvää ja jälleen niin puhdasta ja laadukasta kuin tältä kaksikolta on totuttukin. Ei mitään turhaa revittelyä reseptiikassa, vaan tasapainoa ja sitä myötä ennen kaikkea juotavuutta. Tyyli on jossain perusvehnän eli hefeweizenin ja tumman vehnän eli dunkelweizenin välissä. Iso pitkä mulle, kiitos!

Red Lager
4,5%, 24 IBU, 21 EBC

Maltaat: Pilsner, Carared, Vienna, Munich
Humalat: Hallerthau Tradition
Hiiva: Saflager W-34/70Kirkasta, kuparisen punertavaa olutta kaatuu lasiin. Vaahto jättää kauniit tiheät pitsikuviot lasin reunoille. Pullossa ei ole juuri ollenkaan sakkaa, sillä olut on astioitu suoraan kegistä. Tuoksu on karamellimaisen leipäinen, hieman jopa mämmimäinen ja yrttisen humaloitu. Vienna-lageria. Maku on aluksi makeahkon maltainen - leipää, kevyttä karamellisuutta ja hieman toffeetakin ja lopussa sitten tasapainottava katkeron puraisu ja pitkä yrttinen jälkimaku. Käyminen on ollut puhdas ja olut on laadultaan niin täydellinen kuin yleensä voi olla. Raikas, rapsakka, maltainen - ennen kaikkea maltainen. Vahvuuteen nähden todella vankkarunkoinen. Tekijät ovat mieltyneet saksalaistyylisiin oluisiin ja tekevät niitä itsekin hämmästyttävällä pieteetillä. Erinomainen olut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.