Puolan craftia: AleBrowar

0 kommenttia
 
Vuonna 2012 perustettu AleBrowar kuuluu Browar Pintan tavoin Puolan craft-skenen latua auranneisiin "vanhoihin tekijöihin". Pintan tavoin myös AleBrowar on mustalaispanimo, eli "panimo" ilman omaa panimoa. Suurin osa oluista näyttäisi olevan valmistettu suomalaisille melko tutun Gdanskin kaupungin lähellä sijaitsevassa Browar Gościszewossa.

Panimon kotisivuilla viljellään kansainvälisestä craft beer buumista tuttuja fraaseja aina olutvallankumouksesta lähtien ja suurin osa tuotannosta näyttäisi keskittyvän amerikkalaistyylisiin oluisiin.



Rowing Jack
6,2%, 70 IBU, BBE 06.03.2017

Maltaat: Pale Ale, Vehnä, Vienna, Carapils ja Acidulated
Humalat: Simcoe, Chinook, Citra, Cascade, Palisade
Hiiva: US-05

Kirkas, kultaoranssi olut, joka vaahtoaa runsaan pitsikkäästi. Tuoksu ei nyt vakuuta - sitruksisen humaloinnin joukkoon tulee saippuaisuutta ja vihannemaisuutta. Tuoksu on nyt ensimmäistä kertaa näissä arvioimissani puolalaisissa hivenen tunkkainen. Maussa on hieman makean maltainen pohjavire, jossa on kevyen toffeemaisia sävyjä. Humalat tarjoavat makuun suoraviivaista greippisyyttä hieman ikävän karvaalla tavalla ja paras raikkaus vaikuttaa olevan tiessään. Katkero on kyllä tallessa ja se sentään on ihan mukavan rapsakalla tasolla. Hiilihappotaso on turhankin korkea. Ei varmasti parhaassa iskussaan. Harmi.


Hop Sasa
5,0%, 60 IBU, BBE 15.02.2017

"Polish IPA", single hop puolalaisella Lublin humalalajikkeella.
Maltaat: Vehnä, Vienna, Carapils
Hiiva: US-05

Kirkas kultainen olut, joka vaahtoaa runsaasti. Tuoksussa on ruohoisuutta, kukkaketoa ja mandariinimaista hedelmäisyyttä. Onpas herkullinen ja ilahduttavasti ajoittain jo pitkästyttävästä amerikkalaistyylistä poikkeava tuoksu. Maussa maltaisuus tuntuu kevyen vaaleana, jopa lagermaisena ja humala hyökkää melko terävällä ja lyhytkestoisella katkerolla kielelle. Alkumaussa on kukkaisuutta, mutta keskivaiheen katkerovyöryn jälkeen homma on taas enemmän sitä karvaampaa greippisyyttä. Maku päättyy ruohoisen yrttiseen humalointiin, jossa on jälleen hieman lagermaisia kaikuja. Hiilihappotaso tässäkin turhan korkea. Mukava katsaus Lublin -lajikkeeseen, joka tuoksui herkulliselta, mutta tarkempi aromikkuus tuntui maussa peittyvän katkeron alle. Hyvä olut kuitenkin.



Hard Bride
9,8%, 110 IBU, BBE 14.02.2017

Maltaat: Pale Ale, Vehnä, Carapils, Caramunich, Acidulated
Humalat: Simcoe, Mosaic, Chinook
Hiiva: US-05

Kirkas rubiininpunainen olut, joka vaahtoaa melko maltillisesti. Vaahto on kuitenkin kestävää sortimenttia. Tuoksussa on karamellimainen, kukkaisen hunajainen ja hieman alkoholinen pohja, jonka ylle rakentuu marjaisia, rusinaisia ja marmeladimaisia sävyjä. Hedelmäiset humalat ovat ainakin hukkuneet jonnekin, josko niitä tässä nyt pitäisi ollakaan. Pullossa tosin seisoo American Barley Wine. Pihkaa sentään löytyy, mutta ei kovin aromaattisesti sitäkään. Maku on marjainen, kandisokerinen, hunajainen, karamellimaltainen ja hitusen sikunainen. Alkoholi siis pukkaa läpi. Nyt ei taas AleBrowar oikein vakuuta, kuten kävi Rowing Jackin kohdallakin. Maistuu enemmän liian vahvalta hunajalla maustetulta belgialelta kuin jenkki barley wineltä. 

Nyt ei ollut kyllä AleBrowarin päivä, sillä vain yksi kolmesta oli riittävän laadukkaalla tasolla. Täytyy sanoa, että odotin tältä panimolta enemmän. Parasta ennen päiväykset olivat kaikissa jo uhkaavan lähellä, joten se saattoi vaikuttaa elämykseen. Pettymys siis, mutta en sulje pois uusintamaistoa, jos varmasti tuoretta tavaraa on tarjolla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.