Olutarvio: Saimaan Brewer's Special American IPA

2 kommenttia
 

Brewer's Special American IPA

Panimo: Saimaan Juomatehdas, Mikkeli
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Alko (3,32€ / 0,5l) - arvioitu tölkki saatu panimolta

Saimaa jysäyttää Alkoon melkoisen pommin - puolen litran tölkki IPAa vain hieman yli kolmen euron hintaan. Kiitolinjan rekka peruutti pihaan pari päivää sitten ja toi kaksi näytetölkkiä tätä olutta, joten nyt siis uutuus ilmaismaistolle. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy spekseihin; IPA, mutta vain 45 EBUa ilmoitettua katkeruutta. Alko on päätynyt mittauksissaan vielä alhaisempiin lukemiin; 41 EBU - tätä ei voi pitää kovinkaan merkittävänä katkeruusarvona tähän tyyliin, mutta muistetaan nyt, että lukema ja aistimus eivät aina korreloi. Tölkin kertomien raaka-aineiden osalta mallaspohja vaikuttaa vaalealta - pelkkää Pale Ale ja vehnämallasta. Humalina toimivat Columbus (oletettavasti katkero) ja Cascade sekä Mosaic. Tölkki vaikuttaisi olevan Saimaan Juomatehtaan innovoimaa etiketöityä, mutta silti kierrätettävä mallia. Brewer's Special pohja on printattu tölkkiin (näkyvissä tölkin yläosassa), mutta oluen tiedot on painettu ohueen etikettiin, joka kiertää tölkin ympäri. Etiketti on miltei täysin huomaamaton, mutta tuntuu näpeissä erilaiselta kuin painettu tölkki.

"Velvety maltiness with tropical aromas" lupailee panimo etiketissään ja antaa samalla 4/5 humalakäpyä.Oranssihtavaa, hieman utuista ja vaahdoltaan suurikuplaista olutta. Tuoksu ei ole huumaavaan IPAmainen - vaan antaa enemmän saippuaisuutta, märkää tiskirättiä ja sitten lopulta vaimeasti myös trooppista hedelmää ja hieman sitrusta. Mosaicin mustaherukkainen aromi, joka oli eilen maistetussa Kimiton Mosaic/Viennassa voimakkaasti esillä, tulee tässä hyvin vaimeasti taustatekijänä. Raikkaus ja iskevyys on taas jäänyt jonnekin pastöroinnin kiemuroihin. Se nyt ei vaan tuoksu tuoreelta jos se pastöroidaan, eikä auta vaikka tavara olisi tunti sitten tölkitetty, koska humalointi tuoksuu jo valmiiksi kulahtaneelta. Maussa ei ole juuri enempää hurraamista. Vaalea mallaspohja tarjoaa leipäisyyttä ja ihan riittävää runkoa, mutta humalien hedelmäisyys on kautta linjan tukahdutettua ja katkeruuskin odotetun kepeää, joskin pitkäkestoista. Mallaspohja on kyllä kohtalaisen pehmeä, kuten panimo lupailee ja hiilihappotasokin tyyliin sopiva - mutta, koska tyylissä kyse on humalasta ja tässä se on haluttu, tai laitteistolle pakollisesti, tukahdutettu pastöroinnilla, niin floppihan olut silloin on. Halvasta hinnastakaan ei ole hyötyä, jos hinta-laatusuhde on silti kuraa.

Yhteenveto

Vaisu
ARVOSANA: 6½

2 kommenttia:

  1. Jopa on kurjaa. Saman sarjan kolme aiempaa puolilitraista tölkkiä ovat myös olleet aika vaatimattomia esityksiä. Mistähän nyt tuulee?

    VastaaPoista
  2. Itse juuri join tölkillisen. Uskomatonta kuraa, suoraan sanottuna. Saimaan Juomatehtaan kaikissa oluissa tuntuu olevan sama pistävä maku. Taitaa tämä jäädä itsellä viimeiseksi Saimaan Juomatehtaan olueksi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.