Puolan craftit: Kormoran Podroze Kormorana American IPA

0 kommenttia
 

American IPA

Panimo: Browar Kormoran, Puola
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Browarium

Puolan craft oluiden tsekkaaminen jatkuu tällä arvostetulla IPAlla (Ratebeer 97/97). Kormoranilla on oma panimo Puolan koillisosissa sijaitsevassa Olsztynissä. Googlen street viewin perusteella panimo on ihan yhtä tylsällä alueella ja yhtä tylsässä teollisuushallissa kuin monella kotimaisellakin panimolla. Koreja ja pulloja näyttävät tilanneen hieman isomman satsin kerralla... Street viewin kuvat tosin ovat syyskuulta 2012.

Oluen päiväys on mennyt umpeen jo 16.01.2017, mutta tuotteen "shelf life" on panimon kertoman mukaan 2,5 kuukautta, eli suhteellisen tuoreesta tavarasta edelleen on kyse. Mallaspohja sisältää ohran lisäksi vehnää. Humalointi on suoritettu monessa vaiheessa - ensin mäskiin, sitten ensivierteeseen, sitten keittoon ja lopuksi vielä kuivahumalointina käymistankkiin. Eri humalointitavoista voit lukea enemmän tästä kirjoittamastani jutusta. Mäskihumalointi on näistä harvinaisin, sellaiseen olen (tietääkseni) kaupallisissa törmännyt ainoastaan kahdesti - Hiisin Ruisperkeleessä ja De Dochter van de Korenaar Extasessa, jotka molemmat olivat erinomaisia. Mäskihumaloinnissako siis avain erinomaiseen IPAan? Tuskin, mutta ehkä se on merkki siitä, että humalaa on haluttu lykätä muissakin vaiheissa sekaan tarpeeksi.

Humalalajikkeina tässä Cascade, Chinook, Citra, Centennial ja Mosaic. IBUja 85 ja olut on suodattamaton sekä pastöroimaton.


Kirkkaan kuparivivahteinen olut, joka vaahtoaa maltillisellakin kaadolla helposti. Tuoksussa on runsas kattaus tropiikin hedelmiä tuhdilla pihkapedillä. Tuoreuskin on aistihavaintojen perusteella hyvällä tasolla - päiväys luultavasti tosiaan siis on 2,5kk pullotuksesta. Tämän ikäistä tai vanhempaakin se Suomeen rahdattu jenkkiolut yleensä on. Maun puolella tullaan aluksi miellyttävän pehmeästi makeahko mallas edellä, mutta keskivaiheen hedelmäiset aromihumalat ja heti perään iskeytyvä katkero saavat väkisinkin suun hymyyn - silloin tietää, että tavara on toimivaa. Puhdasta humalaöljynektaria. Ei mitään häiritseviä piirteitä. Miellyttävä juotavaa. Tällainen on se aito "sessio ipa" kauppojen ohuiden ja karvaiden liemien sijaan. Paras maistamani puolalainen IPA.

Yhteenveto

Laadukas, maukas, klassinen IPA
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.