Puolan craftia: Stu Mostów

0 kommenttia
 
Puolan craft beer katsaukseni alkoi Browar Pintaan tutustumalla ja nyt seuraavaksi vuorossa on vuonna 2014 perustettu Browar Stu Mostów (100 Bridges Brewery). Panimorakennus, jonka yhteydessä on myös 60 paikkainen ravintola, sijaitsee Wroclawissa. 2000-litraisella laitteistolla on mahdollista valmistaa 500 000 litraa olutta vuodessa eli kokoluokka vastaa esim. Vakka-Suomen Panimoa.

Kuva: Browar Stu Mostów


Ensimmäisenä maistoon kauppavahvuinen vehnäolut, sitten rukiinen Russian Imperial Stout ja viimeisenä Imperial IPA. 


WRCLW Hefeweizen
4,5%, 13 IBU, BBE 02.02.2017

Vaalea ja hiivat pullon pohjalta mukaan pyöräyttämällä tietysti asianmukaisen samea vehnis. Tuoksu on kevyt, hieman sitruunainen, neilikkainen ja tuoreen banaanimainen. Aika pirtsakka tuo sitruksinen kevyt hedelmäisyys ja mukava hieman makean vehnäinen mallaspeti sen alla. Maku on tyylille ominainen - hieman makea, pehmeä, kevyen banaanimainen ja neilikkainen sekä tässä tapauksessa myös tuoksun tavoin hieman sitruunainen. Pientä pirtsakkaa hapokkuutta ja pehmeät, mutta runsaat hiilihapot. Yleinen keveys tietysti hieman haittaa, mutta maitokauppavahvuiseksi hefeksi tämä on mallikas suoritus. Voisi juoda litroittain.WRCLW Rye RIS
10,2%, 62 IBU, BBE 23.03.2017

Maltaat: Pilsner, Ruis, Caramel 400 EBC, Munich, Chocolate wheat, colouring malt, sugar.
Humalat: Magnum, Tettnanger

Mustaa, tietenkin. Niukka vaahto muodostuu päälle. Tuoksussa on suolaista lakritsia ja mukavan tuntuvasti ruistakin. Lakritsaisuus on todellä päälle käyvän runsasta ja hyvällä tavalla. Kaakaomaista laktoosia, hitunen kermakahvia ja jonkinlainen kukka-asetelmakin tuoksusta löytyy. Yllättävän lempeä tuoksu näinkin vahvalle oluelle. Maku on vahvan paahteinen, edelleen suolaisen lakritsainen ja rukiinen. Runsas - se olisi kai se yksi sana, jos tätä yhdellä sanalla kuvailla pitäisi. Alun suolaisesta "noitapilli" lakritsista siirrytään sujuvasti runsaaseen toffeeseen ja sen jälkeen loppumaun ruisleipäiseen kohtalaisen katkeraan tuntumaan. Nyt on runsasmakuinen, tuhti ja laadukas olut. Alkoholi on täysin piilossa runsaan rungon suojissa. Ruis on maukkaasti esillä, kerrassaan. Lakritsainen ja merisuolainen tuntuma osuu mielestäni myös loistavasti old school Russian Imperial Stoutin syvimpään olemukseen. Jytisee! Tämä olut on huippu - kiitettävällä tasolla.Salamander Imperial IPA
8,5%, 90 IBU, BBE 06.12.2017

Maltaat: Pilsner, carahell, wheat
Humalat: Katkero; Columbus (US) Aromi; Eureka! (US), Mandarina Bavaria (DE) / Kuivahumalointi; Calypso, Eureka!, Citra, Cascade (US)
Hiiva: US-05

Oranssihtava utuinen olut, joka vaahtoaa mukavasti rennollakin kaadolla. Tuoksussa on todella tuhti kattaus tuoreen vehreää humalapellettiä, miltei ruohoisuutta, mutta samalla myös appelsiinimaista hedelmää. Runko tuntuu kevyen toffeisena taustalla. Tuoksusta kävi heti selväksi, että kuivahumalaa on käytetty reilusti ja maistamalla käy selväksi, että sama isompi kauha on ollut käytössä katkeropuolellakin. Katkero alkaa heti alkumausta terävänä ja suutuntuma on humalaöljyisen tuhti. Raakaa ruohoista ja mausteista voimaa, jonka seasta hedelmäisyys ajoittain pilkahtelee. Maltaisuus on runsasta myös, mutta ei se mahda katkerolle mitään - ja niinhän asia saa tässä tyylissä ollakin. Hedelmäbuffetin niukkuus ajoittain häiritsee, mutta katkerosta nautin kyllä suuresti. Ei siis aivan napakymppi, mutta huippuoluen perusta tässä on - ruohoisuudesta pois ja hedelmää tilalle niin kokemus voisi olla orgastinen.

Näin siis Stu Mostów pisti kehiin aika vakuuttavaa tavaraa niin laadullisesti kuin reseptiikaltaankin. Suositukseni!

Seuraavaksi tutustumisvuorossa on kehuttu AleBrowar.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.