Olutarvio: Vakka-Suomen Prykmestar Saazer Pils

0 kommenttia
 

Saazer Pils

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 5,7%
Saatavuus: Alko (4,95€ / 0,5l)

Alkon tämän vuoden käsityöläisoluista maistovuoroon Vakka-Suomen hekumalliselta kuulostava Saazer Pils. Hieman normaalia tukevampi vahvuus kellottuu lukemiin 5,7% ja katkeruutta ilmoitetaan mitatun sittenkin melko maltilliset 37,2 EBUa. Olut on valmistettu perinteiseen tapaan keittomäskäämällä ja maltaina on käytetty lattiamallastettuja maltaita (oletettavasti) Saksasta. Olut on lisäksi vieläpä suodattamaton, jolloin humalien aromikkuus on varmasti tapissaan. Kaikin puolin siis viimeisen päälle ainakin valmistustavan ja speksien puolesta. Litrahinta asettuu kattauksen halvimpaan päähän. 

Panimon facebook-sivuilta poimittua:
Panimomestarimme Jani Vilpas halusi luoda eurooppalaisen vastineen muodissa oleville APA- JA IPA-tyyppisille olueille, joihin on lisätty esimerkiksi amerikkalaisia tai uusiseelantilaisia humalalajikkeita.

– Valitsin vanhan ja perinteikkään tsekkiläisen Žatecin alueen saazer-humalalajikkeen ja käytin oikein reilulla kädellä. Sanalla sanoen lykkäsin sitä oikein pirusti kattilaan.
Pihasaunan ovenraosta kajastaa valo, jota vasten pakkasessa vilvoitteleva utuisen oranssinen olut näyttäytyy täydessä komeudessaan. Vaahto on runsaan pitsikäs ja tuoksu hurmaa kellerbiermäisen leipäisellä puhtaan maltaisella tuntumalla, joka saa taustatuekseen kukkaisia ja hedelmänkuorimaisia humalan aromeita. Onpa jännittävä, ei niin tyypillisen pilsmäinen, vaan tosi tosi runsaan hedelmäinen tuoksu. Maku ja suutuntuma... mitä täällä oikein tapahtuu? Nyt on meinaan, ainakin minun vaatimattomaan kokemukseeni perustuen, herra Vilpas täräyttänyt mittavat kuivahumaloinnit lageriin. Suutuntuma on pehmeän maltainen, ei missään vaiheessa pilsmäisen terävä, vaan öljyisen tuntuinen, pehmeästi hiilihappoinen ja humalainen isolla hoolla. Saazista tuleekin jännittävän limemäinen tällaisella annostuksella - se on sitrushedelmäinen, mutta erilaisesti kuin jenkit. Ei juuri ollenkaan sitä tiukkaa karvasta greippisyyttä, vaan sellaista kukkaketomaisempaa, jotenkin kevättä huokuvaa tuntumaa. Pelkkää humalatykitystä maku ei toki ole, vaan se Vakka-Suomen aidon saksalaistyylinen vaalean leipäinen maltaisuus maistuu myös aivan alkumaussa ja uudelleen vasta aivan loppuvedon päätteeksi. Maun keskivaihetta kuvailisin lähinnä humalan hekumaksi. Suosittelenko? Kyllä, mutta jättäkää mullekin vielä muutama lisää!

Yhteenveto

Saaz!
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.