Kotiolutta: Mäkisen Aprikoosi Wit

0 kommenttia
 
Paikallisen kotiolutskenen tarjonnasta nyt maistoon Mäkisen Aprikoosi Wit, jonka pohjilla on käytetty toissakesänä itseni hurmanneen Aprikoosi Witin reseptiä:

Aprikoosi Wit
 (Witbier)

Speksit:
Original Gravity (OG): 1.050
Final Gravity (FG):    1.010
Alcohol (ABV):         5.24 %
Colour (EBC): 8.4
Bitterness (IBU):  26.6

Maltaat:
51.79% Wheat Malt
41.43% Pilsner
3.46% Kaurahiutale
3.31% Viking Munich 18 EBC

Humalat:
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)

Mausteet:
11.1 g/L Aprikooseja @ 0 Minutes (Boil)
1.0 g/L Korianterin siemeniä (murskattuna) @ 0 Minutes (Boil)
1.4 g/L Sweet Orange Peel (Appelsiininkuori) @ 0 Minutes (Boil)

Mausteet lisätään "flameoutissa" eli samalla kun keittolevy sammutetaan ja annetaan uuttua kannen alla 30 minuuttia, jonka jälkeen mausteet siivilöidään pois ja vierre jäähdytetään. Aprikooseina käytin säilykeaprikooseja, joista valutin sokeriliemen pois ennen kattilaan laittamista. Korianterin siemenet murskataan.

Tekijän kommentit ja resepti alla:  
Olutta tuli hiukan tuunattua sun alkuperäisestä reseptistä. Maltaat nyt meni sen mukaan mitä kaapista sillä hetkellä löytyi. Korianteri mulla oli jauhon muodossa, minkä uutin pressopannulla erikseen ja lisäsin lopuksi vierteeseen. Appelsiinin kuorta raastaessa tuli extempore mieleen, että mähän laitan yhden kokonaisen appelsiinin suikaleina mukaan. Mausteita keitin 5min + vielä puolen tunnin flameout.


Vaalean oranssista, utuista ja mukavasti vaahtoavaa olutta. Tuoksussa on witbierin tunnelmaa tiukan korianterisella potkulla, joka menee melkein jo inkiväärisen mausteiseksi. Aprikoosi tulee esiin kauniisti, samoin appelsiinimaisuus. Raikkaus tuntuu pirskahtelevan aromaattiselta - korianterihan sen aistimuksen tekee. Aidon witbiermäinen tuoksu. Maku on myös tiukan korianterinen ja hieman happaman vehnäinen. Aprikoosi ja appelsiini nousevat esiin keskivaiheen jälkeen ja jatkuvat pitkälle jälkimakuun. Korianteri on enemmän pinnalla kuin omassa versiossani, se tekee mausta turhankin tiukan mausteisen - hedelmän makeus ei pääse esille ja jälkimaku on kuiva, vaikka sen witissä pitäisi tyypillisesti olla makeahkon pehmeä. Runkoa siis kaipaa ja korianteri näin uutettuna jauheena näyttää tulevan sekä tuoksussa, että maussa liiaksi eteen. Olin tekijään yhteydessä ja hän oli samaa mieltä - jos jauhetta siis käyttää, kannattaa määrää pienentää reilusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.