Olutarvio: Fuller's Past Masters 1966 Strong Ale

0 kommenttia
 

Past Masters 1966 Strong Ale

Panimo: Fuller's, Englanti
Oluttyyli: English Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 7,3%
Saatavuus: Alko Arkadian Erikoisvalikoima (5,57€/0,5l)

Tämä Fuller'sin Past Masters -sarjan neljäs olut ilmestyi jo kevään korvalla, mutta pääsin tähän käsiksi vasta nyt kun kaveri ystävällisesti kiikutti putelin Helsingin Arkadian Alkosta, jonka erikoisvalikoimaan tämä kuuluu. Past Masters -sarjan idea on nostaa Fuller'sin reseptikirjoista aina jokin vanha resepti ja herättää se henkiin. Tämän oluen resepti on vuodelta 1966, kuten nimikin sanoo. Fuller'sin kotisivut kertovat:
Just as it did in ‘66, this rich, ruby-coloured ale combines Pale Ale malt, Goldings and Fuggles hops, and a blend of rich cane sugars and dark cane molasses.
Maltaiden lisäksi tässä on käytetty siis erilaisia ruokosokereita ja melassia. Käymiskelpoisten sokereiden lisäksi niistä lienee irronnut olueen makua ja väriäkin. Sarjan aiemmista oluista voit lukea täällä (osat 1 ja 2) sekä täällä (osa 3).


Upean mahonkinen väri ja hieman utuisuutta. Vaahto jättää erittäin tiheää pitsikuviota pintin reunoille.  Tuoksussa on aluksi - oluen ollessa viileätä - hyvin tuttua Fuller'sin marmeladimaisuutta ja karamellimaisuutta. Lämmettyään mukaan tulee kosolti toffeisuutta sekä kuivattua hedelmäisyyttä ja luumuisuutta. Hieman myös alkoholisuutta. Yleisilme on "terribly british" ja hyvä niin. Maku on mausteisempi ja tummemman hedelmäinen kuin Fuller'sin muissa vastaavissa - tämä johtunee pitkälti tummien lisäsokerien käytöstä. Maltaisuus on siirappimaisen karamellimaista, mallasleipäistä ja loppua kohti enenevän paahteista. Katkeroa on melko maltillisesti, mutta alkoholin lämpö pitää huolen siitä, ettei suutuntuma pääse liikaa tahmaamaan. Jälkimakuun jää silti makeaa siirappisuutta. Taattua Fuller's laatua tämäkin - tasapainoinen ja kaikin puolin miellyttävä. Vaikka tämä poikkeaakin jonkin verran panimon normituotannosta, niin on tässä kuitenkin niin paljon samaa (se kuuluisa talon maku), että joku voisi moittia panimon tuotteita yksitoikkoisiksi - minulle kuitenkin toimii, kuten aina ennenkin.

Yhteenveto

Luumuinen ja siirappinen strong ale
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.