Maakuntamatkailua: Kolmen panimon kierroksella

0 kommenttia
 
YLE Aamu-tv:n jälkimaininkeihin olin sopinut ensimmäisen vierailuni Vakka-Suomen Panimon uusiin tiloihin. Panimohan muutti juuri loppukesän ja syksyn aikana täysin uusiin, isompiin tiloihin. Edellisenä iltana oli tullut lisäksi kutsu käymään myös Lohjalla Kosoolan (koti)Panimolla ja YLE:n lämpiössä tuli vielä Rekolan Panimon Jarin kanssa puheeksi, että Lohjalta ei oikeastaan olisi kovinkaan paha matka enää Fiskarsiin, jossa Rekolan Panimo nykyään sijaitsee - aiemminhan panimo piti majaansa Mäntsälässä. Sinnekin olisin tervetullut visiitille ja olihan sekin nähtävä. Poikkesin siis kaikilla kolmella.

Ensimmäisenä ajelin siis Lohjalle, jossa Juhani Palttala esitteli kotipanimonsa - eli Kosoolan Panimon - 50-litraisen Speidel Braumeisterin. Komea peli, kerrassaan. Aivan eri meininkiä kuin pieni 17-litrainen kattilani ja alkeellinen mäskäysmetodini. Ei automatiikka silti autuaaksi tee, mutta kyllähän se mahdollistaa monivaiheisemman mäskäyksen ja ylipäätään mäskäyksen aidosti kunnollisella tarkkuudella ja helpottaa muutenkin panopäivän kulkua. Muutenkin Juhanilla oli loistavat tilat kotipanimon rakentamiseen omakotitalon kellarikerroksessa, hommahan oli vielä kesken, mutta kyllä se sieltä pikkuhiljaa - lapsiperheen mahdollistamalla nopeudella - edistyy. Juhanilta kuulin, että Lohjalle olisi tulossa peräti kaksi uutta pienpanimoa, Top Fuel Beer Company ja joku toinen. Siinä naureskelimme, että jos Juhani vielä pistää panimon pystyyn, niin kohta Lohja voisi olla meidän ikioma Portland - Suomen olutpääkaupunki, hekuman keskus. 

Juhanilla oli sellaista sopivaa pientä pilkettä silmäkulmassa asian suhteen, joten katsotaan mitä tuleman pitää. Juhanin tekemiä oluita maistaneena ilmoittaudun kyllä asiakkaaksi jo tässä vaiheessa. Juhani antoi matkaan maistelusetin, jossa on jälleen varsin kutkuttavia oluita. Muun muassa nyt uusintamaisteluun pidempään kypsyneet Selibaatti -dubbeli ja Pyhitys Quadrupel. Samaa tuotantoerää kuin aiemmat siis, mutta ikääntyneinä. Lisäksi setissä Tripel, IPA, American Hopfenweizenbock, Imperial Stout ja Hiisi Panimolla valmistettu kaupallinen versio tajuntani räjäyttäneestä Del Norte Titan oluesta, eli Pohjoisen Jättiläinen. Kutkuttavaa! Palaamme näihin olutarvioiden merkeissä lähitulevaisuudessa. 

Seuraavaksi suunta kohti Fiskarsin Ruukkia, jossa Rekolan Panimo siis nykyään majailee. Todella idyllisten maisemien läpi sai ajella. Ilma nyt ei ollut kovin kummoinen, sellaista tasaista harmautta, mutta saatoin kuvitella vehreät maisemat kesäkuumalla. Jari vaimoineen otti ja muutti panimon mukana Fiskarsiin, jossa työmatkaa on aiemman reilun kolmenkymmenen kilometrin sijaan muutama sata metriä - helpottaa kuulemma, panimolla kun tulee Jarin tapauksessa oltua paljon. Rekolan Panimo on nyt siinä kokoluokassa, että käytännössä puolitoista henkeä pyörittää satunnaisten pullotusapurien kanssa noin kolmen miehen homman vaativaa yritystä. Töitä siis riittää ja työ on kuluttavaa. 

En ole sitä oikeastaan aiemmin ajatellutkaan, mutta pidempään Jarin kanssa tässä parin päivän aikana jutelleena se jotenkin aukesi. Aiemmin olen kyllä jossain määrin pohtinut panimon pyörittämisen fyysistä puolta - sitä tankkien pesua, pullotusta, oluen panemista, oluiden toimitusta, varaston pyörittelyä jne. joka jo yksinään  vaatii huomattavan omistautumisen ja paljon aikaa. Kun tämä fyysinen työ on tehty, kuuluu suurimmaksi osaksi yksinään panimon arkea pyörittävän miehen työtehtäviin vielä tilausten käsittely (myynti/osto), paperityöt (niitä riittää!), tuotannonsuunnittelu jne. Pitkää päivää saa siis painaa ja Aamu-tv:n haastattelun jälkeen Jari olikin ajanut suoraan panimolle. Duunivaatteet oli vedetty ylle ja pesuhommat olivat käynnissä, myös toinen osakas Juha oli paikalla puurtamassa, samoin kuin panimon puotia pitävä Jarin vaimo. 

Myöhemmin samana päivänä Vakka-Suomen Panimolla vieraillessani jututin siellä panimoa alkuaikoina Jarin tapaan melkolailla yksikseen pyörittänyttä Jani Vilpasta, joka hänkin muisti hyvin tuon vaikean vaiheen - pirusti hommia, mutta vielä ei jää taskunpohjalle sen vertaa, että olisi järkevää palkata henkilöstöä. Fyysisesti ja henkisesti raskas vaihe, joka koettelee ihmissuhteiden lujuutta. Uudessakaupungissa siitä selvittiin ja nyt panimo työllistää jo 7 henkeä. Oli miten vaikeaa tahansa, niin koskaan en ole kuullut yhdenkään tekijämiehen valittavan - into ja rakkaus oluentekoa kohtaan ylittää kaikki nämä vaikeatkin hetket, kyse on kutsumuksesta, sydämen äänestä. On nostettava hattua näille veijareille.
Astiat vasemmalta alkaen kuumavesi, mäskäys ja keitto.


Fiskars oli rempannut Rekolan Panimon tilat hyvään kuntoon ja mahdollista tulevaa laajennustakin varten löytyy samasta hallista rutkasti tilaa - vielä ei ole kuitenkaan sellaisen aika, mutta kenties joskus. Kuumavesi-, mäskäys- ja keittoastiat ovat tyylikkäästi ulkopinnoiltaan puuverhoiltuja ja sopivat panimon rustiikkisen imagoon hyvin. Keittokoko on 1800-litraa. Panimon silmäterä on kuitenkin 1970-luvun alkupuolella valmistettu "The Old Lady" -niminen saksalainen pullotuskone. Jännästi Vakka-Suomen Panimolla on samanlainen, mutta vuoden nuorempi. Yhdessä tankissa kypsyi varsin mielenkiintoiselta vaikuttanut olut, joka on tulossa ensi vuonna Alkon käsityöläisolutvalikoimaan - eli kertaeränä monopolin hyllyille. Työnimessä esiintyi sana "funky" ja mukana oli erästä hiivaa, joka alkaa b:llä. Espressot keitettiin ja siitä sitten pikkuhiljaa ajelemaan kohti Vakka-Suomen Panimoa. Matkaa sinne noin kaksi ja puoli tuntia, mutta lähes kaikki samalla kotiinpäin, eli kohti Raumaa.
Uusi komea panimorakennus. Ohrat pystyssä pääovella.



"Onhan se uhkarohkeaa yritykseltä, jonka liikevaihto oli viime vuonna miljoonan luokkaa" totesi Panimomestari Vilpas, kertoessaan uuden panimorakennuksen olleen laitteineen noin kolmen miljoonan investointi. Usko omaan tekemiseen on kova ja niin pitääkin, jarruttelemalla ei saavuteta mitään. 


Jokaisen astian luukkuun on painettu panimon tuotemerkki Prykmestar.


Käymis- ja kypsymistankkeja

Olin päivän aikana edennyt Kosoolan Panimon 50-litran kotivermeistä Rekolan Panimon autenttisen tyylikkäiden laitteiden kautta Vakka-Suomen Panimon modernien ja uutuuttaan hohkaavien panimolaitteistojen ääreen. Mäskäys-, siivilöinti- ja keittoastiat ovat kaikki uusia, mutta keittokoko on edelleen sama kuin panimolla aiemminkin, eli 2000-litraa. Mäskäys- ja keittoastiat ovat 2000-litraisia, mutta siivilöinti on 3000-litralle mitoitettu - se helpottaa panimon vahvempien, eli runsasmaltaisempien oluiden, kuten Wehnäbockin ja Savukatajan valmistusta. Uusi laitteisto on myös tehokkaampi. Aiemmin panimolla keiteltiin kolmessa vuorossa, mutta nyt kahdessa vuorossa saadaan enemmän tavaraa ulos. Jos oikein muistan, niin mahdollisuudet olisivat jopa 2 miljoonan litran vuosituotantoon, mutta todellinen taso tällä hetkellä on noin 600 000 - 700 000 litraa. Suomen mittakaavassa se on jo hyvinkin keskikokoisen pienpanimon luokkaa. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on selvästi suurin, sitten tulee Nokian Panimo ja seuraavassa aallossa ainakin Vakka-Suomen ja Saimaan Juomatehtaan toiminnot.

Vilpas oli ollut alusta asti mukana suunnittelemassa uutta panimorakennusta, joten nyt alla on sellaiset premissit, joita panimo tarvitsee. Tyylikkäältä ja toimivalta tila vaikuttikin. Uutta alkoholilakia ja Valviran oheistusta sivuttiin keskusteluissa sekä Rekolalla, että Vakka-Suomen Panimolla. Kummassakaan ei ollut Valviran 60-sivun nivaskaa vielä sen suuremmin lueskeltu. Rekolan Jarin vastaus oli tyypillisen tyyni: "Eiköhän sieltä sitten oteta yhteyttä jos teen jotain väärin". 

Vakka-Suomen Panimolla meillä oli vain noin 20 minuuttia aikaa jutustella, joten jouduin jättämään kaavaillun haastattelun tällä kertaa tekemättä. Samalla jäi kysymättä teidän facebookissa lähettämänne kysymykset, mutta pistän ne talteen seuraavan kerran varalta.  

Kokonaisuutena aika huikea päivä. Aamulla tv:ssä ja päivän aikana road trip, jonka varrella kolmet hyvinkin erilaiset panovehkeet. Tuli taas sellainen olo, että kyllä tämä varsin hieno harrastus on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.