Vaihtoehtoinen huuhtelutekniikka pussimäskäykseen

4 kommenttia
 
Tässä tekstissä esittelen vaihtoehtoisen huuhtelutekniikan pussimäskäykseen. Pussimäskäämisen lyhyt oppimäärä tästä linkistä.

Aiemmassa pussimäskäystutoriaalissa mallaspussi huuhdeltiin mäskäyksen päätteeksi asettamalla se lävikköön (tai uuniritilälle) käymisastian päälle ja kaatamalla siihen huuhteluvettä kauhalla. Joku kommentoi jossain viestimessä, että huuhtelun voisi tehdä myös huljuttelemalla ja hämmentelemällä mallaspussia astiassa jossa on huuhteluvettä. Päätin kokeilla tätä metodia ja se toimi vähintäänkin yhtä hyvin ja oli hieman helpompaa ja vaivattomampaakin.Ainut riittävän suuri astia, jonka lämmönkestävyydestä olin kattilan lisäksi varma, oli Melkkon käymisastia. Kaadoin sinne BrewMate ohjelman ilmoittaman määrän oikean lämpöistä huuhteluvettä (sparging water) ja nostin mallaspussin kattilasta huuhteluveden sekaan. Kiinnitin pussin reunat klipseillä astian reunoihin ja sekottelin maltaita ihan normaalilla muovisella paistinlastalla. Annoin pussin lillua huuhteluvedessä noin kymmenen minuutin verran aina välilla sekoitellen. Lopuksi nostin pussin vielä käymisastian päälle lävikköön rauhassa valumaan. Valumista nopeutin painelemalla, kuten ennenkin. 

Nostin kattilaan jääneen vierteen jo huuhtelun aikana liedelle ja se melkein ehtikin jo kiehumislämpötilaan ennen kuin siirsin huuhtelusta saadun vierteen sen joukkoon. 

Ominaispaino ja eräkoko olivat lähellä tavoitteita, joten tämäkin metodi toimii!

Kaikki kotiolutohjeet & reseptit löytyvät yläpalkista sivulta Kotioluen valmistus

4 kommenttia:

 1. Eli jonkinlainen tuplamäskäys. Mielenkiintoista. Ja ensimmäisen mäskäyksvaiheen vierre pääsee samalla jo kiehuntapisteeseen kattilassa. Tätä on kokeiltava. Mistä sainkin itselleni hyvän syyn ryhtyä taas panohommiin. Pitäisi tehdä kevyt ja raikas janojuoma 4,5%.

  VastaaPoista
 2. Huomenna kokeilen pussimäskäystä ensimmäistä kertaa, ja ajattelin tehdä huuhtelun juuri tuohon tyyliin käymisastiassa.

  VastaaPoista
 3. Tätä olen käyttänyt lähes aina hyvällä menestyksellä. Jossain luki että "ylihuuhtelu" aiheuttaisi tanniineja mutta tiedä häntä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain luki myös, että liian kuumalla vedellä huuhtelu toisi tanniineja, mutta en ole huomannut. Huuhtelen sahdit monesti kiehuvalla vedellä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.