Rinnakkainvertailu: Keisari Elowehnä vs Kukko Vehnä

2 kommenttia
 
Vehnäolutbuumi iski Suomeen muutama vuosi sitten, jolloin jokaiselta panimolta tuntui puskevan vehnäistä tarjolle. Näistä pinnalle nousseista vehnäoluista elämään on jääneet ehkä ainoastaan Nokian Elowehnä ja Saimaan Marsalkka Luomuvehnä.  Seuraava buumi on luultavasti American Pale Ale eli APA-buumi, jonka Keisari 66 noin vuosi sitten hienosti aloitti - nyt on nimittäin Mallaskoskelta tulossa sille vastine, enkä usko sen jäävän ainoaksi. 

Vehnäolutbuumiin yrittävät nyt iskeytyä hieman jälkijunassa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Kukko Vehnällään ja Olvi, hieman yllättäenkin, Sandels Vehnäoluellaan. Sandelsia ei vielä maisteluun tavoitettu, mutta Kukko yhytettiin tänään Rauman Citymarketista. Hintaa Kukolla oli 2,29 euroa, kun taas verrokiksi asettuva Keisari Elowehnä irtosi hintaan 2,14€, tosin Prisman puolelta. Kukko oli Citymarketin halvin vehnis, eli markkinarakoa löytyy. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotteet ovat muutenkin Raumalla suosittuja, onhan kyseessä lähipanimo - Laitilasta Raumalle on vain noin 30 kilometriä.

JaskanKaljat tiesi kertoa, että tämä Kukko Vehnä olisi reseptiltään suurinpiirtein sama kuin blogin alkuaikoina ylistämäni Kievari Vehnänen, myöhemmin Vehnäsestä tuli myös 4,7% versio, joka toimi minun makuuni vallan mainiosti. Viimeisen Vehnäs-arvion kommenttiani "Nyt jumalauta siellä Laitilassa volyymit isommiksi, tuote tölkkiin ja tuo "ylimääräinen" euro pois hinnasta!" on ilmeisesti kuunneltu.

Vehnäoluet lukeutuvat edelleen suosikkityylieni joukkoon helpolla juotavuudellaan ja vahvuuteensa nähden runsaalla maullaan. Tämä kesäjuomien kuningas toimii ympärivuoden. Maistetaanpa vaihtuuko käyttövehnikseni Elowehnästä Kukkoon - vai jäävätkö peräti molemmat jatkossa ostoskoriin. Rinnakkainvertailussa käytän arvosteluasteikkona Olutoppaan 5-50 pisteen asteikkoa.Elowehnä kaatuu ensin lasiin ja sitten Kukko. Heti huomaa, että Elowehnä on selvästi tummempi - sävyltään oranssi. Kukko on vaaleampi ja lähinnä keltainen. Molemmat ovat sameahkoja, kun oikeaoppisesti kaadetaan tölkin pohjia pyöritellen. Keisarin vaahto on tiivimpi ja kestävämpi. Kukon suurikuplainen vaahto katoaa melko nopeasti jättäen vain ohuen kerroksen lasin pinnalle. Keisari jättää hieman pitsiäkin. Pisteet Keisarille 4-3.

Tuoksussa Kukko tarjoaa hiivaisia, neilikkaisia ja hieman sitruunaisia vivahteita. Vehnikselle ominainen banaanisuus nousee esiin aivan tuoksun lopussa ja silloinkin vaimeasti. Mukavan pirteä tuoksu kuitenkin. Elowehnän tuoksu on selvästi tuhdimpi - siinä on sahtimaista banaania ja weizeneihin kuuluvaa purukumimaisuutta. Selvästi pehmeämpi ja runsaampi tuoksu kuin Kukossa, joskaan ei aivan niin raikas. Tuoksun pisteet 7-7.

Makustelu aloitettakoon Elowehnällä. Tutun maukasta ja runsasmakuista. Hiivaista vehnäisyyttä, banaania, hieman purukumia ja lopussa yllättävän pureva ja pitkäkestoinen katkero. Aika tuhti maitokauppavahvuiseksi, ei niin raikas kuin tyylin normi, mutta jotain kiehtovaa sahtimaisuutta tässä edelleen on. Vehnäinen happamuus ja hiivan mausteisuus tekevät katkeron kanssa loppumausta varsin kuivan. Kukko on selvästi kuivakampi ja pirteämpi - alussa sitruunaista ja neilikkaista vetoa, keskivaiheilla hiivaisen mausteista, mutta lopussa jotenkin tyhjää. Siinä missä Keisarilla potkaisee katkero, on Kukolla tyhjää. Harmin paikka... raikas maku olisi ansainnut kunnollisen lopetuksen. Ilman katkeroa kääntyy hieman vetisen puolelle. Elowehnä taasen pysyy riittävän tuhdilla puolella (vehnikseen) runsaalla humaloinnillaan. Maun pisteet 7-6 Elowehnälle.

Suutuntumaltaan huomattavasti runsaampi Elowehnä vie Kukko Vehnää lähes kuin litran mittaa. Elowehnä on maitokauppavehnikseksi yllättävänkin runsas, todennäköisesti runsaan humalointinsa ansiosta. Kukko Vehnän tuntuma taasen kumisee tyhjyyttään maun loppupuolella - suutuntuma jää katkeron puutteessa vetiseksi. Maitokauppavahvuinen vehnis ei luultavasti voi saavuttaa tarvittavaa maun runsautta ilman tyyliin kuulumatonta humalointia - joka Elowehnästä siis löytyy. Suutuntumasta pisteet 3-2 Elowehnälle.

Kokonaisuutena tuhdimpi Elowehnä on enemmän omaan makuuni. Kukko Vehnä voisi toimia jos runko olisi tuhdimpi ja jälkimaussa kolkuttelisi jokin muu kuin vetisyys. Ironisesti voisi todeta Kukon kaipaavan avoimempaa alkoholipolitiikkaa tuekseen, sillä se kaipaisi runkoonsa lisää prosenttia. Ihan hyviä molemmat, mutta Elowehnä jää edelleen suosikikseni. Yleisvaikutelmasta pisteet 14-13 Keisarille.

Elowehnän kokonaispisteet: 35/50 
Kukko Vehnän kokonaispisteet: 31/502 kommenttia:

 1. Kukko Vehnä on kuulemma sama olut kuin taannoin täälläkin arvosteltu Kievari Vehnänen. Uudelleenbrändätty vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tekstissäkin mainitaan, on reseptissä eroja. JaskanKaljat kysyi asiaa panimolta ja vastaus oli:

   ”Kukon ero Kievariin on se että ohramaltaiden osuuksia ja mäskäysohjelmaa on hieman muutettu, tavoitteena tehdä oluesta hieman täyteläisempi.”

   Itse olen pisteytysten perusteella ollut sitä mieltä, että Kievari oli Kukkoa parempaa ja tämä näyttää olevan myös kansan mielipide Olutoppaassa. Oluen kokonaispisteet Kukko 18/50 ja Kievari 26/50.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.