4,7% raja - stoppi tälle uskomattomalle pelleilylle?

7 kommenttia
 
Kuva: Olutkellari

Hämärästä otsikosta suoraan asiaan. Kotimaisten panimoiden yli 4,7% tuotteita ei saa ostaa kotiin Suomesta muualta kuin Alkosta - tämänhän kaikki tietävät. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat! Viron maaperälle suomalaisvoimin nousevan Sori Brewingin Pyry Hurula puhui radio Fun Tampereen lähetyksessä panimon aikeista perustaa verkkokauppa, joka toimittaa oluita laillisesti kotiovelle Suomessakin. Jälkeenpäin twitterissä selvisi, että Sorin nettikaupan valikoimaan kuuluu laatukamaa muiltakin panimoita - kuten esikuvallaan toimineella BrewDogillakin.


Pari päivää sitten sain facebookissa inviten kollegaltani Jaskalta. Kutsu ohjasi facebook-sivulle papabeers.com. Sivusto kertoo:

"www.papabeers.com on uuden ajan olutkauppa. Tilaa maistuvimmat käsityönä valmistetut pienpanimo-oluet suoraan kotipostiisi. Nopeasti ja helposti" 

Ellen aivan väärin tunnista, niin sivuston profiilikuvassa saattaisi olla erään toisen tamperelaispanimon tunnetuin kasvo. Papabeers.com sivuilla ei kaupasta ole vielä muuta tietoa kuin se, että sen pitäisi aueta huhtikuussa. Sivut vaikuttaisivat sijaitsevan Virolaisella palvelimella, joten luultavasti tämäkin kauppa operoi etelänaapurimme kautta.

Todella hienoa toimintaa sekä Sorilta, että Papabeersiltä. Olemme EU:ssa, joten tavaroiden liikkuminen on vapaata ja Alkon monopoliasema tuleekin kyseenalaistaa. On tämä uskomatonta pelleilyä, että voidakseen ostaa kotiin paikallista yli 4,7% olutta, täytyy sen ensin kiertää ulkomaiden kautta! On toivottavaa, että asia saa paljon julkisuutta ja herättää keskustelua 4,7% rajan ja Alkon monopoliaseman älyttömyydestä.

7 kommenttia:

 1. Sorin pojat meinaavat nyt tahallaan syyllistyä valtakunnan vakavimpaan rikokseen eli virkamieskunnalle *ittuiluun. Jännityksellä odotan, mihin vedoten tuo verkkokauppamyynti Suomeen aiotaan estää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkokauppa tilittää verot Suomeen, joten sitä ei voi mitenkään estää, olemmehan EU:ssa. Jos yrittävät, Reittausblogi on ensimmäisten joukossa kirjoittamassa vetoomusta EU:n suuntaan.

   Poista
  2. Joo, en epäile, etteikö Sorin puolella ole lain kirjain tarkkaan katsottu. Mutta onhan näitä nähty, että esim. tullissa on sattumalta pilaantunut ulkomailta tilattua viiniä... Ja tietenkään näistä ei kukaan yksittäinen virkamies ikinä ole vastuussa. Ja vaikka estää ei voi, niin kuten autoverotaistelusta elveineen on nähty, viimeiseen asti voi aina yrittää viivyttää...

   Joka tapauksessa siis loistava avaus Sorilta, ja toivottavasti sillä on erittäin laaja-alaiset seuraukset. Neuvostoliitto ja Berliinin muurikin (se betoninen) on jo saatu kaatumaan...

   Poista
  3. Eihän tämä mitenkään eroa esimerkiksi viinien tilaamisesta, mikä myöskin on ihan laillista toimintaa. Onhan Virossa pyörinyt useampikin suomalaisomisteinen viinikauppa jo pidempään. Jos valikoima tulee kattavaksi, hinnat pysyvät kohtuullisina ja koko homma rullaa, ovat nämä olutkaupat pitkään odotettu lisä sekä todennäköisesti mitä suurin olutkaupallinen tapahtuma Suomessa sitten keskioluen vapautumisen.

   Poista
  4. Ei toki ja oluitakin on tilailtu jo vuosikaudet keskieuroopan putiikeista. Mutta yksi ero tässä on, nyt on kyseessä suomalaiset oluet, joita ei ole satunnaista Lapin Kultaa lukuunottamatta saanut tilattua mistään. Suomalaiset pienpanimot ovatkin jo pitkään olleet eriarvoisessa asemassa ulkomaisiin vastaaviin verrattuna. Alkon monopoli kampittaa maan sisäisen nettikaupan, joten ulkomaalaisilla toimijoilla on etu suomalaisiin nähden - he voivat toimittaa suoraan Suomeen, kun taas suomalaisten on ensin toimitettava rajojen ulkopuolelle ja sitten takaisin... aivan absurdia toimintaa.

   Poista
 2. Saako sahtia? Sitä euroopan vanhinta kuningasten juomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sahti kun perkule vaatisi kylmäkuljetuksen. Hankala tuote nettikaupoille.

   Jos haluaa tasaisen saatavuuden sahdille niin alkaa tekemään itse, täältä blogista löytyy ohjeet siihenkin ;)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.