Olutarvio: Brouwerij 't IJ IPA

4 kommenttia
 
kuva: Wikipedia

't IJ IPA

Panimo: 't IJ, Hollanti (Amsterdam)
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Ulkomailta (Ostopaikka: Saveur Biére)

Amsterdamilainen 't IJ on hieno panimo, kirjoitin siitä vuonna 2011 seuraavaa:

Brouwerij 't IJ on Amsterdamin keskustassa sijaitseva pieni hollantilaispanimo, joka on perustettu 1983, eli samana vuonna kun Reittausblogin siemen kylvettiin. Panimon kaikki oluet ovat luomusertifioituja pintahiivaoluita, suodattamattomia sekä pastöroimattomia ja niissä on "talonmakuna" jonkin verran herkullista happamuutta. Saatavuus Suomesta lienee mitätön, Alkolla ei ole panimon tuotteita listoilla ja muut kaupat eivät saa myydä, koska panimon kaikki oluet ovat aivan saatanan turmiollisia, eli ylittävät maagisen 4,7% rajan.

Näyttävät tosin sittemmin tehneen kaksi 4,7% vahvuuteen asettuvaa oluttakin, mutta niitä ei kuitenkaan Suomessa ole toistaiseksi havaittu. Panimo on myös laajentanut, sillä tuossa ylläolevassa kuvassa näkyvän panimon lisäksi on avattu tiloiltaan hieman isompi panimo toiseen osoitteeseen. Hyvä meininki vaikuttaisi olevan Hollanninkin olutskenessä tällä hetkellä - taidokkaat panimot menestyvät ja "craft beer" kukoistaa. Tässä oluessa on tyylikkäin etiketti mitä vähään aikaan on vastaan tullut, siinä on sitä "jotain".

Kultaoranssi ja kirkkaanlainen olut, kun jättää pullon pohjalle asettuneet hiivat kaatamatta. Vaahto on runsas ja kestävä. Tuoksu on belgihedelmäisen happaman Orvalin ja sitrushedelmäisen IPA:n fuusio. Tuntuu brittihumalalta kuivan sitruksisella ja purevalla otteellaan. Ei ollenkaan sitä jenkkityylin liukkaan mäntyistä ja trooppista menoa. Ihana tuo t'IJ:n talon hiivaisuus & happamuus. Maku on katkeraa belgihedelmäistä sinfoniaa. Panimolle ominainen happamuus komppaa hedelmäisyyttä hyvin. Loppu on yrttisen ja heinäisen kuiva. Katkero iskee lujaa. IPA belgityyliin, mutta hollantilaisittain. On tämä hieno panimo kerrassaan. Tämä olut on kuin De Ranke XX Bitterin aromaattisempi sukulainen.

Yhteenveto

IPA 't IJ:n tapaan
ARVOSANA: 9

4 kommenttia:

 1. Viime kesänä tuli tuossa tuulimyllyn alla testattua panimon silloinen hanatarjonta, johon myös IPA kuului. Kaikki oluet olivat loistavassa iskussa, mutta hitaana terassioluena IPA toimi ehkä parhaiten. Itsekin pidän ko. panimon talon mausta (tuulimyllyä ei vahingoitettu maistelussa :P).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä yksi niistä paikoista, joissa haluaisin itsekin vierailla.

   Poista
  2. Itse haen olutreissuilta myös sitä autenttista paikallistunnelmaa olutharrastuksen vastapainoksi. Oli jotenkin hämmentävää seurata menoa Köpiksessä ja Damissa aamukolmen aikaan viikonloppuna. Kukaan (paikallinen) ei tappele, nakkikioskista voi tilata ruokaa ihan rauhassa. Prostituoidut ja diilerit tarjoavat kohteliaasti palveluitaan, kun istuskelemme portailla lähikioskista ostettujen alkoholijuomien kanssa. Jotenkin reissatessa tulee aina hemmetin utopinen fiilis, että tämmöistäkö tämä elämä oikeissa sivistysmaissa on. Jos Suomessa meno jatkuu nykyisenä, niin enköhän minäkin täältä muuta pois. En toki pelkästään alkoholipoliittisten syiden takia, vaan ihan tämän oman oksan sahaamisen vuoksi. Ei sekään loputtoman paksu ole.

   Poista
 2. Miljöönä tuo tuulimylly on kyllä loistava. Tullut pariin otteeseen Amsterdamissa syyskuussa työmatkalla tullut testattua. IPA ei kyllä oikein omaan hermoon osunut uutuutena, mutta muut oluet kyllä ovat olleet nappiosumia. Viime vuoden White IPA olikin sitten aivan eri luokan tuotos.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.