Olutarvio: North Coast Old Stock Ale 2012

0 kommenttia
 

Old Stock Ale 2012

Panimo: North Coast, Yhdysvallat
Oluttyyli: Barley Wine
Alkoholipitoisuus: 11,7%
Saatavuus: Alko (8,00€ / 0,355l)

Tällainen herkullinen barley wine tuli nautittua eilen illalla vielä Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porterin jälkimainingeissa. Tämän jutunkin kirjoitin tätä alustusta vaille valmiiksi, mutta sitten oli pakko keskittyä jo pelkästään itse olueen eikä kirjoittamiseen. Oli nimittäin kokonaisuutena sellainen tapaus, että sitä muistellaan vielä kaiholla joskus - itse asiassa taidetaan muistella jo nyt, alle 24h sen nauttimisesta. North Coast on myös kalifornialainen panimo, kuten mm. Terrapin ja AleSmith, jotka hiljattain ovat blogissa esiintyneet. Tyylinä on siis barley wine ja panimo on jenkkiläinen, mutta valmistusaineet tuodaan kuitenkin suurimmaksi osaksi briteistä - löytyy niin Maris Otter mallasta kuin Fuggles ja East Kent Goldings humaliakin. Tätä käsittääkseni valmistetaan jokin erä aina vuosittain ja pulloissa on vuosikerta selvästi merkittynä. Ikäännytystäkin suositellaan. Maistelun perusteella tyyli onkin selvästi brittityylinen, eikä niinkään amerikkalainen. Toinen juoma mikä tästä oluesta tuli mieleen on sherry, espanjalainen väkevöity viini. Todella hyvä olut ja tuli nautittua hyvään saumaan, nimittäin tänään olisi tarkoitus maistella vielä tamperelaisen Koskipanimon, eli tuttavallisemmin Plevnan sherrytynnyreissä ikäännytettyä barley winea. Tämä oli elämys.


Lasiin kaatuu viskositeetiltaan paksua, upean punertavan kuparista ja maltillisesti vaahtoavaa olutta. Vaahto, se mitä muodostui, katoaa oluen pinnalta melko nopeasti - se on tyypillistä näin vahvoille oluille. Tuoksussa ensimmäisenä nenään aukeaa makean sherryinen maailma, johon sopivasti potkaiseva alkoholisuuskin vaivatta asettuu. Lisäksi tuoksu on brittimäisen puinen, toffeinen, hieman marmeladimainen, luumuinen ja kuivatun hedelmäinen. Kokonaisuutena voimakas, mutta hienostunut - arvokkaan ja elämyksellisen tuoksuinen. Tässä on sitä jotain. Olut on todella täyteläisen maltaista suussa ja hieman tahmaisaakin - makeus ei kuitenkaan liiaksi jyllää, sillä voimakas alkoholipitoisuus ja brittityylinen puumaisuus tekee kokonaisuudesta lopuksi sherrymäisen kuivan. Maussa on myös kuivattuja hedelmiä, toffeeta ja hieman karamellia. Humalointia ei maltaisuuden alta juuri noteeraa ja lopussakin alkoholin potku jyrää hienoisen katkeruuden yli. Kokonaisuutena muistuttaa hämmentävästi sherryä, mutta on täyteläisempää ja jylhän maltaista. Lasi tyhjenee todella hitaasti - ei sillä että tämä pahaa olisi, vaan siitä syystä, että tässä riittää sulateltavaa. Massiivinen tapaus, joka muistuttaa yleisilmeeltään hieman aiemmin nauttimaani Dubuisson Bush de Noël Premiumia. Kerrassaan nautittavaa. Muutaman vuoden ikäännytys tekisi tästä varmasti vielä totaalisen killerin, mutta harmittavasti hankin vain yhden pullon. No, eipä sitä kannata märehtiä, vaan nyt nautitaan tästä. Erityisen hyvää näin tuoreeltaanki (6 kk ikäisenä)

North Coast astuu tässä brittityylisen Barley Winen ja sherryn välimaastoon sellaisella rytinällä, että se herättää taas mieliin oluen monimuotoisuuden ja sen mihin kaikkeen se pystyykään venymään. Sinänsä tässä oluessa ei ole mitään uutta tai mitään erityisen ihmeellistä, mutta kaikki on toteutettu niin hyvin, että kokonaisuus nousee, ainakin tässä kotoisessa ympäristössä täyden sisäisen ja ulkoisen rauhan vallitessa erityisen korkealle - suorastaan tällaisia pohdintoja herättävälle tasolle.

Yhteenveto

Täyteläinen, sherrymäinen, voimakas ja hekumallinen
ARVOSANA:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.