Olutarvio: Stone Imperial Russian Stout

2 kommenttia
 

Stone Russian Imperial Stout

Panimo: Stone Brewing, Yhdysvallat
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 10,5%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (13,47€ / 0,65l)

Tällainen nimekäs Imperial Stout tuli nautiskeltua männä viikonloppuna. Tätä sai vielä ennen joulua Helsingistä Alko Arkadian erikoisvalikoimasta , mutta tällä hetkellä myydään jo eioota, eli erä on loppuunmyyty. Panimo valmistaa tätä luultavasti jonkun tietyn erän aina vuosittain, sillä valmistuspäivä, joka tässä viime vuotisessa erässä oli 16.4, mainitaan panimon kotisivuilla. Pullo oli siis jo kotvasen kypsynytkin. Tämä oli taas sellainen olut, josta pidin aivan älyttömästi, mutta jos pitäisi valita vain yksi olut jota loppuelämäni joisin, olisi se varmasti ennemmin joku kevyempi. Esim. joku hyvä vehnis, pils tai belgiale (Orval!). Tarkoitin sanoa, että nämä ovat sellaisia erikoistapauksia, joita ei ihan joka viikko tekisi mielikään nauttia.


Täysin mustaa ja viskositeetiltaan paksua tavaraa. Vaahto on mittava ja mokkavivahteinen - näyttää juuri siltä miltä pitääkin. Tuoksu muisuttaa pitkälti Fuller's London Porteria, mutta on toki voimakkaampi ja iskevämpi - herkullista tummaa suklaata, pehmeää lakritsia, hieman suolaisuutta ja tuntuva humalan läsnäolo ilman hedelmäisyyttä. Paahteisuutta on tietysti myös runsaasti, mutta se jää taustapelurin rooliin suklaisuuden viedessä huomion. Erinomainen tuoksu - suklaista jälkkäriä, mokkapaloja, vaniljajäätelöä - I love it! Maku on myös erittäin nautittava. Se on pehmeä, mutta voimakas. Se on makea, mutta katkera. Se on... tasapainoinen ja erinomaisen hyvä! Suklaisuus tuntuu voimakkaasti maussakin, kuten myös paahteisuus. Lisäksi löytyy huomattavaa vaniljaisuutta ja lakritsia sekä hiven suolaista happamuutta. Voimakas alkoholipitoisuus on koko ajan täysin piilossa. Kaikki toimii - olut on tasapainoinen ja maittava. Yleisilme on jenkki-IS:lle epätyypillisen makea ja pehmeä - humalointi on jätetty sivuosaan ja tietyllä tavalla tämä muistuttaakin enemmän Imperial Porteria. Suutuntuma on täyteläinen, pehmeä, hieman sokerinen ja melko maltillisen hiilihappoinen. Erityiskiitokset erinomaisen suklaisesta ja jälkiruokaisesta mausta sekä pehmeästä suutuntumasta.

Yhteenveto

Pehmeä, täyteläinen, herkullisen suklainen IS
ARVOSANA: 9½

2 kommenttia:

 1. Kuuluuko vahva humalointi jotenkin olennaisesti Imperial Stoutteihin, mutta ei Imperial Porteriin? Minusta jotkin vahvasti humaloidut Imperial Stoutit muistuttavat enemmän jo Black IPAa, esimerkkeinä Siperia tai Storm King. Myös tuos makeusjuttu vähän mietityttää; vaikkapa AleSmithin Speedway Stout on mielestäni tätä makeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humalointi ei mielestäni tee eroa noiden kahden (toisiaan lähellä olevan) tyylin välille.

   Vedän oman rajan jotenkin niin, että stoutiin kuuluu voimakkaampi paahteisuus ja lakritsaisuus sekä tietynlainen kovuus/kuivuus (ehkä katkeruuskin), kun taas porter on vähemmän paahteinen, makeampi, ehkä enemmän suklainen ja pehmeämpi.

   Kyllä tämä Stone ihan yhtä hyvin Imperial Stoutista käy kuin Imperial Porteristakin, mutta minä sain tästä samoja fiiliksiä kuin aivan tajuttoman huikeasta Fuller's London Porterista - ainoastaan vahvempana. Hienoja oluita. Siitä se mielleyhtymä porteriin ja vertaus imperial porteriin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.